USA bekymret over Syria-forsinkelser

Lasteskipet Taiko er med på å frakte kjemiske stridsmidler ut av Syria. Foto: Forsvaret / NTB scanpix
Lasteskipet Taiko er med på å frakte kjemiske stridsmidler ut av Syria. Foto: Forsvaret / NTB scanpix

USA er bekymret for at arbeidet med å frakte kjemiske stridsmidler ut av Syria har blitt svært forsinket, og ber det syriske regimet om løse problemene.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Den amerikanske forsvarsministeren Chuck Hagel sier han ikke vet hvorfor det tar så lang tid, og USA er bekymret for at syriske myndigheter trenerer frakten.

– Jeg vet ikke hvilke motiver det syriske regimet har, om det er inkompetanse, eller hvorfor de ligger så langt bak skjema med å gi fra seg stridsmidlene. Men vi må få ordnet opp i dette, sa Hagel under et besøk i Polens hovedstad Warszawa torsdag.

4-5 prosent ute

Onsdag opplyste Organisasjonen for forbud mot kjemiske våpen (OPCW) at kun 5 prosent av de farligste kjemiske stridsmidlene og våpnene var fraktet ut av landet. Torsdag opplyste amerikanske myndigheter at kun 4 prosent av de såkalte prioritet 1-stridsmidlene var skipet ut.

Ifølge den FN-støttede avtalen skulle alle de farligste stridsmidlene ha vært ute av Syria 31. desember i fjor.

Men til nå har kun to skipslaster forlatt den syriske havnebyen Lattakia med til sammen 16 tonn kjemiske stridsmidler om bord. Det norske lasteskipet Taiko ble brukt i den andre utskipingen.

Russisk innflytelse

Hagel sier han har diskutert forsinkelsen med sin russiske kollega Sergej Sjoigu og bedt ham bruke sin innflytelse på Damaskus-regimet til å få fortgang i prosessen. Russland er en av Assad-regimets allierte.

Etter et brutalt kjemisk angrep mot sivile i nærheten av Damaskus i fjor, ga FNs sikkerhetsråd sin støtte til en amerikansk-russisk plan for å uskadd.

Personvernpolicy