Meny

2000 synger regnbueversjon av den russiske nasjonalsangen

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

2000 svensker stilte opp for å vise homofile i Russland at de ikke står alene i kampen for sine rettigheter. – Spre musikkvideoen, oppfordrer initiativtakerne.

Russlands brudd på menneskerettigheter generelt og innskrenking av homofiles rettigheter spesielt, har fått mye oppmerksomhet i forbindelse med at landet er vertskap for årets vinter-OL i Sotsji.

Svenske aktivister har laget en musikkvideo der de har samlet 2000 mennesker, unge og gamle, som synger den russiske nasjonalsangen i regnbueversjon, til støtte for homofiles rettigheter i Russland.

– Vi oppfordrer alle til å spre videoen og gjerne lage sine egne regnbueversjoner av den russiske nasjonalsangen, sier en av initiativtakerne for kampanjen «Live and let love», produsent Sean Kelly til ABC Nyheter.

– Last opp videoer på YouTube under hashtagen #liveandletlove, fortsetter han.

Videoen ble spilt inn på OL-arenaen i Stockholm, og menneskemengden er omgitt av regnbueflagget på alle kanter.

Initiativtakerne sier de ønsker å vise homofile i Russland at de ikke står alene.

Se videoen øverst i artikkelen.

Les også: Sotsjis borgermester godtar ikke homofile

Innskrenker homofiles rettigheter

Myndighetene i Russland har blitt sterkt kritisert for å ha vedtatt en rekke homo-fiendtlige lover i senere tid.

I fjor sommer undertegnet Russlands president Vladimir Putin en lov som forbyr såkalt «homoseksuell propaganda». Loven forbyr å informere personer under 18 år om homoseksualitet. De som bryter loven og omtaler «ikke-tradisjonelle seksuelle relasjoner» i positive eller nøytrale ordelag til mindreårige, risikerer bøter.

I fjor høst ble det også fremmet et forslag om å frata homofile omsorgen for deres egne barn.

Les også: IOC: – Homo-loven er ikke noe problem for oss

– Utsettes for vold og diskriminering

Leder i Landsforeningen for lesbiske, homofile, bifile og transpersoner (LLH), Bård Nylund, mener den såkalte propagandaloven gjør det umulig for homofile i Russland åpent å stå frem og markere seg i kampen for rettigheter.

– Konsekvensen er en farlig holdningsendring i Russland som svekker rettsvernet til en sårbar gruppe, som utsettes for vold og diskriminering. Vi ser også at flere land nå følger Putins linje, så Putins propaganda virker, sier Nylund i en pressemelding.

Tidligere denne uken arrangerte LLH, Skeiv ungdom, Amnesty International, Bellona og Helsingforskomiteen en alternativ OL-åpningsseremoni i Oslo, Bergen og Tromsø for å markere sin motstand mot utviklingen i Russland. Se åpningsseremonien her:

Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus