Anundsen om Bøhler-forslag: – Meningsløst!

– IKKE GJENNOMTENKT: Justisminister Anders Anundsen (til venstre) mener Jan Bøhlers (til høyre) forslag om å bygge beredskapssenter og politihøgskole sammen på Alnabru er «meningsløst». Her fra da komiteleder Knut Arild Hareide la frem 22. julikomiteens innstilling. Foto: Berit Roald / Scanpix
– IKKE GJENNOMTENKT: Justisminister Anders Anundsen (til venstre) mener Jan Bøhlers (til høyre) forslag om å bygge beredskapssenter og politihøgskole sammen på Alnabru er «meningsløst». Her fra da komiteleder Knut Arild Hareide la frem 22. julikomiteens innstilling. Foto: Berit Roald / Scanpix

«Meningsløst» og «umulig». Slik karakteriserer henholdsvis justisministeren og politidirektøren Jan Bøhlers (Ap) forslag om å bygge nytt beredskapssenter og politihøgskole i Groruddalen.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Nytt beredskapssenter
  • Behovet for et beredskapssenter har fått forsterket politifaglig og politisk fokus etter terrorangrepet 22.juli 2011.
  • Justis- og beredskapsdepartementet (JBD) har gitt Politidirektoratet (POD) i oppdrag å lede arbeidet med å etablere et nytt beredskapssenter for politiet, og POD har bedt Statsbygg stå som byggherre for oppdraget
  • Senteret som er planlagt lokalisert på Alna, skal sikre en samlokalisering av helikoptertjenesten, beredskapstroppen og hundetjenesten – herunder bomegruppen - i Oslo politidistrikt, og skal foruten spesialarealer for de enkelte operative enhetene, også inneholde felles arealer for møteroms- og kantinefasiliteter, drifting av senteret, treningsfasiliteter, skytebaner, biloppstillingsplasser for operativt kjøretøy samt felles administrasjon.
  • Bygget på Alnabru er planlagt til 34.000 kvadratmeter.

Kilde: Statsbygg

Det er fortsatt ikke endelig avklart hvor det nye, nasjonale beredskapssenteret skal ligge. To og et halvt år etter 22. juliterroren utredes det fortsatt.

Men både justisminister og politidirektør ønsker seg lokasjon Alnabru i Groruddalen. Den rødgrønne regjeringen vedtok å bygge beredskapssenteret på en 30 måls tomt der.

I går antydet politidirektør Odd Reidar Humlegård til ABC Nyheter at prisen på senteret kan bli 3 milliarder kroner. Ferdigstillelse tidligst 2019. Det er åtte år etter 22. juliangrepene.

To fluer i en smekk

Jan Bøhler, som forrige stortingsperiode var første nestleder både i Stortingets justiskomité og 22. julikomité, mener man nå kan slå to fluer i en smekk:

Vi skal ha en ny politihøgskole, vi skal ha nytt beredskapssenter, det vil være besparende å ha det nært hverandre, sa Jan Bøhler til ABC Nyheter etter en debatt på Politihøgskolen (PHS) i Oslo.

– Det er viktig å knytte de to tingene sammen. Vi skal jo bygge ut øvelsesfasiliteter, som det heter med et fint ord. Da får vi øvelsesfasiliteter – skytebaner og så videre - knyttet til både ny PHS og nytt beredskapssenter.

Bakgrunn: Politistudenter må drive skytetrening på fritiden

Ikke gjennomtenkt

Justis- og beredskapsminister Anders Anundsen (Frp) er ikke nådig mot forslaget fra Bøhler, som også er leder i Oslo Arbeiderparti.

– Det vitner jo egentlig bare om at de ikke har gjennomtenkt noe av det de har holdt på med i den forrige regjeringen. Fordi: Skulle du gjort det, har du i hvert fall ikke plass på den tomten de har plukket ut, sier justis- og beredskapsminister Anders Anundsen til ABC Nyheter, og legger til:

– Det er helt meningsløst.

Siden Politidirektoratet overtok prosjektet fra departementet, har det anslåtte behovet for kvadratmeter økt fra 18.600 til 34.000 kvadratmeter.

Les også: Jan Bøhler (Ap): – Regjeringen får døra midt i fleisen

Politidirektør Odd Reidar Humlegård utdyper:

– Bygget er blitt større enn det man trodde. Sånn det er nå, er dette fasiliteter kun til de nasjonale bistandsressursene, hvor det er 200 personer.

– Det vil ikke være plass til en politihøgskole på den tomten, altså?

– Definitivt ikke! Man sliter med å få parkeringsplasser der, sier Odd Reidar Humlegård, og kommenterer Bøhlers forslag slik:

– Det er en god tanke, og var det lenge. Men slik det har utviklet seg i størrelse og omfang, så er det på den tomta umulig å plassere det sammen. Men det er andre tomter i nærområdet.

Les også: Svikt i Kripos under terrorøvelse

Neppe optimalt med helikopter på skole

Humlegård tviler også på om det er en optimal løsning å bygge beredskapssenter og politihøgskole sammen.

– Hører en høyskole og et beredskapssenter sammen? Arealmessig kan det være veldig begrensende faktor når dette skal være et sted hvor du kan ta inn helikopter. Det å komprimere gode auditorier og helikopterlandingsplass er ikke lett, sier politidirektøren.

Les også: 136 politistudenter utdannet til ledighet

Det er ennå ikke vedtatt om det skal bygges ny politihøgskole. Men Humlegård, som i mange år var styreleder der, sier at han vet at for eksempel fasilitetene for skytetrening ikke er bra nok.

Som ABC Nyheter avdekket sist uke, må studentene drive skytetrening på fritiden.

– Jeg vet mye om behovet for god skytetrening. På Politihøgskolen i dag er det omtrent som da jeg gikk der: En filmskytebane, og det er ikke godt nok. Det er en av mange grunner til at man trenger ny skole, avslutter Humlegård.

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus