WHOs kreftforskningsinstitutt:Slår alarm om kreftvekst

NYE LØSNINGER: WHOs kreftforskningsinstitutt mener man trolig kunne unngått halvparten av krefttilfellene globalt, dersom man satset nok på de forebyggingstiltakene som man vet nytter. (Illustrasjonsfoto)
NYE LØSNINGER: WHOs kreftforskningsinstitutt mener man trolig kunne unngått halvparten av krefttilfellene globalt, dersom man satset nok på de forebyggingstiltakene som man vet nytter. (Illustrasjonsfoto)
Artikkelen fortsetter under annonsen

Antall krefttilfeller vokser i et alarmerende tempo globalt, advarer WHOs kreftforskningsinstitutt. Det haster nå med forebygging for å bremse utviklingen.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen
FAKTA OM KREFT GLOBALT:

* I 2012 var de vanligste kreftformene globalt lungekreft, brystkreft og tykktarmkreft.

* De vanligste dødsfallene globalt på grunn av kreft i 2012 skyldtes lungekreft, leverkreft og kreft i magen.

* De totale årlige kostnadene ved kreft ble i 2010 estimert til omkring 1,16 billioner amerikanske dollar.

Kilde: IARC (WHOs kreftforskningsinstitutt)

ABC NYHETER / LONDON: – Vi forskere ser nå at til tross for avanserte behandlingsmetoder, må det satses mye mer på kreftforebygging, sier Inger Torhild Gram, professor i forebyggende medisin ved UIT - Norges arktiske universitet, til ABC Nyheter.

Gram representerer Norge som kreftekspert i det vitenskapelige rådet for IARC, som er WHOs internasjonale kreftforskningsbyrå.

IARC lanserte mandag en rapport der det anslås at antall nye krefttilfeller årlig vil stige til omkring 22 millioner i 2032, fra 14 millioner årlig i 2012. I den samme perioden er det ventet at antallet kreftdødsfall vil stige fra omkring 8,2 millioner årlig til 13 millioner årlig.

– Det er uten tvil lav - og middelinntektsland som vil bli hardest rammet. Mange av disse landene er dårlig rustet til å håndtere en slik økning i antall mennesker med kreft, skriver WHO-direktør Margaret Chan i rapporten.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

IARC påpeker at man trolig kunne unngått halvparten av krefttilfellene globalt, dersom man satset nok på de forebyggingstiltakene som man vet nytter.

– Ved siden av avansert behandling, ser vi et desperat behov for mer forebygging og tidlig innsats, fastslår IARC-direktør Christopher Wild.

Verst i utviklingsland

Verdens utviklingsland bærer størsteparten av kreftbyrden: Mer enn 60 prosent av alle krefttilfeller oppstår i Afrika, Asia og Sentral- og Sør-Amerika.

Disse områdene står også for omkring 70 prosent av verdens kreftdødsfall. Situasjonen i disse landene er forverret som en følge av mangel på tidlig innsats og adgang til behandling, slår IARC fast.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– I land som er under utvikling vil helsevesenet overhodet ikke ha kapasitet til å ta hånd om alle de nye krefttilfellene, hvis det ikke satses mer på forebygging, understreker professor Gram overfor ABC Nyheter.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Professor Inger Torhild Gram mener det må satses mye mer på forebyggende metoder man vet fungerer. (Foto: Privat)Professor Inger Torhild Gram mener det må satses mye mer på forebyggende metoder man vet fungerer. (Foto: Privat)

Men satsing på kreftforebygging er også avgjørende i rike land, påpeker hun.

– Selv ikke rike land har helsebudsjett til å gi et behandlingstilbud til alle kreftpasientene som vil trenge det etter hvert.

Derfor handler kampen mot kreft om forebygging, slik at færre får kreft og slik at de tilfellene man ikke klarer å forebygge kan behandles, sier Gram.

Vaksine, tobakksstopp og fedme

Mange utviklingsland sliter med en "dobbel kreftbyrde" og rammes hardt av både kreft forårsaket av infeksjoner (blant annet kreft i livmorhalsen, lever og mage) og kreft som ofte forbindes med en industrialisert livsstil (blant annet lungekreft, brystkreft og tykktarmkreft).

IARC påpeker at noen av de viktige forebyggingstiltakene er vaksinering mot hepatitt B og humant papillomavirus (HPV), å redusere tobakksbruken, promotere fysisk aktivitet og unngå fedmeepidemier.

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Nå begynner utviklingslandene å ta over mange av de feilene industrilandene har gjort tidligere, og nå får de de samme kreftsykdommene, fastslår Gram.

Hun viser blant annet til at tobakksindustrien ser store markeder i utviklingsland.

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Nå kjører industrien voldsomt på for å få kvinnene til å begynne å røyke, og globalt er andelen kvinner som røyker på vei oppover. Derfor må vi bidra med den kunnskapen vi har slik at disse landene ikke gjør de samme feilene som vi gjorde, sier Gram.

Screening

IARC peker også på screening som en viktig forebyggingsmetode, og viser til et type screeningprogram som har vært effektivt i både India og Costa Rica.

– Regjeringene må forplikte seg til å satse på implementering av høykvalitetsscreening og programmer for å oppdage kreft tidlig. Dette er investering, mer enn en kostnad, påpeker Bernard W. Stewart, en av redaktørene bak rapporten.

Det er første gang på seks år at IARC har gitt ut en rapport om kreftstatus i verden. Mer enn 250 forskere fra over 40 land har bidratt til rapporten, med navnet World Cancer Report 2014.