700 vil forlate Homs' raserte gamleby

To gutter i Homs` gater. Foto: NTB scanpix
To gutter i Homs` gater. Foto: NTB scanpix

Den første gruppen med sivile har fått forlate den utbombede og beleirede gamlebyen i Homs. Rundt 700 mennesker har sagt at de ønsker å forlate byen, ifølge Røde Kors.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Sven Mollekleiv, president i Norges Røde Kors, opplyser at søsterorganisasjonen Røde Halvmåne i Syria har seks ambulanser med i operasjonen.

De skal hente ut eldre og syke som i lang tid ikke har fått medisiner på grunn av beleiringen, så vel som dem som er blitt såret i krigen.

– Det kan være folk som har fått hus over seg, eller har blitt skutt eller fått splinter, sier Mollekleiv til NTB.

Han understreker at innbyggerne i gamlebyen i Homs har levd i en krigssone i lang tid og vært avskåret fra mat, vann og medisiner.

De som er igjen skal få mat, medisiner og vann i løpet av den humanitære våpenhvilen, som ifølge russiske myndigheter vil vare i tre dager.

Stor evakuering

En tilsvarende operasjon er også i gang i den palestinske flyktningleiren Yarmouk i Damaskus.

– Ut fra meldingene vi får er den humanitære situasjonen i Yarmouk om mulig enda verre enn i Homs, sier Mollekleiv.

Han opplyser at det er cirka 18.000 mennesker i flyktningleiren, som i praksis er en bydel i hovedstaden. Hvor mange av dem som ønsker å evakuere, har ikke Mollekleiv noe tall på, men det er trolig et betydelig antall.

– Til nå har vi fått beskjed om at 698 personer er fraktet til sykehus i Damaskus. Dette er et stort antall for et sykehusapparat som er sprengt i utgangspunktet, sier han.

Mange parter

Røde Kors og FN håper nå at den humanitære våpenhvilen som ble innledet fredag, blir overholdt.

– Vi har vært i forhandlinger med de som er involvert i kampene i disse områdene og har fått forsikringer fra dem om at det blir overholdt, sier Mollekleiv til NTB.

– Hvis våpenhvilen holder og partene følger avtalen, har vi håp om å få ut alle som ønsker å komme ut, og gi hjelp til dem som ønsker å bli, sier han.

Men han medgir at dette er komplisert fordi det er så mange ulike grupper involvert i krigen i tillegg til myndighetene.

Syrisk Røde Halvmåne har sett 34 frivillige blitt skutt og drept «på post» i løpet av borgerkrigen.

– Det er et omfang av angrep på humanitært personell som vi ikke har sett noen gang tidligere i historien, sier Mollekleiv.

– Vi vil understreke at det er brudd på internasjonal humanitær rett fra alle sider i Syria, påpeker Mollekleiv.

Han håper imidlertid at det nå kan inngås tilsvarende våpenhvileavtaler i andre områder som er beleiret.

– Vi ser på dette som et viktig skritt i riktig retning, sier Mollekleiv, og mener økt internasjonalt press på partene i krigen har lagt til rette for dette

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus