French-forsvarere forberedt på anke uansett

SLITEN: Joshua French i rettssaken i Ndolo-fengselet i Kinshasa. (Foto: Marte Christensen / NTB scanpix)
SLITEN: Joshua French i rettssaken i Ndolo-fengselet i Kinshasa. (Foto: Marte Christensen / NTB scanpix)

Tirsdag skal forsvareren til Joshua French prosedere på hvorfor den drapssiktede nordmannen må frikjennes. Men ingen tror siste ord er sagt med denne rettsrunden.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Både advokat Marie André Mwila og hans norske kollega Hans Marius Graasvold regner med at saken vil bli anket, uansett utfall, skriver VG.

– Det er vi forberedt på. Hvis det ender opp med en fellende dom vil den bli anket fra vår side, sier Graasvold til avisen. Aktor Katende Nkulu har varslet at han vil anke dersom French blir frifunnet.

Følg dagens hendelser i retten i live-feeden nederst i saken

– Uskyldig

Tirsdag er det Mwilas tur til å legge fram sin prosedyre og forsøke å overbevise militærtribunalet om at hans kilent er uskyldig i drapstiltalen. French er tiltalt for å ha drept kameraten Tjostolv Moland, som ble funnet død på cella de to delte i Ndolo-fengselet i Kinshasa i august i fjor.

Mwila sier til VG at han er godt forberedt og har diskutert strategier med Graasvold via epost.

Graasvold har reist hjem til Norge, det samme har de norske etterforskerne fra Kripos. Norsk UD er derimot til stede i rettssalen, representert ved den norske diplomaten Gunvår Alida Endresen. Også Kari Hilde French er til stede for å støtte sønnen.

Kritisk til etterforskning

Forsvarsadvokaten er svært kritisk til den kongolesiske etterforskningen av Molands dødsfall, og han tror han skal klare å overbevise dommerne om Frenchs uskyld.

– Når det gjelder strafferett er det opp til påtalemyndigheten å bevise at den tiltalte er skyldig. Når bevisene er svake, faller saken. Jeg vil vise at etterforskningen som er gjort i denne saken ikke har vært god nok, den har vært ufullstendig og slurvete, sier han til NRK.

Den norske etterforsknings- og obduksjonsrapporten er krystallklar på at det ikke foreligger noe kriminelt bak Molands død, men at han tok sitt eget liv. Aktor Nkulu har under rettssaken gjort sitt beste for å så tvil om de norske rapportene, og under sin prosedyre forrige uke hevdet han at det var hevet over en hver tvil at French drepte Moland, og han la ned påstand om livstidsfengsel.

Les også: French-forsvarer i Kongo etterlyser betaling

Betaling

Advokat Mwila klagde mandag over at han ikke hadde mottatt den betalingen han var lovet for arbeidet med å forsvare French. Graasvold sa senere samme dag at Mwila hadde fått overført penger, men til VG sier Mwila at han ikke har mottatt hele summen.

Ifølge avisen kommer Mwila til å holde igjen det skriftlige tilsvaret som skal leveres til domstolen maks 48 timer etter prosedyren inntil han har mottatt pengene han mener han har krav på. Hva som skjer hvis han ikke leverer dette innen fristen, er usikkert, men det kan føre til ytterligere forsinkelser i saken.

Dom i saken skal etter planen falle innen én uke etter prosedyrene er avsluttet. Hoveddommer Serge Kabondo har tidligere sagt at domsavsigelsen trolig vil finne sted neste tirsdag, 11. februar.

Svak French

Samtidig sier Mwila at han er bekymret for helsen til nordmannen etter å ha besøkt French i fengselet mandag.

– French er meget svak. Jeg blir nødt til å be om at han får lov til å sitte under prosedyren min, slik som under aktors prosedyre på fredag, sier han.

Hans Marius Graasvold sier det hele tiden er en løpende vurdering om det er forsvarlig at French møter i retten.

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus