Knekker viking-kode

På denne pinnen fra 1200-tallets Bryggen i Bergen har Sigurd og Lavrans skrevet navnene sine både i kode og med vanlige runer. Det hjalp runolog Jonas Nordby med å knekke jötunvillur-koden, skriver forskning.no. (Foto: Aslak Liestøl/Kulturhistorisk museum, UiO)
På denne pinnen fra 1200-tallets Bryggen i Bergen har Sigurd og Lavrans skrevet navnene sine både i kode og med vanlige runer. Det hjalp runolog Jonas Nordby med å knekke jötunvillur-koden, skriver forskning.no. (Foto: Aslak Liestøl/Kulturhistorisk museum, UiO)

Runolog K. Jonas Nordby tror han kan være et skritt nærmere løsningen på jötunvillur-koden.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Denne koden i runeskrift har i mange år voldt forskerne hodebry. Nå mener doktorgradsstudenten at han kan være på sporet av kodens løsning, melder forskning.no.

– Det var veldig vanlig å bruke koder, store deler av befolkningen behersket dem. Derfor tror jeg det var noe man lærte samtidig som man lærte runer. Hadde du lært å lese og skrive, hadde du også lært koder, sier Jonas Nordby til forskning.no.

Nordby holder på med en doktorgrad om runer, og har gått gjennom alle funn av runekoder i Nord-Europa, om lag 80 inskripsjoner. Kodene er funnet over hele Skandinavia, på De britiske øyer og andre steder der runer var i bruk.

– Mange tror vikingene brukte kryptografi for å skjule hemmelige budskap. Men jeg mener kodene ble brukt til lek og for å lære runer, heller enn til å kommunisere, sier Nordby til forskning.no.

I tillegg til jötunvillur-koden, som Nordby har løst, har forskerne hittil klart å tolke to runekoder. Det er sifferruner og Cæsarchifferet. Ni av de om lag 80 kodete runeinnskriftene Nordby har gått gjennom er skrevet med jötunvillur-koden, de andre er skrevet i sifferruner og ved hjelp av Cæsarchifferet.

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus