Ordførere ønsker at Stortinget skal avgjøre om reservasjonsrett

Helseminister Bent Høie (H) og regjeringens høringsforslag om å la kommunestyrene avgjøre om fastleger skal få reservere seg mot å henvise til abort, møtes med en iskald skulder av ledende folkevalgte i Hordaland og Sogn og Fjordane.
Foto: Carina Johansen / NTB scanpix
Helseminister Bent Høie (H) og regjeringens høringsforslag om å la kommunestyrene avgjøre om fastleger skal få reservere seg mot å henvise til abort, møtes med en iskald skulder av ledende folkevalgte i Hordaland og Sogn og Fjordane. Foto: Carina Johansen / NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Ni av ti ordførere i Hordaland og Sogn og Fjordane sier nei til å selv bestemme om leger kan reservere seg mot å henvise kvinner til abort.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

50 av de 59 ordførerne i de to fylkene har svart på spørsmålene fra Bergens Tidende, og 89 prosent mener at ikke kommunen, men staten, bør avgjøre om det skal være en reservasjonsrett. I tillegg sier 86 prosent nei til at fastleger i kommunen bør kunne reservere seg, dersom kommunene får bestemme.

– Jeg tenker at denne typen verdispørsmål er vanskelige å ta opp i forhandlinger, og enda vanskeligere når det skal gjøres lokalt, sier Os-ordfører Terje Søviknes (Frp). Han mener staten bør avgjøre spørsmålet, og sier selv nei til reservasjonsrett for nye leger i sin egen kommune.

Olaug Bollestad (KrF) sier at undersøkelsen gjør inntrykk, men hun avviser kritikken.

– Når en kjemper for en minoritet, så kjemper du mot en majoritet. Det ligger i sakens natur at vi ikke har flertall i denne saken. Vi ønsker at det skal være rom for at folk kan tenke annerledes.

Helseminister Bent Høie vil ikke svare på om reaksjonene har fått ham til å endre syn.

– Vi ser fram til å få inn svar fra kommunene på dette. Begrunnelsen for å sende dette på en så omfattende høring var å få synspunkt og innspill på hvordan saken bør avgjøres, sier han til avisen.