– Ledervalg løser ikke Sp-krisen

Liv Signe Navarsete har vært en omstridt leder for Senterpartiet, som gjorde sitt dårligste stortingsvalg ifjor høst. Foto: Stian Lysberg Solum / NTB scanpix
Liv Signe Navarsete har vært en omstridt leder for Senterpartiet, som gjorde sitt dårligste stortingsvalg ifjor høst. Foto: Stian Lysberg Solum / NTB scanpix

Nå samles landsstyret for å godkjenne valgkomiteen.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

I dag samles landsstyret i Senterpartiet for å godkjenne valgkomiteen som skal foreslå en ny partiledelse.

Les også: Eks-statsråder favoritter til å lede Sp-valgkomité

Historisk dårlig

Valgforskere sier til Nationen at ledervalget i partiet er av mindre betydning.

– Det interessante er om kravet om å endre politisk retning blir sterkere. Noe av det som har skjedd før og etter valget, tyder på at det er noen politiske spenninger om veivalget framover, som lederskiftet alene ikke kommer til å avklare, sier Bernt Aardal.

Senterpartiet gjorde i høst sitt dårligste stortingsvalg noen sinne, med bare 5,5 prosent oppslutning.

– Handler om mer enn ledelse

Frank Aarebrot, professor ved Institutt for sammenlignende politikk ved Universitetet i Bergen, sier til Nationen at et klart linjevalg er langt viktigere for partiet framover enn valget av hvem som skal sitte i ledelsen.

Les også: Kan få todelt ledelse

– Debatten i Sp handler om noe mer fundamentalt enn ledelse og hvem som skal være framtidige samarbeidspartnere. Det er et spørsmål om distriktsparti eller et agrarparti, om distriktsdynamikk eller et forsvar av det som er. Den første strategien kan være samlende utad, men kanskje splitte partiet innad. Den andre kan samle partiet innad, men vil nok ikke skaffe noe særlig nye velgere, sier han.

Går for Borten Moe

Aarebrot har mest tro på Trygve Slagsvold Vedum som ny leder.

– Vedum har dukket opp fra en relativt anonym posisjon i partiet til å bli en som blir lagt merke til. Debattformen hans er stigende. Personlig tror jeg det er klokt av dem å satse på Vedum. Det vil skape mer nysgjerrighet enn ved å velge Marit Arnstad.

Les også: Ønsker at Navarsete fortsetter


Personvernpolicy