Ny rapport gir oljesand-trøbbel for Obama

Barack Obama i klima- og miljøknipe: Får press på seg til bygge ut rørledningen Keystone XL fra oljesandfeltene i Canada. Det skjer til protester, som i denne demonstrasjonen mot den planlagte Keystone XL-rørledningen i Washington i juli i fjor. Foto: Reuters / NTB scanpix.
Barack Obama i klima- og miljøknipe: Får press på seg til bygge ut rørledningen Keystone XL fra oljesandfeltene i Canada. Det skjer til protester, som i denne demonstrasjonen mot den planlagte Keystone XL-rørledningen i Washington i juli i fjor. Foto: Reuters / NTB scanpix.

En rørledning fra oljesandfeltene i Canada til Texas vil ikke føre til vesentlige endringer i klimagassutslipp, mener amerikansk UD.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Departementets endelige rapport om miljøkonsekvensene knyttet til den planlagte Keystone XL-rørledningen ble lagt fram fredag.

Rapporten legger nå press på president Barack Obama, men amerikanske tjenestemenn understreker at det ennå ikke er tatt noen endelig avgjørelse.

Dersom det gis grønt lys, vil rørledningen bli bygd av TransCanada Corp. Prislappen blir på 34 milliarder kroner.

Les også: - Dere har godt drikkevann - og lar Statoil ødelegge vårt!

Må bevises

Obama har tidligere sagt at Keystone XL, som skal føre olje fra canadisk oljesandfelt til amerikanske raffinerier, bare vil bli godkjent dersom det kan bevises at den ikke øker utslippene av klimagasser.

Rapporten skal de neste 90 dagene vurderes av alle offentlige etater i USA, og utenriksminister John Kerry skal også komme med sin anbefaling.

Fremleggelsen av rapporten kommer til å utløse et skred av lobbyvirksomhet rettet mot Kerry, skriver Washington Post.

Les også: Borten Moe ut mot Kirken i oljesandstrid

Uenige om konsekvensene

Miljøforkjempere mener at det vil være svært uheldig å sende forurensende olje til raffineriene i Texas.

Bellona er blant dem som har kritisert den planlagte rørledningen, og organisasjonen gledet seg stort da Obama for to år siden varslet en grundig gjennomgang av prosjektet.

– Statoil har sett fram til å få sendt tjæresandoljen sin til hele verden gjennom denne ledningen. Som ved et trylleslag ser denne grisete satsingen mye mindre lukrativ ut, og dette er derfor en gledens dag for alle som er bekymret for klimaendringer, sa Bellonas internasjonale seniorrådgiver Svend Søyland da det ble kjent for to år siden.

Les også: Ser oljesand som miljøsatsing

Ikke Statoils rør

Statoil er tungt inne i utvinningen av skifergass og oljesand i USA og Canada, men er ikke involvert i den planlagte rørledningen.

– Statoil har ikke noen direkte tilknytning til Keystone XL. Vi er ikke deltaker i prosjektet, og vi har ikke booket kapasitet i rørledningen, understreket selskapets pressekontakt for internasjonale oppstrømsaktiviteter, Bård Glad Pedersen, sist sommer.

– Vi selger i dag olje fra vårt oljesandprosjekt lokalt, og det finnes rørledninger og annen infrastruktur for å bringe produktene til markedene, sa han til NTB. (©NTB)

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus