EU-parlamentet vil ha strenge klimamål

EU-parlamentet i Strasbourg stemte onsdag over en resolusjon om europeiske klimamål. Foto: Vincent Kessler / Reuters / NTB scanpix
EU-parlamentet i Strasbourg stemte onsdag over en resolusjon om europeiske klimamål. Foto: Vincent Kessler / Reuters / NTB scanpix

EU-parlamentet vil ha bindende mål for både utslippskutt, fornybar energi og energieffektivitet.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

I en resolusjon som ble vedtatt i Parlamentet i Strasbourg onsdag, sier et flertall av de folkevalgte at utslippskuttet innen 2030 må være på 40 prosent av nivået i 1990. Videre ønsker de et mål om at andelen fornybar energi skal øke med 30 prosent, og at energieffektiviteten skal øke med 40 prosent.

Les også: - Sats videre på klimakvoter, dere!

De folkevalgte vil at målene skal være bindende og gjennomføres gjennom nasjonale mål. Med det går resolusjonen lenger enn forslaget til ny klimapakke som EU-kommisjonen la fram i januar.

Les også: Erna Solberg får åtte EU-land mot seg i klimapolitikken

Kommisjonens forslag er kortsiktig og mangler ambisjoner, skriver Parlamentet i sin ikke-bindende resolusjon. Kommisjonens klimapakke skal nå til behandling i både EU-parlamentet og blant EUs medlemsland, og onsdagens vedtak kan tyde på at de folkevalgte ønsker kamp om klimapakkens endelige sammensetning.

Også EUs medlemsland er sterkt splittet i saken, og utfallet er derfor ikke gitt.

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus