Oves heltedåd på isen går verden rundt

Ove Karlsen fra Førre i Rogaland hylles etter å ha reddet fremmed hund fra å drukne på isen. Det hele ble filmet av hans kone.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Hendelsen fant sted i januar i fjor, men har først nå fått oppmerksomhet i internasjonale medier. Da en sankt bernardshund gikk gjennom den tynne isen, var Karlsens kone i nærheten. Hun fikk tilkalt mannen, som med dykkerserfikat og flere sikkerhetskurs bak seg hadde både tørrdrakt, tau og sele klart.

Se den heroiske redningen i videoen øverst i artikkelen.

– Kona mi var tilfeldigvis ute og spaserte forbi vannet da en kvinne plutselig kom springende opp til parkeringsplassen, klissvåt etter å ha forsøkt å redde hunden sin. Hun satte seg i bilen for å få tak i hjelp, og etter å ha fortalt kona mi, Stine, hva som skjedde, ringte hun meg fordi hun visste at jeg hadde utstyret til å kunne hjelpe, sier Karlsen til Dagbladet, som omtalte saken onsdag.

– Veldig flaks

Til ABC nyheter sier han at det var utrolig flaks at kona var i nærheten. Det ville vært bortimot umulig å redde hunden uten det riktige utstyret.

- Jeg hadde tørrdrakten og alt klart i garasjen. Jeg hadde tidligere tenkt over å ha det klart dersom noen skulle falle gjennom isen og visste med en gang hva jeg måtte ha med meg, sier han.

Les også: Her redder de elgen fra isen

Slept til bilen

Han tok med tørrdrakten, hansker, klatretau og sele. Og ikke minst skrujern til å komme seg opp igjen med.

– Jeg var i vannet innen ti minutter. Det var veldig flaks, for hunden hadde ikke mer enn et par minutter igjen. Han var nesten helt tømt for krefter, sier Karlsen til ABC Nyheter.

Les også: Skulle redde hunden - gikk selv gjennom isen

Karlsen fikk tak i hunden og festet tauet til hundens sele. Da kunne kona dra hunden til trygg is, mens han brukte skrujernene til å dra seg selv opp av vannet.

– Isen var veldig glatt og jeg hadde ikke klart å komme meg opp hvis det ikke var for skrujernet. Det er mange som ikke tenker at man også skal redde seg selv opp igjen fra vannet.

Se også: Redningsmannen måtte selv reddes

Tappet for krefter

Karlsen og kona Stine fikk slept hunden til trygg land, men den var helt tappet for krefter.

– Den ville bare legge seg ned, men da ville den ha fryst i hjel. Jeg måtte være litt stygg med den og ta den i nakken og tvinge den de 500 meterne opp til bilen. Der var det på med varmeapparatet og kjøre rett til veterinæren, sier han.

Der ventet bekymrede eiere, men til alt hell slapp hunden fra den dramatiske hendelsen med kun noen skrammer.

Internasjonal blest

Etter hendelsen ble det blest i lokalmediene, men nå har store utenlandske medier som britiske Daily Mail hevet seg på.

– Jeg hadde egentlig glemt hele greia da det poppet opp mail fra et nettsted som het Planet Watch. Så tok det helt av og nå popper det opp YouTube-meldinger hele tiden, sier han.

Kjøpte ispigger

Selv tar han hele heltetilværelsen med stor ro.

– Jeg synes bare det er bra å få belyst faren på isen. Det er nok av hendelser der folk drukner etter å ha falt gjennom isen, sier Karlsen. Etter hendelsen har han kjøpt inn ispigger som han alltid utstyrer barna med, dersom de skal oppholde seg i nærheten av isen.

Les også: Ikke gjør dette på isbelagt vann

– Da har man en mye større sjanse til å komme seg opp igjen hvis uhellet først er ute. Et menneske tåler ikke mer enn et par minutter før man går tom for krefter i det iskalde vannet, advarer han.

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus