Dømt til millionerstatning til au pairer

En kvinne er dømt til å betale over en million kroner i erstatning til to au pairer for å ha utnyttet dem til arbeid i hjemmet og i en Rema-butikk.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

I fjor ble kvinnen og hennes ektemann frikjent i Oslo tingrett for å ha utnyttet de to au pairene fra Filippinene til tvangsarbeid. Tingretten dømte imidlertid ekteparet for brudd på utlendingsloven for å ha latt au pairene arbeide uten lovlig arbeidstillatelse i Rema-butikken kvinnen eier. Denne dommen er blitt anket.

Nå har Oslo tingrett også tatt stilling til et erstatningskrav fra de to au pairene. Retten har kommet fram til at de har krav på tarifflønn på alt arbeid utover 30 timer i uken. I tillegg har de krav på overtid på alt arbeid utover 37,5 timer i uken, samt 10,2 prosent feriepenger.

Les også: - Tvang au pair til å jobbe 96 timer i uka

Ifølge retten må kvinnen regnes som arbeidsgiver for de to au pairene. Hennes mann har status som ansatt i butikken. Han er derfor frikjent i saken, og kvinnen er alene dømt til å betale erstatningen.

Til fradrag kommer penger de to kvinnene mottok mens de var au pairer, og diverse utgifter hun har betalt for dem. Summen er at den ene kvinnen har krav på 950.000 kroner, og den andre 125.000 kroner, ifølge dommen.

De to au pairene ba opprinnelig om over tre millioner kroner i erstatning til sammen.

Personvernpolicy