Kongelig sengetøy blir filleryer på hytta

Kronprinsesse Mette-Marit fikk prøve seg på veving med resirkulerte tøyremser da hun fredag besøkte Balder Tekstil på Frogner. Nå vurderer hun å skaffe seg vevstol på Skaugum.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Den gjenbruksinteresserte kronprinsessen hadde selv tatt initiativet til å besøke Balder Tekstil AS for å få en omvisning og innføring i hvordan arbeidet foregår. Her jobber 23 personer med produksjon av ulike interiørtekstiler, laget både av nye og resirkulerte materialer.

– Kanskje hadde hun fått tips av prinsesse Astrid, som har vært kunde her i en årrekke? Vi syns uansett at det var veldig stas å ha henne på besøk, sier daglig leder Kjell André Røttervold til NTB.

Selv innrømmer kronprinsesse Mette-Marit at hun ikke er så flink med håndarbeid. Hun har prøvd seg litt på strikking, men det gikk ifølge henne ikke så veldig bra:

– Og nå har jeg jo ikke tid, sa hun da hun ble vist rundt.

Spesialbestilling

Veving av filleryer er den største inntektskilden for Balder. Folk leverer inn slitte og brukte bomullsmaterialer som farges, rives i remser og sys sammen, før de brukes til å veve ryer av. På vevavdelingen snakket kronprinsessen med Gunvor Hunter Holmøy, som satt og vevet en bordbrikke. Da hun fikk forklart teknikken, ville kronprinsessen prøve selv og inntok vevstolen, med høye hæler og alt.

– Jeg syns hun fikk det til veldig bra, ler Røttervold.

Det syntes visst kronprinsessen også og utbrøt:

– Jeg må få meg en sånn hjemme, tror jeg!

Se kronprinsessen prøve seg på veven i videoen øverst i artikkelen.

I tillegg til å ta seg god tid til å prate med alle de ansatte, leverte kronprinsessen inn materialer hjemmefra og bestilte varer:

– Hun hadde med seg brukt sengetøy og gardinstoff, det er vår hovedråvare her. Hun bestilte samtidig en gråblå rye som hun skal ha på hytta på Sørlandet. Hun skal sende oss noen fargeprøver av interiøret der, slik at hun får noe som står i stil til rommet der hun skal ha den, sier Røttervold.

Imponert

Balder Tekstil tilbyr varig tilrettelagt arbeid (VTA) til personer med nedsatt arbeidsevne, primært psykisk utviklingshemmede. Kronprinsesse Mette-Marit var imponert over hvordan bedriften i 28 år har bygget opp en trivelig arbeidsplass der alle får jobbe etter evne:

– Det virker som en veldig hyggelig bedrift der folk er glad for å være på jobb.

Maren Johanne Olufsen, som jobber på sømavdelingen, viste kronprinsessen rundt i hele huset. Olufsen overrakte også et sett med bordbrikker, forkle og grytevotter laget av de ansatte. (©NTB)

Personvernpolicy