Dagbladets rasisme-anklager til doms:

Schjenken-saken opp i Høyesterett tirsdag

Ambulansesjåfør Erik Schjenken (tv) og Dagbladets John Olav Egeland på plass i Borgarting lagmannsrett i 2013,  der Dagbladet ble dømt til å betale 200.000 kroner i oppreisning og erstatning til Schjenken. Foto: Heiko Junge / NTB scanpix.
Ambulansesjåfør Erik Schjenken (tv) og Dagbladets John Olav Egeland på plass i Borgarting lagmannsrett i 2013, der Dagbladet ble dømt til å betale 200.000 kroner i oppreisning og erstatning til Schjenken. Foto: Heiko Junge / NTB scanpix.

Hadde Dagbladet rett til å mene at ambulansesaken i 2007 var rasistisk motivert sommeren saken raste som verst?

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Dette dreier Schjenken-saken seg om:

* Mandag 6. august 2007 ble Ali Haji Mohamed Farah (37) slått ned i Sofienbergparken i Oslo og en ambulanse ble tilkalt.

*På vei inn i ambulansen trakk Farah ned buksen, urinerte og traff først en av sjåførene, deretter ambulansen. Sjåførene anså da at han var for ustabil til å bli med i ambulansen og overlot transporteringen til politiet på stedet.

*På grunn av misforståelser og uklar kommunikasjon ble Farah fraktet til legevakten av venner før bilen politiet hadde bestilte kom fram.

*Senere samme kveld ble det konstatert at Farah hadde fått alvorlige hodeskader. Han ble samme natt operert for hjerneblødning og ble liggende to uker i koma.

*De to ambulansesjåførene ble raskt beskyldt fra en rekke instanser for å ha opptrådt rasistisk, og de opplevde et voldsomt mediekjør.

* Fylkeslegen i Oslo og Akershus kom i sin rapport 29. august samme år med krass kritikk av sjåførene, og mente de hadde en «klart diskriminerende oppførsel som kan forstås med rasistisk undertoner». Fylkeslegen ba Statens Helstilsyn vurdere om de skulle begjæres påtale mot de to.

*Statens helsetilsyn konkluderte senere med at de ikke hadde kommet med rasistiske uttalelser, men ga sjåførene en formell advarsel for å ha forlatt en hjelpesløs person uten en klarere avtale om transport med politiet på stedet. Tilsynet mente ikke at bruddene var så grove at det var grunn til å reise tiltale mot dem.

*Spesialenheten for politisaker bøtela ambulansepersonellet med 6.000 kroner for «utilbørlig opptreden». Den ene av sjåførene, Erik Schjenken, nektet å godta boten. Han ble frifunnet i Oslo tingrett i 2008, og hans kollega slapp å betale boten.

* Likestillings- og diskrimineringsnemnda konkluderte i 2009 med at ambulansesjåførene ikke hadde diskriminert Farah på grunn av hudfarge.

* Schjenken fikk diagnosen posttraumatisk stresslidelse og medieoffersyndrom etter saken. Han gikk til søksmål mot forsikringsselskapet Gjensidige for å få yrkesskadeerstatning, men fikk ikke medhold i Høyesterett.

* Schjenken gikk til injuriesøksmål mot Dagbladet, TV 2 og VG for medieomtalen, men frafalt senere søksmålene mot TV 2 og VG. Dagbladet er dømt for injurier og ærekrenkelser i to rettsinstanser, men har anket saken til Høyesterett. (©NTB)

Det er hovedspørsmålet når Høyesterett tirsdag skal behandle konflikten mellom tidligere ambulansesjåfør Erik Schjenken og Dagbladet.

Dagbladet er dømt i to instanser for å ha gått for langt i sine beskyldninger mot Schjenken i den såkalte ambulansesaken i 2007, men har valgt å bringe saken inn for Høyesterett.

Les: Ambulansesjåfør Erik Scjenken vant mot Dagbladet

I 2007 ble somalieren Ali Farah slått ned i Sofienbergparken, men fikk ikke transport i ambulanse fra stedet. Dagbladet gikk langt i å fastslå at det ikke ville ha skjedd dersom en hvit mann var blitt slått.

– Vi har anket saken fordi den reiser noen grunnleggende og viktige spørsmål om pressens ytringsfrihet og mulighet til å bidra i en løpende offentlig debatt, sier advokat Frode Elgesem, som sammen med advokat Camilla Vislie representerer Dagbladet i saken.

Erik Schjenkens advokat Carl Bore avviser dette.

– Ankesaken er ikke juridisk prinsipiell idet Dagbladet har begått et av pressehistoriens styggeste overtramp mot en borger, sier advokat Bore.

Imidlertid eroderer stadig personvernet hos skandalepressen. Vi ser derfor fram til at landets øverste domstol nå skal markere grensene for skandalejournalistikk, sier Bore til NTB.

Les også: Schjenken frifunnet i ambulanse-saken

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus