Meny

– Forhøyet radioaktivitet ved Sellafield

Atomkraftverket Sellafield nær Seascale i Cumbria i det nordvestlige England. Bildet er tatt i april 2011. Foto: Reuters / NTB scanpix.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Det britiske atomkraftverket Sellafield melder at det er oppdaget forhøyet nivå av radioaktivitet ved kraftverket. Årsaken er fortsatt uviss, ifølge Bellonas atomfysiker Nils Bøhmer.

Storbritannias energidepartement sier at det er i konstant kontakt med atomkraftverket, men at det ikke er grunn til å tro at hendelsen er mer alvorlig enn Sellafield sier.

Kraftverket sier det registrerte nivå er høyere enn det som forekommer i normale variasjoner, men godt under et nivå som krever ekstraordinær inngripen.

Ansatte sendt hjem

Virksomheten drives normalt, men med lavest mulig bemanning, heter det også. Bare ansatte som er helt nødvendige for driften, er bedt om å komme på arbeid fredag.

– Vi har tatt den beslutningen for å rette oppmerksomheten på undersøkelsesarbeidet. Hadde dette skjedd i arbeidstiden, ville vi latt folk gå hjem som normalt. Det er ingen risiko for allmennheten eller de ansatte, sier Sellafield-verket i en ny uttalelse.

Det er en målestasjon på nordsiden av kraftverket som har registrert høyere radioaktivitet.

Les også: Atomulykke kan bety katastrofe for Vestlandet

– Kan være lekkasje

Miljøorganisasjonen Bellonas atomfysiker Nils Bøhmer har vært i løpende kontakt med Sellafield fredag, men kan heller ikke si noe mer om hvor alvorlig hendelsen kan være.

– De har fått et utslag på en detektor nord på kraftverket. De har sendt hjem alle ikke-essensielle arbeidere. Det tyder på at man ikke vet nøyaktig hva som er skjedd. Det kan være en lekkasje på anlegget, sier han.

Bøhmer betegner Sellafield-verket som et krevende anlegg å drive. Det befinner seg også mye gammelt, radioaktivt avfall på området.

Strålevernet

Statens strålevern i Norge følger utviklingen og opplyser at de er i kontakt med britiske og irske myndigheter for å få oppdatert informasjon.

– Det er ikke registrert noen økte verdier av radioaktivitet på norske målestasjoner, sier Statens strålevern, som lover å komme tilbake med oppdatert informasjon.

Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus