Meny

Studentleder slår alarm om forholdene på Politihøgskolen:

– Må drive skytetrening på fritiden

UTDATERT: – Det er for trangt på skolen. Garderobene er stappet. Kantinen rommer ikke alle. Det største auditoriet tar 213 studenter. Vi har undervisning som blir videooverført til klasserom. Ved større samlinger låner skolen plass på Marienlyst skole og på Menighetsfakultetet, sier Michael Næss Kristiansen, som leder studentenes lokallag i Politiets Fellesforbund (PF) - her foran gardekasernen fra 1907. Foto: Jon Erik Sønning

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Det murrer på grunnplanet i politi-Norge. Flere hevder ledelse blir prioritert foran beredskap og bemanning. Bekymrede politistudenter på nedslitt skole må drive skytetrening på fritiden.
Politihøgskolen i Oslo: Vernet og utdatert
  • Er foreslått vernet i verneklasse 2, bevaring
  • Den eldste bygningen i komplekset sto ferdig i 1907, som kaserne for Garden. I tillegg til murbygningen sto det opprinnelig en rekke brakker på tomten. I 1922 ble det bygd en gymsal i direkte tilknytning til den opprinnelige bygningskroppen. Etter at Politiskolen overtok i 1945, ble det tilbygd et garderobelanlegg i en etasje på gymsalen inn mot gårdsplassen.
  • Statens Politiskole ble opprettet i 1920, men kun i midlertidige lokaler på forskjellige steder i byen. Skolen ble flyttet til H. M. Kongens Gardes lokaler i 1945, men plassmangel ble et problem fra første stund. Etter lengre diskusjoner ble det i 1975 avgjort at skolen fortsatt skulle holde til i Slemdalsveien.
  • Det ble fremmet forslag om utbygging av anlegget for å møte økningen i elevantallet som følge av styrking av etaten, og for å skaffe nødvendige spesialrom for fagutdanningen både i grunnopplæringen og i videreutdanningen av polititjenstemenn. Byggearbeidene startet i 1978 og i 1979 stod den nye skolebygningen ferdig.
  • Etter at Politiskolen fikk høgskolestatus ble det igjen behov for større plass, og i 1996 sto et tilbygg ferdig. Det danner en forlengtelse av anlegget mot nordøst.
  • Eiendommen ble overført fra Forsvarsdepartementet til daværende Justis- og politidepartementet i 1951.

Les mer og se bilder her: http://www.regjeringen.no/pages/16674531/03_Katalog/Politiet/PHS_Oslo.pdf

Tirsdag avslørte ABC Nyheter at Politidirektoratet (POD) blar opp rundt 64 millioner kroner i årlig leie i skreddersydde, moderne bygg på Majorstua på Oslos vestkant.

Et steinkast unna mangler studentene på Politihøgskolen grunnleggende fasiliteter.

Flere steder i landet sliter politiet med slitne bygg og gammelt utstyr. Politihuset i Bergen er ett av flere som er utdatert. Der er arresten fra 1960-tallet.

I Oslo er det nye beredskapssenteret – som skulle stått ferdig senest 2017 – nok en gang utsatt.

Har ikke jobb

Det samme er bygging av ny Politihøgskole, selv om antallet pr kull er økt fra 552 til 720 pr år for å nå følgende mål: 2 politi per 1000 innbyggere i 2020. Innen 2018 skal det utdannes 3.500 nye politifolk, noe rektor Håkon Skulstad til VG omtaler som «en historisk satsing på politiutdanningen».

Men ABC Nyheter avdekket sist uke at 20 prosent med bestått eksamen fra fjorårets kull ikke har fått politijobb - trass i løfte fra regjeringen.

Bakgrunn: 136 politistudenter utdannet til ledighet

Gardekaserne fra 1907

Politihøgskolen (PHS) består i dag av fire bygninger fra tre byggetrinn. Den eldste er en gardekaserne fra 1907, med tilhørende gymsal fra 1922. Politiutdanningen flyttet inn i fredsåret 1945. Siden er det oppført nye bygg i 1979 og 1996. (mer om bygget i faktaboks)

Men det er for lite, og skolen mangler egnede undervisningslokaler og treningsrom.

– Vi er 666 studenter fordelt på 1. trinn (266 studenter) og 3. trinn (257+143) i Oslo. Det er for trangt på skolen. Garderobene er stappet. Kantinen rommer ikke alle. Det største auditoriet tar kun 213 studenter. Vi har undervisning som blir videooverført til klasserom. Ved større samlinger låner skolen plass på Marienlyst skole og på Menighetsfakultetet, sier Michael Næss Kristiansen, som leder studentenes lokallag i Politiets Fellesforbund (PF).

Les også: Jan Bøhler (Ap): – Regjeringen får døra midt i fleisen

Før valget inviterte studentene politikere til debatt for å få vite hva som skjer fremover. De fikk vite at ny Politihøgskole ikke ville bli prioritert.

– Vi er selvfølgelig skuffet. Men det er en bevisstgjøring av at det er bemanning og beredskap som er viktigst, sier PF-studentenes Michael Næss Kristiansen til ABC Nyheter.

– Ledelse prioritert

På Politiforum.no har man nå en undersøkelse der man spør: «Hvilket politibygg haster det mest å få på plass?»

Svarene så langt levner ingen tvil om hva politifolk mener bør prioriteres:

  • Ny politihøgskole: 32 prosent
  • Beredskapssenter 66 prosent
  • Nytt politidirektorat: 2 prosent

– Sånn er stemningen på Politihøgskolen også. Her har man ventet lenge på et nytt bygg. Så blir ledelse prioritert, sier Michael Næss Kristiansen.

Skrikende behov

Leder i Politiets Fellesforbund, Sigve Bolstad, blir stadig vekk kontaktet av frustrerte politifolk.

- Det er et skrikende behov for å få oppdatert både politibygg, nye bygg og øvingsfasiliteter. Når det ordner seg i Politidirektoratet, bør det også ordne seg ute. Det har noe med signaleffekten å gjøre., sier Bolstad, og understreker:

– Trolig får de det ikke for flott i POD, men det blir så sprang i forhold til ytre etat. Det reageres det på, sier Sigve Bolstad til ABC Nyheter.

Det er ytre etat – politidistriktene – som utgjør beredskapen.

– Det er de som skal levere politiprodukter ut til befolkningen. Når de forbedrer fasilitetene på Majorstua, må de ikke glemme hvem som skal levere for at publikum skal bli fornøyd, sier Sigve Bolstad.

Les også: Politisjefmøte om bemanning

Beredskapssenter utsatt

Før jul ble det kjent at regjeringen har utsatt bygging av nytt beredskapssenter, som skal romme blant annet beredskapstroppen, bombegruppen, hundetjenesten og helikoptertjenesten. Justis- og beredskapsminister Anders Anundsen (Frp) er ikke sikker på om tomten på Alna i Groruddalen i Oslo har gode nok grunnforhold, og er stor nok.

Tomten er på 30 mål, og senteret har vært planlagt der i ti år. Den forrige regjeringen lovte etter 22. juli -terroren at dette skulle stå klart senest 2017.

Regjeringen utreder nå beredskapssenter blant annet på Gjelleråsen i Nittedal utenfor Oslo.

Les også: Polititopper tjener mer enn regjeringen

– Sett spaden i jorda!

Sigve Bolstad er opprørt. Han kaller prosessen for «sirup» og «en flaskehals».

– Få satt spaden i jorda og begynn og bygg beredskapssenter! Det er så på etterskudd, sier PF-lederen, som ikke kjøper forklaringen om for liten tomt.  Ifølge ham vil grunneier gjerne selge naboeiendommen.

Bolstad trekker også frem beliggenheten. Alnabru er få minutter unna de objekter og steder som er mest utsatt for trusler.

Arbeiderpartiets stortingsrepresentant Jan Bøhler mener man kan slå to fluer i en smekk ved å bygge ny Politihøgskole og beredskapssenter sammen på Alnabru.

Lære av de beste

– Det er viktig å knytte de to tingene sammen. Vi skal jo bygge ut øvelsesfasiliteter, som det heter med et fint ord. Da får vi øvelsesfasiliteter – skytebaner og så videre - knyttet til både ny PHS og nytt beredskapssenter, sier Jan Bøhler til ABC Nyheter, og utdyper:

– Med samme øvingsmiljø kan Politihøgskolen lære av og øve med de beste i norsk politi, som er i beredskapstroppen.

– Det høres dyrt ut?

– Vi skal ha en ny politihøgskole, vi skal ha nytt beredskapssenter, det vil være besparende å ha det nært hverandre, sier Jan Bøhler.

I dag trener politistudentene skyting på fritiden, ifølge Michael Næss Kristiansen.

Mangler skytebane

– Det er ingen skytebane på noen av politihøgskolen i Norge. Studentene øver kun på fritiden gjennom private pistolklubber, og må påberegne å koste på seg en pistol i samme slengen. Regjeringen burde tatt seg enn tur innom våre skandinaviske naboer og sett på deres politiskoler. Da ville de lagt merke til at Norge ligger LANGT bak når det gjelder fasiliteter, understreker Næss Kristiansen.

– Mange sier de er bekymret for mengden våpentrening de får i utdanningen, legger Næss Kristiansen til.

Les også: Svikt i Kripos under terrorøvelse

– Utnytt tiden!

Sigve Bolstad mener det viktigste er å komme i gang – alle den tid det fokuseres så mye på beredskap:

– Poenget er: Skal du få trent og utnyttet tiden studentene er på Politihøgskolen, så kan det ikke stå på slike ting! Dette er folk som skal gå ut og være topp skodd og være trent til å ta det skarpeste av det skarpe i et sivilt samfunn, sier Bolstad, og legger til:

– Det har blitt sagt at man skal satses på beredskap og hverdagsberedskap, og at grunnbemanningen skal opp. Lokalitetene har vært stemoderlig behandlet gjennom flere år, sier Sigve Bolstad.

Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus