– Mye sukker øker risikoen for å dø av hjerte- og karsykdommer

– SUKKER GIR ØKT RISIKO: Et sukkerinntak tilsvarende syv brusbokser i uka er nok til å gi økt risiko for å dø av hjerte- og karsykdommer, ifølge ny undersøkelse. Illustrasjonsfoto: Colourbox.com
– SUKKER GIR ØKT RISIKO: Et sukkerinntak tilsvarende syv brusbokser i uka er nok til å gi økt risiko for å dø av hjerte- og karsykdommer, ifølge ny undersøkelse. Illustrasjonsfoto: Colourbox.com

En boks sukkerholdig drikke om dagen er nok til å øke risikoen for å dø av hjerte- og karsykdommer, ifølge amerikansk forskning.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Tidligere forskning har vist at mennesker som får i seg mye tilsatt sukker gjennom dietten, har økt risiko for overvekt, fedme, diabetes type 2 og hjertesykdom.

Nå har amerikanske forskere for første gang på nasjonalt nivå sett på sammenhengen mellom høyt inntak av tilsatt sukker og risikoen for å dø av hjerte- og karsykdom.

Ifølge den ferske studien er det å drikke en porsjon sukkerholdig drikke, tilsvarende en brusboks, syv ganger i uken, nok til å øke risikoen for å dø av hjerte- og karsykdommer.

Les også: – Ja, det hjelper å kutte sukkerforbruket

– Risikoen økte i takt med sukkerinntaket

I studien, som er publisert i tidsskriftet JAMA Internal Medicine, har forskerne brukt nasjonale helseundersøkelser for å se på hvor stor andel sukker utgjør av det totale energiinntaket hos flere titalls tusen amerikanere.

Undersøkelsen viser at i årene 2005-2010 fikk 7 av 10 voksne amerikanere 10 prosent eller mer av det daglige energiinntaket fra tilsatt sukker, mens for 1 av 10 var andelen hele 25 prosent eller mer.

Forskerne ved Centres for Disease Control and Prevention i Atlanta fulgte så opp deltagerne etter om lag 15 år for å se hvor mange som hadde dødd av hjerte- og karsykdommer. De korrigerte for andre faktorer, som vekt, alder, helse og diett.

Forskningen viste at risikoen for å dø av hjerte- og karsykdom økte i takt med andelen av det daglige av energiinntaket som kom fra sukker.

– Resultatene våre gir støtte til anbefalingen om å redusere inntaket av kalorier fra tilsatt sukker i den amerikanske dietten, sier hovedforfatter av studien, Quanhe Yang, i en pressemelding.

Les også: – Sukker kan føre til hjertesvikt

– Norske barn får for mye sukker

Per i dag anbefaler Verdens helseorganisasjon (WHO) at ikke mer enn ti prosent av det daglige energiinntaket skal komme fra sukker. Det samme anbefaler norske helsemyndigheter. WHO-eksperter ønsker å halvere anbefalt nivå, til fem prosent av det daglige energiinntaket.

Ifølge den landsomfattende kostholdsundersøkelsen Norkost, som ble publisert sommeren 2012, får voksne nordmenn i seg syv prosent av det daglige energiinntaket fra sukker. Det er altså under dagens anbefalte nivå, men over anbefalt nivå i det nye forslaget fra WHO-ekspertene.

For barn og unge utgjør imidlertid sukkerinntaket langt mer enn 10 prosent av energiinntaket. Høyt sukkerinntak er dermed først og fremst en utfordring i denne gruppen, ifølge Helsedirektoratet.

Da ABC Nyheter omtalte saken forrige måned uttalte divisjonsdirektør Knut-Inge Klepp i direktoratet at det er interessant og nyttig at WHO igjen ser på sin sukkeranbefaling.

Les saken: WHO-eksperter vil halvere sukkeranbefaling

– Må fokusere både på fett og sukker

Professor Naveed Sattar fra British Heart Foundation mener matindustrien må gjøre noe med mengden tilsatt sukker i sine produkter.

Han forklarer til BBC at et ønske om å redusere inntaket av mettet fett har ført til at matindustrien erstattet det usunne fettet med sukker, som man da anså som «sunnere», i mange produkter.

– Å hjelpe individer med å kutte ikke bare inntaket av usunt fett, men også inntaket av raffinert sukker, kan ha store helsefordeler, inkludert mindre fedme og færre hjerteinfarkt, sier han til BBC.

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus