Solhjell fikk refs for denne t-skjorten

PÅTALE: Bård Vegard Solhjell på vei ut av stortingssalen i homoaktivist-tskjorte tirsdag. Foto: NTB scanpix
PÅTALE: Bård Vegard Solhjell på vei ut av stortingssalen i homoaktivist-tskjorte tirsdag. Foto: NTB scanpix

Bård Vegar Solhjells homoaktivist-tskjorte falt ikke i smak hos stortingspresident Olemic Thomessen.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Fakta om kleskoden i stortingssalen

* I Stortingets forretningsorden paragraf 55 heter det at upassende eller fornærmelig atferd eller tale ikke er tillat i Stortinget, og skal påtales av presidenten.

* I Stortingets protokollhåndbok heter det at representantene forventes å kle seg med respekt for nasjonalforsamlingen.

* Antrekkskoden er «pent» eller «dagligantrekk» – for eksempel mørk eller grå dress og hvit eller lys skjorte med diskret slips for menn og drakt med skjørt eller bukse, eventuelt kjole med jakke, samt lukkede sko og diskret makeup for kvinner.

* Representantene bør unngå jeans, T-skjorte og å være for lettkledd på Stortingets talerstol.

* Bruk av symboleffekter som f.eks. supporterskjerf, palestinaskjerf, klovnenese, buttons eller lignende, aksepteres ikke.

Under tirsdagens møte i stortingssalen ble det diskutert OL og menneskerettigheter.

Da nestleder i SV, Bård Vegar Solhjell, gikk opp på talerstolen hadde han på seg en rød t-skjorte som Landsforeningen for lesbiske, homofile, bifile og transpersoner (LLH) har lansert i forkant av Sotsji-OL.

Teksten på T-skjorta henviser til det olympiske charterets prinsipp seks, som slår fast at alle former for diskriminering er uforenlig med den olympiske bevegelse.

Les også: Homofile holdt alternativ OL-åpning i Oslo

Stortingspresident reagerte

Det likte ikke stortingspresident Olemic Thomessen.

– Dette ser jeg mer som en rekvisitt, enn som en naturlig del av et antrekk på Stortingets talerstol, sa stortingspresident Olemic Thommessen (H) etter Solhjells innlegg.

Thommessen la til at han sluttet seg til budskapet på rekvisitten.

Les også: Ber Brende ta opp homolov med Lavrov

– Ville få en påtale

Til NRK sier Solhjell at han var forberedt på at t-skjorten ville bli kommentert.

– Jeg visste nok på forhånd at jeg ville få en påtale, men jeg synes det var viktig å få vist den på Stortingets talerstol, sier Solhjell.

SV-politikeren mener det er viktig å vise støtte til homofile i Russland.

T-SKJORTE: Bård Vegard Solhjell møtte opp i denne homoaktivist-tskjorte i stortingssalen tirsdag. Foto: PrivatT-SKJORTE: Bård Vegard Solhjell møtte opp i denne homoaktivist-tskjorte i stortingssalen tirsdag. Foto: Privat

– Jeg vil at russerne ser at selv i det norske parlamentet er det noen som tar på seg en t-skjorte og viser sin støtte til russiske homofile, som blir grovt undertrykket i det landet det skal være OL i om noen få dager, sa han til NRK.

– Dette er veldig fint

Leder Bård Nylund i LLH forteller til NTB at han setter pris på T-skjortestuntet.

– Dette er veldig fint. Vi er svært glade for at norske parlamentarikere støtter kampanjen. Jeg registrerte at også stortingspresidenten stiller seg bak budskapet. Det er et hyggelig signal fra den personen i Norge som er nest etter kongen i rang. Så skal jeg ikke mene noe om klesreglementet på Stortinget som sådant, sier Nylund.

Han tror stuntet blir lagt merke til i Russland.

– Jeg tror det gir inspirasjon til dem som kjemper en kamp som det i praksis er forbud å kjempe, fortsetter han.

Les også: Sotsjis borgermester godtar ikke homofile

Omstridt homolov

Det vakte sterke internasjonale reaksjoner da president Vladimir Putin i november i fjor signerte en lov som forbyr såkalt «homofil propaganda» i Russland.

Russiske myndigheter hevder på sin side av loven er ment for å hindre at unge mennesker blir påvirket av det loven omtaler som «homoseksuell propaganda».

Det er knyttet stor spenning til hvordan den kontroversielle loven vil påvirke internasjonale utøvere og støtteapparat under store internasjonale idrettsarrangement som vinterens OL i Sotsji.

Borgermesteren i Sotsji, Anatolij Pakhomov, aksepterer ikke homofile i sin by. Pakhomov understreker at homofile er velkomne under OL, selv om homofili ifølge ham ikke er akseptert verken i Sotsji eller Kaukasus for øvrig.

– De får gjøre som de vil, det er deres liv. Men det er ikke akseptert her i Kaukasus hvor vi lever. Vi har dem ikke i vår by, sier borgermester Anatolij Pakhomov til BBC Panorama.

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus