Krever ilandføring og foredling av fisken:

Opprør mot Røkke og regjeringen i nord

Fakkeltoget i Mehamn sist lørdag forlangte at Røkke-konsernet skal legge igjen fisken til foredling i Mehamn, ikke legge ned anlegget der. Foto: Gunn-Marie Fermann.
Fakkeltoget i Mehamn sist lørdag forlangte at Røkke-konsernet skal legge igjen fisken til foredling i Mehamn, ikke legge ned anlegget der. Foto: Gunn-Marie Fermann.

Et fakkeltog i Mehamn viste lokal fortvilelse mot at Røkke-konsernet ikke vil foredle fisken lokalt. I dag sprer protesten seg til Vardø. Regjeringen har forholdt seg taus i over to år.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Vi skal ha retten til å fiske av eget matfat!

Det sier Trond Einar Olaussen til ABC Nyheter.

Han er en av initiativtakerne til folkeaksjonen som er blusset opp for å bevare fiskeressursene til beste for kystsamfunnene i Nord-Norge.

Uroen er voksende for at Røkkes Aker-konsern, som fikk store kvoter til sine trålere mot å lande fisken for verdiskaping langs kysten, skal nedlegge anleggene i Mehamn, Kjøllefjord og Hammerfest.

Sist lørdag gikk befolkningen i Mehamn i Gamvik kommune i fakkeltog for å markere sin protest mot fiskeripolitikken.

Les også: Røkke slipper å lande all torsken i Finnmark

Opprøret sprer seg

I dag sprer Mehamnopprøret seg til et folkemøte i Vardø.

- Fiskeripolitikken har vært slik at mer og mer av kystflåtens fisk har blitt overlatt til fabrikktrålere, som Røkkes. Problemet er at Røkkes monstertrålere aldri blir mette. Dette går på bekostning av kystbefolkninga! raser Olaussen, som varsler at aksjonene vil spre seg:

Neste helg vil de blusse opp i Porsanger, Hammerfest og Lofoten.

- Dette gjelder framtida til Finnmark, ikke noe mindre enn det, sier Ingolf Eriksen til avisa Finnmarken.

Eriksen er havnesjef i Vardø og medlem av Kystpartiet, og står i spissen for det tverrpolitiske folkemøtet lørdag.

Og når Frp-leder og finansminister Siv Jensen i dag møter opp i fylkeslaget i Nordland, er ett av tre store frustrasjoner hun vil møte i nordnorsk Frp, at myndighetene må bli strengere til å la «fisken ligge igjen på kaia», skriver Aftenposten.

Les også: Frp sprekker i striden om Røkkes trålerkvoter i Finnmark

Vil ha det som med olja

Trond Einar Olaussen ser myndighetenes aksept av at råvarene fjernes fra kysten, som et paradoks.

- Når man snakker om oljenæringa, snakker man om arbeidsplasser på land og ringvirkninger. Men når man kommer til Norges nest største eksportnæring, skal alt konsentreres på en flåte som tjener seg rike på kystbefolkningens bekostning, anklager han.

Røkkes Aker-konsern har delt opp fiskeriselskapene sine i Havfisk ASA, som fisker og har fått enorme konsesjoner mot å opprettholde foredling på land, og Norway Seafoods som står for driften av landanleggene. Pengestrømmen de to selskapene mellom er slik at Norway Seafoods ifølge konsernet tjener for dårlig og må rasjonalisere.

Les også: Stortinget valser mandag ned Kystfiskeutvalgets innstilling

– Legg igjen torskekvotene på kaia!

Saken fortsetter under bildetFakkeltog i Mehamn 25. januar: - Legger Røkke ned her, får han legge igjen torskekvotene på kaia! forlanger fakkeltoget som snor seg gjennom Mehamn. Foto: Gunn-Marie Fermann Fakkeltog i Mehamn 25. januar: - Legger Røkke ned her, får han legge igjen torskekvotene på kaia! forlanger fakkeltoget som snor seg gjennom Mehamn. Foto: Gunn-Marie Fermann

- Røkke får flere og flere konsesjoner til trålerne sine. De snakker om effektivitet og mangel på fortjeneste. Men Aker-konsernets inntjening er formidabel på fisk. Det er ett eller annet som ikke stemmer, når landanleggene skal gå så dårlig, mener Olaussen.

- Tre av trålkonsesjonene Røkke fikk, tilhørte Mehamn. I anlegget her er det veldig redusert drift og permitteringer. Samtidig får ikke vår lokale kystflåte fiske lenger fordi kvotene er fiska opp, sier Olaussen.

- Og nå har han Røkke varsla nedlegging. Da får han legge igjen fiskekonsesjonene på kaia her! forlanger han.

Norway Seafoods bekrefter rasjonalisering

Hva sier så konsernsjef Thomas Farstad i Norway Seafoods til uroen?

- Vi har i dag ni foredlingsanlegg for torsk i Finnmark, Troms og Nordland. Selskapet er inne i en prosess hvor vi ser på hvordan strukturen i foredlingsleddet best kan sikre lønnsomhet og vekst, etter mange år med underskudd og bruk av permitteringer, sier han til ABC Nyheter.

- Dette er selvsagt noe som opptar mennesker, og vi registrerer at diskusjonene legger til grunn et svært dramatisk scenario for utviklingen i foredlingsleddet, legger han til.

- Hva løsningen blir vet jeg ikke, da dette arbeidet er under utvikling og hvor de tillitsvalgte er dypt involvert i en ryddig og strukturert prosess. Men det er ingen tvil om at høyere produktivitet, høyere kvalitet, mer spesialisering og høyere kapasitetsutnyttelse er nøkkelord når torskenæringen skal utvikles, framholder Farstad.

Myndighetene går ikke imot

Kravet om drift ved anlegget i Mehamn kan ha kommet på tynn is etter avtalen daværende fiskeriminister Helga Pedersen (Ap) inngikk med Akerkonsernet.

For Røkke-selskapet Aker Seafoods påberoper seg vilkårene de fikk nettopp av Fiskeridepartementet, til å frasi seg plikt til å drive anlegget i Mehamn.

Det viser gjennomgangen av saka som ABC Nyheter har fått innsyn i.

Aker Seafood mener vilkårene Fiskeri- og kystdepartementets selv fastsatte i et brev til Aker Seafoods 15. februar 2006, fritar selskapet for å drive fiskeforedling i Gamvik kommune.

Det brevet har skiftende regjeringer og fiskeriministre til dags dato ikke sett seg i stand til å svare på.

Senest fredag fikk ABC Nyheter bekreftet i Nærings- og fiskeridepartementet at saken «fortsatt er til behandling».

- Uten drift, ingen plikt

- Vår forståelse er at industrivilkårene kun var på de anlegg som var i drift på det tidspunktet konsesjon ble gitt til vårt konsern. Det var Hammerfest, Kjøllefjord og Båtsfjord i Finnmark samt Melbu og Stamsund i Nordland.

Det sa daværende konsernsjef Olav Holst-Dyrnes i Aker Seafoods til ABC Nyheter i 2012.

Anlegget i Mehamn var ikke i drift da Røkke fikk konsesjon.

Ut fra dette skrev Aker Seafoods i et brev til Fiskeri- og kystdepartementet 13. desember 2011 at selskapet ikke har noen plikt til å holde anlegget i Mehamn i drift.

Les Aker Seafoods brev, som myndighetene på over to år ikke har imøtegått

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus