Svensk ostetoll-kriger i EU-parlamentet:

EU-parlamentet vil styrke EUs importvern

Svenske Christoffer Fjellner raser mot norsk ostetoll som ikke har stoppet vekst i osteeksporten av EU, men fikk vedtak i dag om å styrke EUs importvern. Foto: EPP.
Svenske Christoffer Fjellner raser mot norsk ostetoll som ikke har stoppet vekst i osteeksporten av EU, men fikk vedtak i dag om å styrke EUs importvern. Foto: EPP.

- Et godt kompromiss, sa saksordfører Christofer Fjellner etter at EU-parlamentet onsdag uttalte seg om å styrke EUs antidumping-vern. Selv stemte Fjellner imot å heve straffetollen.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

EU-parlamentarikeren Christofer Fjellner fra Høyres søsterparti Moderaterna har i hissige ordelag skjelt ut Norge for å skjerpe ostetollen fra 1. januar i fjor.

Som medlem av EU-parlamentets komité for utenrikshandel var han saksordfører da parlamentet onsdag vedtok en oppdatering og effektivisering av EUs eget vern mot import fra utlandet.

EU-parlamentet gikk inn for å skjerpe tollsatser og andre tiltak mot det EU oppfatter som "urettferdig" dumpingeksport fra andre land.

ABC Nyheter skrev da feilaktig at Fjellner var med på vedtaket. I virkeligheten stemte han imot punktet som gjaldt økt straffetoll, men kom i mindretall.

Les også: - Bortskjemt norsk landbruk leverer middelmådig kvalitet

- Et godt kompromiss

- Vi kom fram til et godt kompromiss på de fleste spørsmål, sa Fjellner om helheten etter parlamentets behandling av den omfattende ordningen i EU med straffetiltak mot det de oppfatter som subsidierte varer inn til seg.

Fjellner slår fast på twitter at de delene av forslaget han har sluttet seg til, langt fra er proteksjonistisk.

Et hyppig brukt EU-våpen

EU er storforbruker av straffetoll og andre tiltak mot import, begrunnet med at varene er subisidert i opprinnelseslandet. Det har ikke minst Kina merket.

Verdens handelsorganisasjon WTO har et avtaleverk som tillater anti-dumpingtiltak - men på strenge vilkår. Rett som det er, viser det seg at EU misbruker antidumping-våpenet for å beskytte sine egne produsenter.

Det fikk Norge merke i en mangeårig laksestrid, der EU innførte straffetoll med slike beskyldninger. WTOs tvistesløsningsorgan dømte EUs tiltak ulovlige så det sang.

Ifølge WTO-dommen brøt EU den internasjonale handelsavtalen på 22 punkter. Dette er det største antall brudd på anti-dumpingregelverket som et panel har funnet i noen tilsvarende sak, meldte NRK.

Ost og laks

I laksestriden den gang sto Fjellner på Norges side, påpeker han.

Men i fjor gikk han inn for å utrede straffetoll på norsk laks som reaksjon på styrkingen av norsk ostetoll.

Styrkingen av den norske ostetollen som den rødgrønne regjeringen innførte, og Fjellner og andre har reagert sterkt på, har ikke redusert EUs eksport av ost, tvert imot:

Norge importerte mer ost og andre landbruksvarer i 2013

Ønsker seg flere dumpinganklager

Fjellner, som har god kontakt med sitt søsterparti Høyre og tidligere bisto Unge Høyre i en norsk valgkamp, vil i vedtaket oppmuntre også små og mellomstore bedrifter til å klage hvis de føler seg overkjørt av import som de mener er subsidiert.

Så langt har det mest vært store selskaper som klager til EU-kommisjonen og ber om innføring av straffetoll mot urettferdig import.

EU-parlamentet ønsker å opprette bistandsordninger for de mindre selskapene i antidumpingsaker.

Disse får dumping-anklager fra EU:

WTO overvåker alle medlemslandenes handelspolitikk, og gir følgende oversikt over antall handelshindringer EU innfører med dumpinganklager som begrunnelse:

Saken fortsetter under bildetFra WTOs Fra WTOs "Trade Pokicy Review" av EU.

Les forslaget som ble vedtatt i EU-parlamentet 5. februar

Les om bakgrunnen for forslaget

Les EUs statistikk over anti-dumpingtiltak i 2013

Artikkelen er oppdatert med korrigering: Fjellner stemte mot den delen av forslaget som dreier seg om økt toll.

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus