Flere millioner thailendere fikk ikke stemme

Opposisjonelle demonstranter løfter hendene for å vise at de ikke har våpen under en demonstrasjon utenfor forsvarsdepartementet i Bangkok mandag. Foto: Scanpix/AP.
Opposisjonelle demonstranter løfter hendene for å vise at de ikke har våpen under en demonstrasjon utenfor forsvarsdepartementet i Bangkok mandag. Foto: Scanpix/AP.

Kaos preget søndagens valg i Thailand. Flere millioner thailendere fikk ikke stemme, og oppslutningen ble på fattige 46 prosent.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Søndag ble valglokaler i ni valgdistrikter blokkert av demonstranter i Thailand. Ifølge AFP ble flere millioner thailendere hindret i å avgi stemme.

Valgkommisjonen sier de vil holde et nytt valg flere steder den 18. februar, og at de ikke vil offentliggjøre noe resultat før stemmene er avgitt i samtlige valgkretser.

Kun 20,4 millioner stemmeberettigede fikk avgitt stemme søndag. Det er en oppslutning på 46 prosent.

Både statsminister Yingluck Shinawatras parti og opposisjonspartiet hevder å ha vunnet valget. Statsministerens motstandere hevder hun er en nikkedukke for sin eldre bror Thaksin, som ble kastet av militæret i 2006 og bor i Dubai for å unngå en fengselsdom for korrupsjon.

Thailands statsminister Yingluck Shinawatra. Foto: Scanpix/AFP.Thailands statsminister Yingluck Shinawatra. Foto: Scanpix/AFP.

– Dette er den samme konflikten som har foregått de siste åtte årene, siden militærkuppet mot Thaksin. Man har en maktkamp mellom to eliter, der Thaksin-fløyen har utfordret den tradisjonelle eliten i Bangkok, sier seniorforsker ved Institutt for Fredsforskning, Prio, Marte Nilsen, til ABC Nyheter.

Kampanjen for å velte regjeringen har pågått i tre måneder.

Thailendere som demonstrerer mot regjeringen lovet mandag å fortsette med sine gatedemonstrasjoner, som tar sikte på å kaste Shinawatra.

– Thailand går inn i en kritisk periode, der kongens regjeringstid går mot slutten. Den tradisjonelle eliten i Bangkok vil gjøre hva de kan for å holde Thaksin og hans allierte utenfor parlamentet. Det handler om hvem som skal styre Thailand fremover, og frykten for at Thaksin skal dominere, sier Nilsen.

Les også: Forsker: – Situasjonen i Thailand like fastlåst

Hindret stemmegiving

De opposisjonelle demonstrantene hindret stemmegiving ved flere tusen valglokaler søndag, og millioner ble dermed hindret i å avlegge sin stemme.

Valgmyndighetene holder tilbake resultatene inntil stemmer har blitt avgitt i samtlige valgdistrikter, uten å si nærmere når det skal skje.

– Målet med demonstrasjonene har vært å sette den parlamentariske prosessen til side på ubestemt tid. Opposisjonen ønsker ikke nyvalg, men et slags «folkeråd». Velgergrunnlaget i Thailand er på statsministerens side inntil videre. Kravet til opposisjonen er politiske reformer før valg, sier Nilsen.

De opposisjonelle demonstrantene representerer altså Bangkoks tradisjonelle elite. Yingluck og Thaksin representerer en annen elite av nyrike thailendere uten like sterke bånd til den tradisjonelle eliten i Bangkok.

Deres velgergrunnlag kommer hovedsakelig fra nord og nordøst i Thailand, som er de mest folkerike områdene i landet.

– Her har Thaksin drevet helsereformer, subsidier til bønder med mer. Disse gruppene har stemt på ham siden 2001 og blir mer og mer forbannet hver gang et militærkupp eller justiskupp finner sted, sier Nilsen.

Les også: Eksplosjon og skyting i Bangkok

Rødskjorter og gulskjorter

Seniorforsker i Prio Marte Nilsen. Foto: Prio.Seniorforsker i Prio Marte Nilsen. Foto: Prio.

Maktkampen utspiller seg på to nivåer: det er kampen mellom elitene, og et opprør blant thailendere flest. På den ene siden står rødskjortene, som støtter Thaksinfløyen, på den andre gulskjortene, som støtter opposisjonen og er lei av korrupsjon.

– Anklagene mot Thaksin er nok helt på sin plass, og det er lett å forstå hvorfor folk er frustrert. Men ved å sette dem som vinner demokratiske valg til side løser man ingenting, og undergraver håpet om en demokratisk utvikling for Thailand, sier Nilsen.

Det er lite som tyder på en slutt på konflikten, og regjeringspartiet Puea Thai forbereder seg nå på at valgresultatet kan bli trukket for retten samt andre rettslige skritt mot statsminister Yingluck.

Selv om det ikke har kommet offisielle tall for valgoppslutningen hevder begge sider valgseier.

Valget gikk relativt fredelig for seg, selv om en skuddveksling søndag i en forstad til Bangkok førte til frykt for alvorlige sammenstøt mellom partene.

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus