Verdens kreftdag 2014:

Vil avlive myter om kreft

– SNAKK OM KREFT: Kreftforeningen har valgt åpenhet som nasjonalt tema på årets kreftdag. – Alvorlig sykdom bør ikke forties eller gjemmes bort, mener generalsekretær Anne Lise Ryel. Foto: NTB scanpix
– SNAKK OM KREFT: Kreftforeningen har valgt åpenhet som nasjonalt tema på årets kreftdag. – Alvorlig sykdom bør ikke forties eller gjemmes bort, mener generalsekretær Anne Lise Ryel. Foto: NTB scanpix

Kreft er ikke smittsomt. Ikke alle som rammes av kreft, dør av det. – Vi i Kreftforeningen møter myter om kreft hver dag, sier generalsekretær Anne Lise Ryel.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Hver 4. februar markeres World Cancer Day eller Verdens kreftdag. I år er temaet myter.

På nettsidene til World Cancer Day trekkes blant annet følgende myte frem:

Myte: «Vi trenger ikke å snakke om kreft.»

Sannhet: Selv om kreft kan være et vanskelig tema å snakke om, spesielt i noen kulturer og sammenhenger, kan det å åpent håndtere sykdommen være bedre på et individuelt nivå og for samfunnet, heter det på nettsidene.

Les også: - Frisører kan forebygge kreft

– Åpenhet er viktig

Kreftforeningen har valgt nettopp åpenhet som nasjonalt tema på årets kreftdag, fordi åpenhet er så viktig, skriver generalsekretær Anne Lise Ryel i et blogginnlegg.

– Alvorlig sykdom bør ikke forties eller gjemmes bort. Åpenhet skaper oppmerksomhet og engasjement. Anbjørg Sætre Håtun hylles unisont for sin åpenhet om kreftsykdommen og var aktiv på sosiale medier til det siste. Over 90.000 fulgte Ylva Helanders kreftsykdom gjennom oppdateringen på faren Magnes facebookside. «Kreftblogger» er blitt et begrep, skriver Ryel.

Hun understreker samtidig at man må respektere at noen vil beholde alvorlig sykdom som et privat anliggende.

Les også: Norsk kreftmedisin sprenger kreftceller og skaper immunitet

– Møter myter hver dag

– Vi i Kreftforeningen møter holdninger og myter hver dag, sier Ryel i en video som foreningen har laget i anledning dagen.

Kreftforeningen trekker frem følgende eksempler på myter om kreft:

Myte: «Alle som får kreft dør av det.»

Sannheten er at mange av kreftsykdommene som tidligere ikke kunne kurereres, nå kan behandles, og to av tre som får kreft overlever.

Myte: «Kreft er smittsomt.»

Dette stemmer ikke, kreft er ikke smittsomt.

Myte: «Brystet må alltid fjernes ved brystkreft.»

Hvis svulsten oppdages tidlig og er liten nok, kan det holde å fjerne bare selve svulsten og eventuelt noen lymfeknuter.

Myte: «Det er bare røykere som får lungekreft.»

Også ikke-røykere kan få lungekreft, men sammenhengen mellom røyking og lungekreft er godt dokumentert.

Myte: «Hvis foreldrene har hatt kreft vil barna også få det.»

Bare en liten andel av kreftsykdommene er arvelige. Har man en arvelig, genetisk forandring, betyr ikke dette at man kommer til å utvikle kreft, men at man har økt risiko.

Mandag offentliggjorde WHO en rapport som viser at antall krefttilfeller vokser i et alarmerende tempo globalt.

Les saken: Slår alarm om kreftvekst

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus