Ny russisk sikkerhetsgaranti etter kapringsforsøk

Russiske myndigheter garanterer på nytt for sikkerheten under OL, etter at spesialstyrker pågrep en mann som forsøkte å kapre et passasjerfly fra Ukraina.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Den ukrainske passasjeren skal ha forlangt at flyet ble omdirigert til OL-byen Sotsji og sagt at det var en bombe om bord i flyet, melder tyrkiske medier.

Les bakgrunn: Forsøkte å kapre fly

Det hele skjedde mens åpningsseremonien var i full gang i Russland.

– Kapreren ble lurt til å tro at flyet var på vei til Sotsji, sier statssekretær Habib Soluk i det tyrkiske samferdselsdepartementet.

Mannen skal ha vært sterkt påvirket av alkohol, og det er ikke meldt om funn av våpen eller eksplosiver på mannen, melder nyhetsbyrået Interfax.

Han skal ha viftet med noe som så ut som en detonator og forsøkt å få tilgang til cockpit. Han ble overmannet av sikkerhetsstyrker etter at flyet nødlandet på en flyplass ved Istanbul.

– Tyrkiske sikkerhetsstyrker har pågrepet kapreren, ingen er skadd og alle passasjerer er trygt evakuert, opplyste samferdselsdepartementet.

Store sikkerhetstiltak

Russiske myndigheter har garantert for at det skal være trygt i Sotsji under OL, noe Kreml-talsmann Dmitrij Peskov understreket igjen etter kapringsforsøket fredag kveld.

– Det er ingen akutt fare for konkurransene. Sikkerheten under OL er hundre prosent testet, sier han.

Ett av tiltakene som er gjort er at alle tilskuere for første gang må ha et slags innreisevisum til den olympiske sikkerhetssonen. I tillegg må biler som skal kjøre i sikkerhetssonen ha spesialtillatelse.

Det er ikke kjent om det er skjedd andre hendelser som har utfordret sikkerheten under åpningsdagen.

Russlands visestatsminister uttalte torsdag at terrorfaren ikke er større enn i mange andre byer rundt om i verden.

USA har advart mot at terrorister kan forsøke å gjemme sprengstoff i tannkremtuber på fly som skal til Russland under vinter-OL.

110 passasjerer

Den ukrainske mannen som forsøkte å kapre passasjerflyet skal fredag kveld ha blitt tatt med til et hemmelig sted for å bli avhørt.

– Flyet fra Pegasus Airlines landet trygt på Sabiha Gokcen-flyplassen etter å ha mottatt en bombetrussel mens det var i luften. Vi vet med sikkerhet at han ikke kom seg inn til cockpit, og at flyet ble forsøkt kapret før det nådde tyrkisk luftrom, uttaler statssekretær Soluk.

Han opplyser at det var 110 passasjerer om bord.

Piloten signaliserte at det var et kapringsforsøk etter at mannen forsøkte å komme seg inn i cockpit. Flyplassen ble satt i høy beredskap, og Tyrkia sendte et F-16 jagerfly for å avskjære og følge passasjerflyet ned på bakken. (©NTB)

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus