Ordførere ønsker at Stortinget skal avgjøre om reservasjonsrett

Helseminister Bent Høie (H) og regjeringens høringsforslag om å la kommunestyrene avgjøre om fastleger skal få reservere seg mot å henvise til abort, møtes med en iskald skulder av ledende folkevalgte i Hordaland og Sogn og Fjordane.
Foto: Carina Johansen / NTB scanpix
Helseminister Bent Høie (H) og regjeringens høringsforslag om å la kommunestyrene avgjøre om fastleger skal få reservere seg mot å henvise til abort, møtes med en iskald skulder av ledende folkevalgte i Hordaland og Sogn og Fjordane. Foto: Carina Johansen / NTB scanpix

Ni av ti ordførere i Hordaland og Sogn og Fjordane sier nei til å selv bestemme om leger kan reservere seg mot å henvise kvinner til abort.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

50 av de 59 ordførerne i de to fylkene har svart på spørsmålene fra Bergens Tidende, og 89 prosent mener at ikke kommunen, men staten, bør avgjøre om det skal være en reservasjonsrett. I tillegg sier 86 prosent nei til at fastleger i kommunen bør kunne reservere seg, dersom kommunene får bestemme.

– Jeg tenker at denne typen verdispørsmål er vanskelige å ta opp i forhandlinger, og enda vanskeligere når det skal gjøres lokalt, sier Os-ordfører Terje Søviknes (Frp). Han mener staten bør avgjøre spørsmålet, og sier selv nei til reservasjonsrett for nye leger i sin egen kommune.

Olaug Bollestad (KrF) sier at undersøkelsen gjør inntrykk, men hun avviser kritikken.

– Når en kjemper for en minoritet, så kjemper du mot en majoritet. Det ligger i sakens natur at vi ikke har flertall i denne saken. Vi ønsker at det skal være rom for at folk kan tenke annerledes.

Helseminister Bent Høie vil ikke svare på om reaksjonene har fått ham til å endre syn.

– Vi ser fram til å få inn svar fra kommunene på dette. Begrunnelsen for å sende dette på en så omfattende høring var å få synspunkt og innspill på hvordan saken bør avgjøres, sier han til avisen.

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus