Rettssaken mot Joshua French omsider i gang

– Jeg står ved den samme logikken og de samme konklusjonene som jeg har gjort gjennom hele prosessen, sier aktor Nkulu før rettssaken fortsetter fredag. Foto: NTB scanpix
– Jeg står ved den samme logikken og de samme konklusjonene som jeg har gjort gjennom hele prosessen, sier aktor Nkulu før rettssaken fortsetter fredag. Foto: NTB scanpix

Rettssaken mot Joshua French, som fortsetter fredag i Ndolo-fengselet i Kinshasa, kom omsider i gang flere timer etter at den skulle.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Idet retten ble satt og det begynte å regne kraftig utenfor, ble French bedt om å reise seg, og dommeren innledet med å lese opp dagens program.

Fredagen kommer til å gå med til aktor Homère Nkulus prosedyre. Han sier til VG at han ikke ser annerledes på saken nå enn da rettssaken startet.

Følg rettssaken direkte i live-feeden nederst i saken

Det betyr at han ikke legger vekt på vitnemålet til den norske rettsmedisineren Arne Stray-Pedersen fredag, og at han vil be retten finne French skyldig i å ha dopet ned og drept cellekameraten Tjostolv Moland.

Overfor NRK avviser Nkulu også at det noensinne var enighet mellom norsk og kongolesisk politi om at French ikke kan ha forårsaket Molands død i august i fjor.

Men før Nkulu fikk starte på sin prosedyre, ble et vitneavhør av et vitne som ikke har møtt, lest opp.

Mannen, som er en medinnsatt som nå er løslatt, fortalte at han den kvelden Moland døde, hadde hørt slåssing eller krangling i cella til Moland og French ved siden av sin. Det varte i rundt ti minutter, men siden de snakket norsk, forsto han ikke hva det dreide seg om.

Les mer: Rettsmedisinerne konkluderer ulikt om samme funn

Forsvareren Marie Andre Mwila skal holde sin prosedyre tirsdag i neste uke. Han vil trolig vise til observasjonene de norske rettsmedisinerne gjorde under obduksjonen av Moland, og be retten frifinne French.

Den norske tilstedeværelsen er merkbart mindre fredag. Spesialutsending Kai Eide og flere av de norske diplomatene har reist hjem.

Det samme har den norske advokaten Marius Graasvold, de norske rettsmedisinerne og politifolkene, og flere av de norske journalistene.

Men moren til French, Kari Hilde French, holder seg lojalt ved sønnens side, og både norske og britiske diplomater er til stede.

Personvernpolicy