Ukrainas friskmeldte president utfordres på nytt

Kulde og vind hindret ikke demonstranter i å demonstrere i Kievs gater søndag. Igjen var kravet at president Viktor Janukovitsj må gå. Janukovitsj har ligget syk med «akutt feber og influensa», men skal være tilbake på kontoret mandag. Foto: Gleb Garanich / Reuters / NTB scanpix.
Kulde og vind hindret ikke demonstranter i å demonstrere i Kievs gater søndag. Igjen var kravet at president Viktor Janukovitsj må gå. Janukovitsj har ligget syk med «akutt feber og influensa», men skal være tilbake på kontoret mandag. Foto: Gleb Garanich / Reuters / NTB scanpix.

Etter noen dagers influensa er Ukrainas president tilbake på jobb, men demonstrantene i Kievs gater hevder fortsatt at Viktor Janukovitsjs regime er sykt og krever hans avgang.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Oppmuntret av løfter om støtte fra EU og USA trosset titusenvis av demonstranter isende vind og kulde og samlet seg søndag i Kiev til nye protester mot myndighetene.

Demonstrantene krever et fullstendig lederskifte etter uker med krise som har skapt dype sår i samfunnet.

Opposisjonsleder Arsenij Jatsenjuk opplyste på søndagens store massedemonstrasjonen, med rundt 50.000 deltakere, at han hadde diskutert situasjonen i Ukraina med vestlige ledere som han møtte under sikkerhetskonferansen i München i helgen.

– Vi snakket med våre vestlige partnere og fortalte dem at vi trenger økonomisk hjelp, sa Jatsenjuk, som tidligere har vært både økonomiminister og utenriksminister i Ukraina.

Les også: Ukrainsk aktivist sier han ble korsfestet

Mekling

Opposisjonsleder Vitalij Klitsjko som også hadde deltatt på sikkerhetskonferansen i München, fortalte at han har bedt verdenssamfunnet mekle og hjelpe til med å finne en løsning på konflikten i Ukraina.

– Jeg møtte USAs utenriksminister John Kerry på lørdag, og vi snakket om mulighetene for internasjonal mekling i våre forhandlinger med president Janukovitsj, sa Klitsjko til demonstrantene på Uavhengighetsplassen.

Janukovitsj ble torsdag sykmeldt med «akutt feber og influensa», noe som førte til bråstans i forhandlingene med opposisjonen i landet. Mandag er han tilbake på jobb, ifølge en kunngjøring fra presidentens kontor.

Les også: Lov om amnesti for demonstranter vedtatt i Ukraina

Står alene

Selv om demonstrantene i Kiev er oppløftet over at landets opposisjonsledere denne helgen fikk støtte fra flere vestlige politiske topper, tror de ikke at Vesten virkelig vil trå til.

– Det er veldig irriterende at Janukovitjs ikke hører på oss, sier tannlege og demonstrant Oksana Hodakivska.

– Han og nasjonalforsamlingen burde trekke seg dersom han ønsker en fredelig løsning, fortsetter hun.

Les også: Ukrainas statsminister går av

Hodakivska har ikke mye håp om at Vesten virkelig vil legge press på Janukovitsj.

– EU-toppene er med på å stanse volden når de er på besøk her. Men de kommer ikke til å fortsette å komme hit, sier hun.

Pensjonisten Juri Krenjuk tror imidlertid at vestmaktene kan bidra til å løse krisen i Ukraina, blant annet ved å legge press på midler som oligarkene som støtter Janukovitsj, har i utlandet.

– Dersom bankkontoene til oligarkene blokkeres, kan spørsmålet om Janukovitsjs avgang løses på kort tid, sier han.

Må løslates

Opposisjonsleder Klitsjko sier at han krever at alle demonstranter som har blitt pågrepet de siste par månedene, må løslates umiddelbart.

Klitsjko avviser amnestiet som myndighetene vedtok tidligere i uken og som har som betingelse at demonstrasjonene stanser og barrikadene rives før noen blir løslatt.

Søndag kunne han også fortelle at innenriksdepartementet hadde forsikret ham om at aktivisten Dmytro Bulatov fritt kunne forlate landet og reise til Litauen for behandling.

Bulatov har vært med på å organisere demonstrasjonene mot Janukovitsj de siste ukene. Men 22. januar forsvant han, for så å dukke opp igjen blodig og tilsynelatende forslått åtte dager senere. Selv hevdet han å ha blitt bortført av menn med russisk aksent, som skal ha torturert ham.

Det er fortsatt uklart hvem som skal ha stått bak den angivelige mishandlingen, men saken har skapt internasjonal fordømmelse.

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus