Forsker: – Situasjonen i Thailand like fastlåst

Thailendere demonstrerer mot statsmonister Yingluck og anklager henne for å være en nikkedukke for broren. Hennes svar var å skrive ut nyvalg. Foto: EPA / NTB scanpix.
Thailendere demonstrerer mot statsmonister Yingluck og anklager henne for å være en nikkedukke for broren. Hennes svar var å skrive ut nyvalg. Foto: EPA / NTB scanpix.

Valget i Thailand løser ingen av de politiske problemene i landet og situasjonen er like fastlåst, sier Asia-forsker Stein Tønnesson ved Institutt for fredsforskning.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

– Kampen mellom regjeringen og opposisjonen fortsetter, sier Tønnesson til NTB.

Søndag opplyste valgkommisjonen at kunngjøringen av valgresultatet blir forsinket.

Utsettelsen skyldes flere problemer, blant annet at flere valglokaler har blitt blokkert, og at det ikke har vært mulig å gjennomføre valg i flere valgdistrikter på grunn av aksjoner fra opposisjonen.

Det demokratiske partiet, det vil si motstandere av statsminister Yingluck Shinawatra, oppfordret til boikott av søndagens valg.

Boikott

– Det kan tenkes at valgkommisjonen vil velge å annullere valget fordi det ikke ble gjennomført på en forsvarlig måte på grunn av boikotten, sier Tønnesson, som kaller opposisjonen for antidemokrater.

– De bestemte seg for å blokkere et demokratisk valg fordi de hadde små utsikter til å vinne valget, presiserer PRIO-forskeren.

Les også: Dansk tv-reporter gjemmer seg for kuleregn i Bangkok

Hvis man skal kunne løse floken må man trolig lyse ut nytt valg til høsten.

– Men det avhenger at opposisjonen stiller opp, noe som er lite trolig. I mellomtiden får man trolig et forretningsministerium uten makt. Situasjonen virker svært fastlåst, sier Tønnesson.

Valget gikk rolig for seg de fleste steder i Thailand, men ble altså avlyst i en rekke sørlige provinser på grunn av aksjonene fra opposisjonen.

Det samme var tilfelle i enkelte av valgdistriktene i hovedstaden Bangkok. Likevel besluttet valgkommisjonen å gjennomføre valget.

Les også: Eksplosjon og skyting i Bangkok

Amnesti

Statsminister Yingluck er søster av tidligere statsminister Thaksin Shinawatra, som ble styrtet i et militærkupp og flyktet i eksil i 2006. To år senere ble han funnet skyldig i maktmisbruk og korrupsjon og dømt til to års fengsel in absentia.

Den siste runden med politisk uro blusset opp da regjeringen i oktober foreslo et amnesti som også Thaksin ville ha kunnet nyte godt av.

Tusenvis av demonstranter gikk ut i gatene, ledet av tidligere visestatsminister Suthep Thaugsuban. Demonstrantene krevde regjeringens avgang og anklaget Yingluck for å være en nikkedukke for broren. Hennes svar var å skrive ut nyvalg.

Broket fortid

Opposisjonsleder Suthep har for øvrig selv en broket fortid. Som landbruksminister var han i sin tid innblandet i en korrupsjonsskandale som bidro til at Det demokratiske partiet måtte gi slipp på regjeringsmakten.

Les også: I morgen tørrlegges Thailand

Som visestatsminister satte han året etter inn tungt bevæpnet opprørspoliti mot Thaksin-tilhengere i Bangkoks gater. 87 mennesker ble drept og over 1.200 ble såret i gateslagene som fulgte, noe som førte til at Suthep har en drapssiktelse hengende over hodet.

Vanskelig vei

Tønnesson mener at det er vanskelig å se en vei ut av den fastlåste konflikten, i hvert fall med dagens ledere.

– Man kan kanskje se en mulighet for løsning dersom regjeringspartiet kunne markere avstand til Thaksin og velge enn annen leder enn hans søster Yingluck, mener han.

Flere nyhetsbyårer skriver at situasjonen kan lede til et nytt militærkupp.

– Hærsjefen har selv sagt at han ikke ønsker dette, og viser til at militærkuppet i 2006 ikke var særlig vellykket. Men dersom situasjonen blir tilstrekkelig problematisk kan hæren bli nødt til å gripe inn, tror også Tønnesson.

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus