Meny

– Målet hans var å drepe

FULL KRANGEL: Aktor Katenda Nkulu under rettssaken mot Joshua French som fortsetter fredag. French er tiltalt for drapet på medfange og kamerat Tjostolv Moland, som ble funnet død på cella i august i fjor. Foto: NTB scanpix

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Etter en langtekkelig opplesing av dokumenter og brev som varte i flere timer, kunne aktor Homère Nkulu fredag begynne sin prosedyre i saken mot Joshua French.

I en lummer rettssal, med lyn, torden og tropisk regnvær utenfor vinduene, duppet mange av, og til slutt spurte aktor om opplesingen var nødvendig.

– Det vi er interessert i, er å se om det har vært noen dårlig oppførsel i fengselet. Jeg er ikke interessert i hans tidligere brev. Han kan gjerne sende brev til Nordpolen for min del. Denne opplesningen fører oss ingensteds hen, sa aktor ifølge VG.

I sin kommentar tok forsvarer Marie Andre Mwila ordet for å peke på at ingenting i dokumentene fra fengselsledelsen eller Frenchs mappe i fengselet viser at French og hans medtiltalte Tjostolv Moland sloss.

Tvert imot var de venner og stilte solidarisk opp for hverandre, sier han.

DIREKTE: Følg rettssaken her

Aktor: – Han ble drept

Det mener aktor Homère Nkulu tar feil om vennskapet mellom French og Moland.

– Vi er overbevist om at Moland ikke tok sitt eget liv, sa aktor.

– Han ble drept. Det var French som drepte ham, fortsatte han.

En høylytt aktor fortsatte å fyre løs om at French har planlagt og ville drepe sin mangeårige kamerat.

KRANGEL: Joshua Frenchs kongolesiske forsvarer, Marie André Mwila Kayembe, var fredag i full krangel med aktor Homère Nkulu. Foto: Marte Christensen / NTB scanpixKRANGEL: Joshua Frenchs kongolesiske forsvarer, Marie André Mwila Kayembe, var fredag i full krangel med aktor Homère Nkulu. Foto: Marte Christensen / NTB scanpix

– French dopet Moland. Han må ha hatt til hensikt å drepe ham. Målet hans var å drepe, og han drepte, sa Nkulu i retten fredag.

– Ikke lagt fram bevis

Frenchs forsvarer framholdt at strategien til aktor, som er fullt klar over at ikke alle i dommerpanelet er fagdommere, er å hamre på samme ting i håp om at det fester seg.

– Men han har ikke lagt fram noen bevis, sa han.

Han fortsatte deretter med å kreve en fysisk demonstrasjon i retten av hvordan French skulle ha drept Moland.

I et svært engasjert innlegg forsøker Mwila selv å vise ved hjelp av tolken hvorfor han mener French ikke kan ha drept Moland.

Les også: – De planla trolig å rømme

Forlot rettssalen

Han gjør det klart at det er aktoratet som har bevisbyrden i saken, men når han beskylder Nkulu for å bjeffe som en hund, får aktoren nok.

Nkulu reagerer med å storme ut av rettslokalet, men kommer etter kort tid tilbake.

Forsvareren reagerer med å legge seg flat.

– Jeg sier ikke at aktor bjeffet og at han er ei bikkje. Hvis det er slik han har forstått det, så ber jeg om unskyldning, sa forsvarer Mwila.

Les også: Graasvold: - En nokså bortkastet dag i retten

Ønsket ny rekostruksjon

Mwilas ønske om en ny rekonstruksjon ble imidlertid ikke imøtekommet av dommeren, som mener det ikke er relevant.

Før den lange dokumentopplesningen ble rapporten fra et vitneavhør av en medfange som er løslatt og derfor ikke hadde møtt, lest opp.

Mannen fortalte ifølge rapporten at han den natten Moland døde, hadde hørt slåssing eller krangling i cella til de to norske ved siden av sin. Det varte i rundt ti minutter, men siden de snakket norsk, forsto han ikke hva det dreide seg om.

Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus