Meny

Påstand om livstid for French

Joshua French risikerer fengsel på livstid for drap på cellekameraten. Foto: John Bompengo / NTB scanpix

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Ahar lagt ned påstand om livstid i fengsel for Joshua French for drap på Tjostolv Moland. – Han begikk ikke selvmord, han ble drept. Og han som begikk drapet, sitter her, sa aktor i sin prosedyre.

Et sentralt punkt i aktor Katende Nkulus beviskjede er at det skal ha manglet knute på tauet som Moland ifølge French tok sitt eget liv med. Aktor la også vekt på at det ikke er funnet noen tomflaske etter vodkaen de to skal ha drukket kvelden før Moland døde.

Aktor mener at en promille på 2,7, slik den norske rettstoksikologiske rapporten viser til, ville være umulig.

Avviser norsk rapport

I motsetning til den norske rapporten påstår han at man kan bli beruset av andre stoffer enn alkohol, og han avviser at funnet av benzodiazepiner i Molands lik var så ubetydelig som den norske rapporten skriver.

Nkulu gjorde det klart overfor retten at han mener French er en farlig mann, som er i stand til å skyte på hvem som helst om han slipper fri. Han sa at straffen for forbrytelsen han er tiltalt for, egentlig burde være døden.

De formildende omstendighetene han trekker inn for bare å kreve livstid, er blant annet at French er redd for sin framtid, at han frykter han aldri kommer til Norge igjen eller får se forloveden sin, og at han tenker på sin mor.

Les også: Krangling mellom aktor og forsvarer i French-saken

Drapet på Abedi

Nkulu bygde opp sin prosedyre fredag med bakgrunn i drapssaken fra Kisangani, som de to nordmennene ble dømt til døden for.

For å vise hvor kynisk han mener French er, trakk han fram bildet som ble tatt av en smilende Moland med det blodige liket av sjåføren Abedi Kasongo.

– French koste seg med å ta bilder og filme det hele. De sto og poserte som om det var blodet til en gris de hadde slaktet, eller en antilope som de hadde skutt i skogen, sa han.

Aktoren hevdet videre at French hadde et motiv for å drepe cellekameraten fordi han aldri tilga Moland. Moland ble dømt til døden for drap på Abedi, mens French fikk dødsdom blant annet for medvirkning.

– Kan ikke bevises

Før Nkulu fikk komme i gang med sin prosedyre, var det en langtekkelig opplesning av dokumenter og brev i den lumre rettssalen, med lyn, torden og tropisk regnvær utenfor vinduene, og mange i salen duppet av.

I sin kommentar tok forsvarer Marie Andre Mwila ordet for å peke på at ingenting i dokumentene fra fengselsledelsen eller Frenchs mappe i fengselet viser at French og hans medtiltalte Tjostolv Moland sloss. Tvert imot var de venner og stilte solidarisk opp for hverandre, sier han.

Han framholdt også at strategien til aktor, som er fullt klar over at ikke alle i dommerpanelet er fagdommere, er å hamre på med samme ting i håp om at det fester seg. – Men han har ikke lagt fram noen bevis, sier forsvareren.

Færre norske

Retten ble satt flere timer etter opprinnelig planlagt, og den norske tilstedeværelsen var betydelig mindre enn tidligere.

Spesialutsending Kai Eide og flere av de norske diplomatene har reist hjem. Det samme har den norske advokaten Hans Marius Graasvold, de norske rettsmedisinerne og Kripos, og flere av de norske journalistene.

Men moren til French, Kari Hilde French, holdt seg lojalt ved sønnens side og fulgte oppmerksomt med på sakens gang. Både norske og britiske diplomater var også til stede.

Forsvareren Marie Andre Mwila skal holde sin prosedyre tirsdag i neste uke. Han vil trolig vise til observasjonene de norske rettsmedisinerne gjorde under obduksjonen av Moland, og be retten frifinne French.
Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus