Forlater Sør-Sudan med tungt hjerte

Til sammen sju år har Norsk Folkehjelps landdirektør Jan Ledang tilbrakt i Sør-Sudan. Den voldelige krisen i den unge nasjonen var det siste han fikk oppleve. Foto: Bibiana Dahle Piene / NTB scanpix.
Til sammen sju år har Norsk Folkehjelps landdirektør Jan Ledang tilbrakt i Sør-Sudan. Den voldelige krisen i den unge nasjonen var det siste han fikk oppleve. Foto: Bibiana Dahle Piene / NTB scanpix.

Han sto på ærestribunen da verdens yngste nasjon ble født. Han har sett optimisme snu til frykt og fortvilelse. Etter sju år i Sør-Sudan reiser Norsk Folkehjelps landdirektør Jan Ledang hjem, fylt av vemod.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

– Jeg kunne godt ha fått en bedre avskjed. I natt var det skyting rundt husene våre igjen, sier Jan Ledang.

Han har kjørt sin hvite Toyota Landcruiser til Jubas knøttlille flyplass for siste gang. Han skal hjem etter til sammen sju år i Sør-Sudan, først for UNICEF, deretter som Norges første generalkonsul i Juba og de siste årene som landdirektør for Norsk Folkehjelp.

Det var borgerkrig da han kom til Juba i 2002. Nå, bare tre år etter at sørsudanerne var i lykkerus over å ha stemt fram sin etterlengtede selvstendighet, som de sloss for i 22 år, vakler landet på randen av en ny krig. Nasjonen har falt sammen som et korthus. Ingen vet hvor det vil ende.

Søndag skjedde det Ledang frykter mest: Regjeringssoldater angrep opprørslederen Riek Machars hjemby Leer i Unity, og la både byen og omkringliggende landsbyer i grus, ifølge opprørerne.

– Nå kan alt eksplodere igjen, sier han.

Les også: Hjelpearbeidere på flukt i Sør-Sudan

Nedtrykt

I seks uker har de to største stammene, dinka og nuer, gått løs på hverandre i en kamp om makten i landet. Tusenvis er drept og 700.000 drevet på flukt. En skjør avtale om våpenstillstand henger i en tynn tråd. I helgen ble 240 hjelpearbeidere fra Leger Uten Grenser drevet ut av delstaten Unity.

– Det er forferdelig trist å reise fra et land der optimismen var så sterk, men som nå er satt mange år tilbake, sier Ledang. Han var selv i Juba da konflikten eksploderte den 15. desember. Først to dager senere greide han å komme seg ut, sittende i lasterommet på et transportfly.

Så fort det var trygt nok, dro han tilbake.

Les også: Norge legger press på Sør-Sudan

Lokk av frykt

Selv om Juba så smått begynner å komme til hektene igjen etter uroen, ligger frykten likevel som et lokk over byen. Store bydeler står øde, og i Jubas gater er ingen nuere å se. De har flyktet til FNs leir i Juba og tør ikke komme ut i frykt for å blir drept. Med god grunn, mener mange NTB har snakket med.

I andre leirer andre steder i landet trykker dinkaer seg sammen i redsel for nuerne, særlig den beryktede White Army-militsen som ledes av kommandanten Peter Gadet.

Leirene er tikkende helsebomber. Hver dag bæres nye barn til graven.

Og i Juba går diskusjonene høyt om det virkelig var et kuppforsøk som antente konflikten. Eller om den skyldes at president Kiir har prøvd å rydde politiske motstandere som Riek Machar og en rekke andre av veien.

Flere, særlig USA, har stilt seg tvilende til kuppbeskyldningene. Men Ledang mener mye taler for at det faktisk var et kupp på gang.

– Flere og flere fakta kommer nå fram. Men tiden vil vise, sier han.

– Sørsudanerne gode på u-svinger

Gjennom jobben som landdirektør har Jan Ledang fått innblikk i de innerste maktsirklene i Juba, ikke minst på grunn av Folkehjelpens unike posisjon i Sør-Sudan. Under borgerkrigen med Sudan var organisasjonen den eneste som tok side med SPLA-geriljaen, nå regjeringspartiet SPLM.

Med Ledang som geskjeftig dirigent har Norsk Folkehjelp ryddet miner, hjulpet bønder, utdannet journalister og sykepleiere og opprettet utallige kvinnegrupper – for å nevne noe.

Det den tidligere landdirektøren tar med seg hjem, er minnet om et uvanlig gjestfritt folk med et særegent talent for glede.

– Sørsudanerne er noen utrolige folk. De har en egen evne til å ta en U-sving i håpløse situasjoner. Jeg håper inderlig de klarer det igjen. Jeg velger å være optimistisk, sier Jan Ledang.

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus