To dykkere omkom i Mo i Rana

To dykkere omkom, mens tre slapp unna med skrekken etter en dykkerulykke i en grotte i Plurdalen i Mo i Rana fredag. De omkomne ligger på rundt 130 meters dyp.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Det opplyser politiinspektør Kristin Elnæs i Helgeland politidistrikt. De tre overlevende er sendt til Universitetssykehuset Nord-Norge (UNN) i Tromsø. Dykkerne skal ifølge politiet være i relativt god form, men en av dem skal ha lettere symptomer på dykkersyke.

Dykkernes identitet er ikke klar, men alle fem skal ifølge politiet være finske statsborgere og den finske ambassaden i Oslo er derfor informert.

– Politiet jobber nå for å få hentet ut de omkomne, men det er en krevende operasjon som vil ta tid. Politiet knytter nå til seg nødvendig fagkompetanse for å kunne foreta en sikker aksjon, sier Elnæs.

Behandles i trykktank

Politiet fikk inn melding om ulykken like etter midnatt natt til fredag. De tre dykkerne som overlevde fikk behandling i trykktanken ved UNN.

– De har det bra etter forholdene og er uten alvorlige skader, sier pressevakt Marit Einefjord til NTB. Hun kan ikke si hvor lenge de tre mennene vil bli værende på sykehuset.

UNN har en av landets tre trykktanker beregnet på øyeblikkelig hjelp. Den er en del av beredskapen i nord og brukes blant annet ved akutte tilfeller av dykkersyke og kullosforgiftning, melder NRK.

Det er nå nedlagt dykkerforbud og ferdselsforbud i grottene. Det er også vakthold på stedet. Den underjordiske grotta er 2.600 meter lang, over hundre meter dyp og regnes som Nord-Europas lengste, skriver VG.

Dødsulykke også i 2006

Helgeland politidistrikt hadde i 2006 en tilsvarende hendelse da en mann fra Grimstad sammen med en kamerat prøvde å sette dykkerrekord. Han omkom da han fikk problemer på 75 meters dyp.

– Da ble den omkomne hentet ut fra om lag 90 meters dybde. Vi måtte den gang hente inn dykkerekspertise fra både Tyskland og Skottland, også med bistand fra England. Det er viktig for oss at operasjonen gjennomføres sikkert. Selve operasjonen vil derfor ta tid, opplyser politiinspektør Elnæs.

Politiet har igangsatt full etterforskning etter ulykken, og teknikere er nå på stedet og sikrer utstyret som dykkerne benyttet.

– Taktiske etterforskere avhører de skadde, samt andre aktuelle vitner, som har eller kan ha informasjon. Det vil bli brakt inn fagkyndig kompetanse i forbindelse med etterforskningen etter hvert, sier hun.

Tenker sikkerhet

Leder Morten Dyrstad i Norsk Grotterdykkerforbund har mottatt nyhetene om ulykken med sorg.

– Vi vet foreløpig ikke hva som har skjedd, men tankene går umiddelbart til de etterlatte, sier Dyrstad til NTB.

Han har selv vært i grotteområdet i Plurdalen flere ganger.

– Det er et flott system som inviterer til dykking på både amatørnivå og det mer tekniske. Gruvedykking er en verdensomspennende sport som legger stor vekt på sikkerhet. Det er en trygg aktivitet så lenge man følger sikkerhetsreglene, sier han.

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus