Striden om nasjonalt beredskapssenter:

Bøhler slår tilbake - gir Anundsen strykkarakter

GÅR FOR GRORUD: Jan Bøhler (til venstre) mener justisminister Anders Anundsen (Frp) ikke har satt seg inn i forslaget for å samlokalisere politihøgskole og beredskapssenter.   Her er han med politidirektør Odd Reidar Humlegård og tidligere justisministerr Grete Faremoe (Ap) da Politianalysen ble lagt frem. Foto: Berit Roald / NTB Scanpix
GÅR FOR GRORUD: Jan Bøhler (til venstre) mener justisminister Anders Anundsen (Frp) ikke har satt seg inn i forslaget for å samlokalisere politihøgskole og beredskapssenter. Her er han med politidirektør Odd Reidar Humlegård og tidligere justisministerr Grete Faremoe (Ap) da Politianalysen ble lagt frem. Foto: Berit Roald / NTB Scanpix

Jan Bøhler (Ap) mener justisminister Anders Anundsen ikke har gjort hjemmeleksen sin når han kaller forslaget om politihøgskole og beredskapssenter sammen i Groruddalen for «meningsløst».

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Bøhler, som forrige stortingsperiode var første nestleder både i Stortingets justiskomité og 22. julikomité, vil fortsatt ha lokalisering av disse i nærheten av hverandre på Alnabru i Oslo, der det nye beredskapssenteret høyst sannsynlig ender.

I tiår har det blitt utredet å bygge en ny politihøgskole – uten at det har endt i konkrete byggeplaner. Jan Bøhler mener man kan slå to fluer i en smekk ved å bygge denne i tilknytning til det nye beredskapssenteret.

Nå gir han justisminister Anders Anundsen strykkarakter for å sable ned forslaget:

- Anundsen må sette seg inn i hva som er forslaget før han kjører ut og kaller ting meningsløst. Fra Knut Storbergets tid som justisminister har den mest sannsynlige lokalisering av ny politihøgskole vært i Groruddalen, sier Jan Bøhler til ABC Nyheter.

Bakgrunn: Anundsen om Bøhler-forslag: – Meningsløst!

Minimum fra justisministeren

Behovet for et beredskapssenter ble forsterket etter terrorangrepene 22. juli 2011.

16-17 steder et utredet, men både regjeringen og Politidirektoratets favoritt er et 34.000 kvadratmeters bygg på en 30 måls tomt på Alnabru. Her vedtok den rødgrønne regjeringen at det skal ligge – men prosjektet er nær doblet fra de opprinnelige 18.600 kvadratmetrene.

Bakgrunn: Mulig prislapp på beredskapssenter: Tre milliarder

Det er satt av 60 millioner kroner til et skisseprosjekt til bygg som ifølge politidirektøren trolig får en prislapp på rundt 3 milliarder kroner. Ferdigstillelse er tidligst 2019.

- Det har aldri vært diskutert under i den forrige regjeringen å bruke den samme tomten på 30 mål til Politihøgskole også. Den har mer enn nok med å romme beredskapssenteret. Det er en av nabotomten det er snakk om, sier Jan Bøhler, og understreker:

- Det mener jeg en justisminister burde ha sjekket ut før han går til angrep. Det burde være minimum.

Jan Bøhler, som også er leder av Oslo Arbeiderparti, sier man har vurdert Groruddalen som egnet sted fordi der er store, billige og tilgjengelige tomter der. Dessuten har man et politisk vedtak om å satse på området, som huser flere av hovedstadens belastede drabantbyer.

Ledige tomter

Ifølge Bøhler er det to store, ledige tomter kloss inntil området der beredskapssenteret er planlagt.

- Tanken med å legge en politihøgskole nært et beredskapssenter, er at man får et politifaglig miljø hvor man har en del felles treningsfasiliteter. Man slipper å bygge full pakke to steder. Fordelen med å være i ett område med noen felles anlegg, er også at de som går på politihøgskolen lettere kan få hjelp av spesialister i Beredskapstroppen til trening og opplæring.

Politidirektør Odd Reidar Humlegård er kjent med tankegangen, men sa forleden til ABC Nyheter at han er skeptisk til om en samlokalisering er en god løsning. Årsaken er blant annet støy fra helikopterlandingsplass.

Bøhler mener politidirektøren kommenterer utfra misforstålse av at alt skal inn på en tomt.

- Mange i politiet har snakket positivt om dette til meg: Å slippe å bygge to fulle sett med treningsbaner og øvelsesplasser. De to miljøene kan styrke hverandre. Det er også forskere på politihøgskolen som forsker på ekstremister og fenomener de på Beredskapssenteret kan ha interesse av, mener stortingsrepresentanten.

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus