– Mye sukker øker risikoen for å dø av hjerte- og karsykdommer

– SUKKER GIR ØKT RISIKO: Et sukkerinntak tilsvarende syv brusbokser i uka er nok til å gi økt risiko for å dø av hjerte- og karsykdommer, ifølge ny undersøkelse. Illustrasjonsfoto: Colourbox.com
– SUKKER GIR ØKT RISIKO: Et sukkerinntak tilsvarende syv brusbokser i uka er nok til å gi økt risiko for å dø av hjerte- og karsykdommer, ifølge ny undersøkelse. Illustrasjonsfoto: Colourbox.com
Artikkelen fortsetter under annonsen

En boks sukkerholdig drikke om dagen er nok til å øke risikoen for å dø av hjerte- og karsykdommer, ifølge amerikansk forskning.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Tidligere forskning har vist at mennesker som får i seg mye tilsatt sukker gjennom dietten, har økt risiko for overvekt, fedme, diabetes type 2 og hjertesykdom.

Nå har amerikanske forskere for første gang på nasjonalt nivå sett på sammenhengen mellom høyt inntak av tilsatt sukker og risikoen for å dø av hjerte- og karsykdom.

Ifølge den ferske studien er det å drikke en porsjon sukkerholdig drikke, tilsvarende en brusboks, syv ganger i uken, nok til å øke risikoen for å dø av hjerte- og karsykdommer.

Les også: – Ja, det hjelper å kutte sukkerforbruket

– Risikoen økte i takt med sukkerinntaket

I studien, som er publisert i tidsskriftet JAMA Internal Medicine, har forskerne brukt nasjonale helseundersøkelser for å se på hvor stor andel sukker utgjør av det totale energiinntaket hos flere titalls tusen amerikanere.

Undersøkelsen viser at i årene 2005-2010 fikk 7 av 10 voksne amerikanere 10 prosent eller mer av det daglige energiinntaket fra tilsatt sukker, mens for 1 av 10 var andelen hele 25 prosent eller mer.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Forskerne ved Centres for Disease Control and Prevention i Atlanta fulgte så opp deltagerne etter om lag 15 år for å se hvor mange som hadde dødd av hjerte- og karsykdommer. De korrigerte for andre faktorer, som vekt, alder, helse og diett.

Forskningen viste at risikoen for å dø av hjerte- og karsykdom økte i takt med andelen av det daglige av energiinntaket som kom fra sukker.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Resultatene våre gir støtte til anbefalingen om å redusere inntaket av kalorier fra tilsatt sukker i den amerikanske dietten, sier hovedforfatter av studien, Quanhe Yang, i en pressemelding.

Les også: – Sukker kan føre til hjertesvikt

– Norske barn får for mye sukker

Per i dag anbefaler Verdens helseorganisasjon (WHO) at ikke mer enn ti prosent av det daglige energiinntaket skal komme fra sukker. Det samme anbefaler norske helsemyndigheter. WHO-eksperter ønsker å halvere anbefalt nivå, til fem prosent av det daglige energiinntaket.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Ifølge den landsomfattende kostholdsundersøkelsen Norkost, som ble publisert sommeren 2012, får voksne nordmenn i seg syv prosent av det daglige energiinntaket fra sukker. Det er altså under dagens anbefalte nivå, men over anbefalt nivå i det nye forslaget fra WHO-ekspertene.

For barn og unge utgjør imidlertid sukkerinntaket langt mer enn 10 prosent av energiinntaket. Høyt sukkerinntak er dermed først og fremst en utfordring i denne gruppen, ifølge Helsedirektoratet.

Da ABC Nyheter omtalte saken forrige måned uttalte divisjonsdirektør Knut-Inge Klepp i direktoratet at det er interessant og nyttig at WHO igjen ser på sin sukkeranbefaling.

Les saken: WHO-eksperter vil halvere sukkeranbefaling

– Må fokusere både på fett og sukker

Professor Naveed Sattar fra British Heart Foundation mener matindustrien må gjøre noe med mengden tilsatt sukker i sine produkter.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Han forklarer til BBC at et ønske om å redusere inntaket av mettet fett har ført til at matindustrien erstattet det usunne fettet med sukker, som man da anså som «sunnere», i mange produkter.

– Å hjelpe individer med å kutte ikke bare inntaket av usunt fett, men også inntaket av raffinert sukker, kan ha store helsefordeler, inkludert mindre fedme og færre hjerteinfarkt, sier han til BBC.