Drev i land etter «16 måneder til sjøs»

Ebonatollet er en del av Marshalløyene i Stillehavet. Kart: Google Maps.
Ebonatollet er en del av Marshalløyene i Stillehavet. Kart: Google Maps.

En utmagret mann i en båt nådde denne uken land på en øy i Stillehavet. Han hevder han har vært til sjøs i omkring 16 måneder.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Mannen sier båten hans har drevet mer enn 12.500 kilometer fra Mexico. Mannen hadde langt hår og skjegg da han ble oppdaget torsdag.

Hans 24 fot lange fiberglassbåt med en motor uten propell kom drivende opp på revet ved Ebonatollet. Han ble oppdaget av to lokale innbyggere, melder AFP.

– Tilstanden hans er ikke god, men han er i ferd med å komme seg, sier den norske antropologistudenten Ola Fjeldstad til AFP på telefon. Han driver feltarbeid på Ebon.

Fjeldstad sier mannen, som bare var kledd i et par fillete underbukser, hevder at han reiste fra Mexico i retning El Salvador i september 2012 med en kamerat, som døde til sjøs for flere måneder siden.

Detaljene om hvordan han overlevde er litt uklare, legger Fjeldstad til, siden mannen kun snakker spansk, men han sier han heter Jose Ivan.

– Båten hans er full av riper, og ser ut som om den har vært lenge i vannet, sier studenten.

– Han har langt hår og skjegg.

Ivan har forklart Fjeldstad at han overlevde ved å spise skilpadder, fugler og fisk, og drikke skilpaddeblod da det ikke var regn.

Les også: Kineser bygger alternativ til Panamakanalen

Fanget skilpadder

Det var ikke noe fiskeutstyr i båten, og Ivan har antydet at han fanget skilpadder og fugler med bare hendene. Det var en skilpadde i båten da den kom til Ebon.

Det er ikke helt uvanlig med slike historier om overlevelse på det enorme Stillehavet. I 2006 fikk tre meksikanere overskrifter internasjonalt da de ble oppdaget mens de drev omkring på havet i en båt, ni måneder etter at de la ut for å fiske hai.

I 1992 var to fiskere fra Kiribati til sjøs i 177 dager før de nådde land i Samoa. Ifølge Fjeldstad brakte øyboerne Ivan til hovedøya på atollen for å møte ordfører Ione de Brum, som ringte til utenriksdepartementet i Majuro.

Les også: Søppeløy truer California

Lavt blodtrykk

Representanter for utenriksdepartementet sier fredag at de avventer flere detaljer og at mannen skal bringes til Majuro. Det statlige flyselskapets eneste fly som kan lande på Ebon er for tiden til reparasjon, og er ikke ventet å være tilbake i drift før tidligst tirsdag.

Myndighetene vurderer å sende en båt for å plukke opp den skipbrudne.

– Han bor i det lokale rådshuset og en familie gir ham mat, sier Fjeldstad, som legger til at det har blitt gjennomført en grunnleggende helseundersøkelse der man fant at mannen hadde lavt blodtrykk.

Men mannen later ikke til å ha noen livstruende sykdommer og var i stand til å gå med bistand fra menn på øya.

– Vi har gitt ham mye vann, og han er i ferd med å komme til hektene, sier nordmannen.

Personvernpolicy