Nesten alle sviktet i Mattilsynets listeria-kontroll

Nesten alle sviktet i Mattilsynets kontroll av steder som produserer spiseklar mat, som baguetter. Illustrasjonsfoto: COLOURBOX
Nesten alle sviktet i Mattilsynets kontroll av steder som produserer spiseklar mat, som baguetter. Illustrasjonsfoto: COLOURBOX

Så godt som alle institusjonskjøkken som lager såkalt spiseklar mat, begår vesentlige brudd på Mattilsynets regler, viser en fersk rapport. Urovekkende og alvorlig, mener tilsynet.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Hensikten med tilsynsprosjektet var å finne ut om virksomheter følger regler som er laget for å hindre at produkter inneholder listeria i helsefarlige mengder. Listeriasmitte kan gi den potensielt livstruende sykdommen listeriose.

– Når vi finner ut at det er mange institusjonskjøkken som ikke har systemene på plass, ser vi på det som alvorlig. Vi har opplevd tilfeller i ikke altfor fjern fortid av sykdom i institusjoner, sier assisterende tilsynsdirektør Ole Fjetland i Mattilsynet til NTB.

Av 127 institusjonskjøkken fikk 94 prosent «varsel om vedtak» eller «vedtak», som er reaksjonsformen Mattilsynet bruker ved vesentlige regelbrudd. Dog ble ingen av de undersøkte virksomhetene stengt.

Sårbare grupper

Av de totalt 452 som Mattilsynet undersøkte, fikk 387 virksomheter ett eller flere varsel om mulig helsefare.

Virksomhetene produserer såkalt spiseklar mat, som ferdigsmurte bagetter, kokt kjøttpålegg, karbonader, rakefisk og mykoster – mat som ikke må bearbeides eller varmebehandles før servering.

– Listeria er en bakterie som kan gi alvorlig sykdom. Derfor har vi et regelverk for at man skal ha rutiner som skal hindre at den kommer i mat og gir sykdom, forklarer Fjetland.

Han viser til at sårbare grupper, som eldre, folk med svekket immunforsvar eller alvorlig syke, er mest utsatt for listeria.

«Det er urovekkende at det var flest avvik som medførte reaksjoner hos institusjonskjøkkenene. Svært mange av de som spiser maten som produseres her, er nettopp de som blir rammet hardest av listeriose», skriver tilsynet i rapporten.

Blir fulgt opp

Utvalget av virksomheter som ble sjekket, var risikobasert. Det vil si at Mattilsynet har sjekket de stedene det antar har flest feil, og der hvor konsekvensen av feil er størst.

Det som ble kontrollert, var etterlevelse av regelverkskrav knyttet til lokaler og utstyr, forebyggende system for farehåndtering og prøvetaking.

Eksempler på avvik var manglende soneinndeling, fare for kryssforurensning og manglende orden på vareflyt.

– Alle avvikene blir fulgt opp etter hvor alvorlige de er. Vi forventer at virksomhetene retter opp disse manglene, får bedre rutiner og lager forebyggende systemer, sier Fjetland. (©NTB)