Engasjert ektepar hedret med pris

Engasjert ektepar hedret med pris
Engasjert ektepar hedret med pris

Med seks av sine barn til stede ble Geir Lippestad og hans kone Signe mandag hedret med Livsvernprisen for sitt engasjement for menneskeverd.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Fakta om Livsvernprisen
* Deles ut årlig av organisasjonen Menneskeverd, som arbeider for å verne om livet fra befruktningen til en naturlig død.

* Prisen tildeles personer, institusjoner eller organisasjoner som har bidratt til å verne om menneskeverdet.

* Ble første gang delt ut i 1997.

* Årets prisvinnere er ekteparet Geir Lippestad og Signe Husebye Lippestad.

(NTB)

– Det er veldig stas å få en pris som dette. Så kan en jo spørre om vi trenger en slik pris. På mange måter lever vi i et land der menneskeverdet står sterkt. Men diskusjonen om menneskeverd og menneskerettigheter må løftes hvert eneste år. Vi må ikke sove i denne debatten. Kirkens Bymisjon og Røde Kors melder om humanitære krise i våre gater. Vi kan ikke tenke at det ikke er vårt ansvar, sier Geir Lippestad.

Livsvernprisen deles ut årlig av organisasjonen Menneskeverd til personer eller institusjoner som har bidratt til å verne om menneskeverdet.

Inkludering

I juryens begrunnelse for å tildele prisen heter det blant annet at Signe Husebye Lippestad og Geir Lippestad begge har bidratt til å synliggjøre at menneskeverd gjelder alle mennesker, uansett handling eller bakgrunn.

Generalsekretær Liv Kjersti S. Thoresen i Menneskeverd sier at ekteparets engasjement for mennesker med nedsatt funksjonsevne er forbilledlig.

– Deres arbeid for mangfoldet og for inkludering av funksjonshemmede er svært inspirerende, sa generalsekretæren under prisseremonien i Oslo, der ekteparet fikk overrakt prisen av tidligere statsminister Kjell Magne Bondevik (KrF), som nå er leder for Oslosenteret for fred og menneskerettigheter.

Ekteparet Lippestad har åpent fortalt hvordan det er å ha barn med nedsatt funksjonsevne. Geir Lippestads multifunksjonshemmede datter Rebekka døde i fjor, bare 17 år gammel. Signe Lippestad har en datter som lider av en sjelden sykdom som gjør at hun sitter i rullestol.

– Vi føler at vi deler denne prisen med veldig mange andre foreldre som har barn med nedsatt funksjonsevne. De gjør en heltemodig innsats hver eneste dag for at barna deres skal ha et rikt, godt og trygt liv, sa Signe Husebye Lippestad i takketalen.

Reservasjonsdebatten

Geir Lippestad, kjent som forsvarer for terrordømte Anders Behring Breivik, får prisen på en dag da han nok en gang er i mediene. NRK meldte mandag morgen at et flertall av bydelslederne i Oslo Arbeiderparti mener han vil være en god ordførerkandidat i hovedstaden. Til dette har han følgende kommentar:

– Det er en veldig fremmed tanke. Jeg har aldri blitt spurt og har heller ikke tenkt over den rollen, så det kan jeg ikke svare på før jeg eventuelt får en forespørsel, sier han til NTB.

Nylig kastet den engasjerte advokaten seg inn i reservasjonsdebatten i et intervju han gjorde med Dagbladet. Han brukte også deler av sin takketale mandag til å snakke om reservasjonsretten.

– Jeg er glad for at vi har denne debatten, for det viser at vi er opptatt av verdier. Men kanskje er det en liten avsporing. Hovedproblemet er vel kanskje ikke reservasjonsretten, men at vi har 15.000 aborter i Norge årlig. Her kan politikerne gjøre noe for å få ned aborttallet. Det må være et felles mål. Det er vel ingen som er for abort, sa Geir Lippestad.

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus