Over 130 skadd i protester i Bosnia

Artikkelen fortsetter under annonsen

Over 130 mennesker, de fleste av dem politifolk, ble skadd under demonstrasjoner torsdag mot korrupsjon og arbeidsløshet i Tuzla i Bosnia.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Politiet tok i bruk tåregass for å spre flere tusen demonstranter som protesterte mot at myndighetene ikke gjør noe for å få bukt med korrupsjon og en arbeidsløshet på 44 prosent.

104 politifolk ble alvorlig skadd i sammenstøtene, mens 30 av demonstrantene fikk lettere skader, ifølge sykehuskilder.

Steiner og egg

Det var andre dag på rad at flere tusen demonstranter som er lei av den politiske handlingslammelsen i landet, samlet seg til protest. Også i andre bosniske byer som Sarajevo, Zenica, Bihar og Mostar, var det demonstrasjoner.

Se video fra sammenstøtene i Tuzla øverst i artikkelen

I Tuzla gikk politiet torsdag kveld til aksjon for å spre demonstrantene som kastet egg, steiner og fakler mot et offentlig bygg. Tuzla var tidligere et industrisenter, men er hardt rammet av at mange fabrikker er stengt.

De lokale myndighetene i Tuzla har besluttet at byens skoler skal holde stengt fredag, når protestene ventes å fortsette.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Statsministeren i den bosnisk-kroatiske føderasjonen, Nermin Niksic, sa etter et krisemøte med lokale sikkerhetstjenestemenn at man må skille mellom arbeidere som har mistet sine rettigheter, og pøbler som utnytter situasjonen for å skape kaos.

Privatisering

Demonstrasjonene startet med protester blant arbeidere som mistet jobben da statlige bedrifter som ble privatisert, gikk konkurs. Senere sluttet tusener av arbeidsløse unge seg til protestene.

– Regjeringen solgte statlige verdier for peanøtter og lot folk sitte igjen uten pensjoner, arbeid eller helseforsikring, sier 24 år gamle Hana Obradovic, en av demonstrantene.

– Familier sitter uten noe å spise mens politikerne sitter på kontorene sine og stjeler fra folk, tilføyer hun.

En annen sier at han er 28 år gammel og har vært arbeidsløs i ti år.

Den etniske delingen av landet har lammet både styringen av landet og den økonomiske utviklingen siden krigen som sluttet høsten 1995. Folk flest ser på mange av politikerne som tvers igjennom korrupte.