Abortkrangel kan åpne for olje-ja
Flere ordførere i hele landet er opprørt over at regjeringen ønsker å la kommunene bestemme om deres fastleger skal kunne nekte å henvise kvinner til abort.
Ordførerne mener det er Stortinget som må avgjøre hvorvidt fastleger skal kunne reservere seg mot aborthenvisninger, melder NRK.
– Regjeringen viser feighet og unnfallenhet i en svært viktig og følsom sak. Dette må avklares sentralt, slik at man sikrer like rettigheter uansett hvor man bor i landet, sier Arbeiderparti-ordfører Ole Laurits Haugen i Hitra.
Mange nei i undersøkelse
NRK har spurt ordførere i Norge om deres kommuner vil gi fastleger mulighet til å reservere seg mot å henvise til abort.
182 ordførere deltok i undersøkelsen. Av disse svarte 55 prosent, at kommunestyrene ikke har tatt stilling til saken. Mindre enn to prosent svarte ja, og 43 prosent svarte nei. De fleste ordførerne understrekte at svarene er deres personlige mening eller en forventning om hva det politiske flertallet i kommunen vil komme fram til.
Artikkelen fortsetter under annonsenArtikkelen fortsetter under annonsenLes også: Ordførere vil ikke gi fastleger reservasjonsrett
Høyre-ordførere sier nei
Det er heller ikke bare ordførerne i opposisjonspartiene som er negative til forslaget. Torsdag kunne VG melde at 53 av i alt 124 Høyre-ordførere i Norge også sier nei til reservasjonsretten.
Fredag melder VG at Høyre-ledelsen ga seg uten kamp i kravet fra KrF om å la fastleger reservere seg mot aborthenvisning.
– Fordi det ble en reservasjonsmulighet, og ikke rett, så var det ikke vanskelig for oss å gå med på dette, sier helseminister Bent Høie (H) til avisen.
Forslaget om reservasjonsrett kom fra KrF under forhandlingene med Høyre, Frp og Venstre etter stortingsvalget i september.
Artikkelen fortsetter under annonsenArtikkelen fortsetter under annonsenÅpner for oljeboring
Frps stortingsrepresentant Øyvind Korsberg mener brudd i avtalen om reservasjonsrett innebærer at hele samarbeidsavtalen mellom Venstre, KrF, Høyre og Frp står for fall.
Artikkelen fortsetter under annonsen– Avtalen er helhetlig. Det betyr at hvis et av punktene blir brutt, så gjelder ikke avtalen lenger. Da har man en ny situasjon, og man kan utforme ny politikk på samtlige områder, sier Korsberg til NRK.
Les også: Kamp mot reservasjonsretten fra alle kanter
Han mener det betyr at åpning for konsekvensutredning av oljeboring utenfor Lofoten, Vesterålen og Senja snart kan bli en realitet. Oljeboring i nord var et av de andre omstridte temaene i samarbeidsavtalen mellom regjeringen og Venstre og KrF.
Vil gi ulik praksis
Både helseministeren og KrF har vært tydelige på at reservasjonsmuligheten ikke skal forekomme på steder hvor det er få fastleger. Dermed kan helsetilbudet i Norge bli svært ulikt, dersom ordningen innføres.
Det viser tall fra Helsedirektoratet som Dagsavisen har hentet inn.
171 kommuner i Norge har nemlig kun tre fastleger eller færre. Det utgjør 40 prosent av alle landets kommuner.