Meny

Studentleder slår alarm om forholdene på Politihøgskolen:

– Må drive skytetrening på fritiden

UTDATERT: – Det er for trangt på skolen. Garderobene er stappet. Kantinen rommer ikke alle. Det største auditoriet tar 213 studenter. Vi har undervisning som blir videooverført til klasserom. Ved større samlinger låner skolen plass på Marienlyst skole og på Menighetsfakultetet, sier Michael Næss Kristiansen, som leder studentenes lokallag i Politiets Fellesforbund (PF) - her foran gardekasernen fra 1907. Foto: Jon Erik Sønning

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Det murrer på grunnplanet i politi-Norge. Flere hevder ledelse blir prioritert foran beredskap og bemanning. Bekymrede politistudenter på nedslitt skole må drive skytetrening på fritiden.

Politihøgskolen i Oslo: Vernet og utdatert
  • Er foreslått vernet i verneklasse 2, bevaring
  • Den eldste bygningen i komplekset sto ferdig i 1907, som kaserne for Garden. I tillegg til murbygningen sto det opprinnelig en rekke brakker på tomten. I 1922 ble det bygd en gymsal i direkte tilknytning til den opprinnelige bygningskroppen. Etter at Politiskolen overtok i 1945, ble det tilbygd et garderobelanlegg i en etasje på gymsalen inn mot gårdsplassen.
  • Statens Politiskole ble opprettet i 1920, men kun i midlertidige lokaler på forskjellige steder i byen. Skolen ble flyttet til H. M. Kongens Gardes lokaler i 1945, men plassmangel ble et problem fra første stund. Etter lengre diskusjoner ble det i 1975 avgjort at skolen fortsatt skulle holde til i Slemdalsveien.
  • Det ble fremmet forslag om utbygging av anlegget for å møte økningen i elevantallet som følge av styrking av etaten, og for å skaffe nødvendige spesialrom for fagutdanningen både i grunnopplæringen og i videreutdanningen av polititjenstemenn. Byggearbeidene startet i 1978 og i 1979 stod den nye skolebygningen ferdig.
  • Etter at Politiskolen fikk høgskolestatus ble det igjen behov for større plass, og i 1996 sto et tilbygg ferdig. Det danner en forlengtelse av anlegget mot nordøst.
  • Eiendommen ble overført fra Forsvarsdepartementet til daværende Justis- og politidepartementet i 1951.

Les mer og se bilder her: http://www.regjeringen.no/pages/16674531/03_Katalog/Politiet/PHS_Oslo.pdf

Tirsdag avslørte ABC Nyheter at Politidirektoratet (POD) blar opp rundt 64 millioner kroner i årlig leie i skreddersydde, moderne bygg på Majorstua på Oslos vestkant.

Et steinkast unna mangler studentene på Politihøgskolen grunnleggende fasiliteter.

Flere steder i landet sliter politiet med slitne bygg og gammelt utstyr. Politihuset i Bergen er ett av flere som er utdatert. Der er arresten fra 1960-tallet.

I Oslo er det nye beredskapssenteret – som skulle stått ferdig senest 2017 – nok en gang utsatt.

Har ikke jobb

Det samme er bygging av ny Politihøgskole, selv om antallet pr kull er økt fra 552 til 720 pr år for å nå følgende mål: 2 politi per 1000 innbyggere i 2020. Innen 2018 skal det utdannes 3.500 nye politifolk, noe rektor Håkon Skulstad til VG omtaler som «en historisk satsing på politiutdanningen».

Men ABC Nyheter avdekket sist uke at 20 prosent med bestått eksamen fra fjorårets kull ikke har fått politijobb - trass i løfte fra regjeringen.

Bakgrunn: 136 politistudenter utdannet til ledighet

Gardekaserne fra 1907

Politihøgskolen (PHS) består i dag av fire bygninger fra tre byggetrinn. Den eldste er en gardekaserne fra 1907, med tilhørende gymsal fra 1922. Politiutdanningen flyttet inn i fredsåret 1945. Siden er det oppført nye bygg i 1979 og 1996. (mer om bygget i faktaboks)

Men det er for lite, og skolen mangler egnede undervisningslokaler og treningsrom.

– Vi er 666 studenter fordelt på 1. trinn (266 studenter) og 3. trinn (257+143) i Oslo. Det er for trangt på skolen. Garderobene er stappet. Kantinen rommer ikke alle. Det største auditoriet tar kun 213 studenter. Vi har undervisning som blir videooverført til klasserom. Ved større samlinger låner skolen plass på Marienlyst skole og på Menighetsfakultetet, sier Michael Næss Kristiansen, som leder studentenes lokallag i Politiets Fellesforbund (PF).

Les også: Jan Bøhler (Ap): – Regjeringen får døra midt i fleisen

Før valget inviterte studentene politikere til debatt for å få vite hva som skjer fremover. De fikk vite at ny Politihøgskole ikke ville bli prioritert.

– Vi er selvfølgelig skuffet. Men det er en bevisstgjøring av at det er bemanning og beredskap som er viktigst, sier PF-studentenes Michael Næss Kristiansen til ABC Nyheter.

– Ledelse prioritert

På Politiforum.no har man nå en undersøkelse der man spør: «Hvilket politibygg haster det mest å få på plass?»

Svarene så langt levner ingen tvil om hva politifolk mener bør prioriteres:

  • Ny politihøgskole: 32 prosent
  • Beredskapssenter 66 prosent
  • Nytt politidirektorat: 2 prosent

– Sånn er stemningen på Politihøgskolen også. Her har man ventet lenge på et nytt bygg. Så blir ledelse prioritert, sier Michael Næss Kristiansen.

Skrikende behov

Leder i Politiets Fellesforbund, Sigve Bolstad, blir stadig vekk kontaktet av frustrerte politifolk.

- Det er et skrikende behov for å få oppdatert både politibygg, nye bygg og øvingsfasiliteter. Når det ordner seg i Politidirektoratet, bør det også ordne seg ute. Det har noe med signaleffekten å gjøre., sier Bolstad, og understreker:

– Trolig får de det ikke for flott i POD, men det blir så sprang i forhold til ytre etat. Det reageres det på, sier Sigve Bolstad til ABC Nyheter.

Det er ytre etat – politidistriktene – som utgjør beredskapen.

– Det er de som skal levere politiprodukter ut til befolkningen. Når de forbedrer fasilitetene på Majorstua, må de ikke glemme hvem som skal levere for at publikum skal bli fornøyd, sier Sigve Bolstad.

Les også: Politisjefmøte om bemanning

Beredskapssenter utsatt

Før jul ble det kjent at regjeringen har utsatt bygging av nytt beredskapssenter, som skal romme blant annet beredskapstroppen, bombegruppen, hundetjenesten og helikoptertjenesten. Justis- og beredskapsminister Anders Anundsen (Frp) er ikke sikker på om tomten på Alna i Groruddalen i Oslo har gode nok grunnforhold, og er stor nok.

Tomten er på 30 mål, og senteret har vært planlagt der i ti år. Den forrige regjeringen lovte etter 22. juli -terroren at dette skulle stå klart senest 2017.

Regjeringen utreder nå beredskapssenter blant annet på Gjelleråsen i Nittedal utenfor Oslo.

Les også: Polititopper tjener mer enn regjeringen

– Sett spaden i jorda!

Sigve Bolstad er opprørt. Han kaller prosessen for «sirup» og «en flaskehals».

– Få satt spaden i jorda og begynn og bygg beredskapssenter! Det er så på etterskudd, sier PF-lederen, som ikke kjøper forklaringen om for liten tomt. Ifølge ham vil grunneier gjerne selge naboeiendommen.

Bolstad trekker også frem beliggenheten. Alnabru er få minutter unna de objekter og steder som er mest utsatt for trusler.

Arbeiderpartiets stortingsrepresentant Jan Bøhler mener man kan slå to fluer i en smekk ved å bygge ny Politihøgskole og beredskapssenter sammen på Alnabru.

Lære av de beste

– Det er viktig å knytte de to tingene sammen. Vi skal jo bygge ut øvelsesfasiliteter, som det heter med et fint ord. Da får vi øvelsesfasiliteter – skytebaner og så videre - knyttet til både ny PHS og nytt beredskapssenter, sier Jan Bøhler til ABC Nyheter, og utdyper:

– Med samme øvingsmiljø kan Politihøgskolen lære av og øve med de beste i norsk politi, som er i beredskapstroppen.

– Det høres dyrt ut?

– Vi skal ha en ny politihøgskole, vi skal ha nytt beredskapssenter, det vil være besparende å ha det nært hverandre, sier Jan Bøhler.

I dag trener politistudentene skyting på fritiden, ifølge Michael Næss Kristiansen.

Mangler skytebane

– Det er ingen skytebane på noen av politihøgskolen i Norge. Studentene øver kun på fritiden gjennom private pistolklubber, og må påberegne å koste på seg en pistol i samme slengen. Regjeringen burde tatt seg enn tur innom våre skandinaviske naboer og sett på deres politiskoler. Da ville de lagt merke til at Norge ligger LANGT bak når det gjelder fasiliteter, understreker Næss Kristiansen.

– Mange sier de er bekymret for mengden våpentrening de får i utdanningen, legger Næss Kristiansen til.

Les også: Svikt i Kripos under terrorøvelse

– Utnytt tiden!

Sigve Bolstad mener det viktigste er å komme i gang – alle den tid det fokuseres så mye på beredskap:

– Poenget er: Skal du få trent og utnyttet tiden studentene er på Politihøgskolen, så kan det ikke stå på slike ting! Dette er folk som skal gå ut og være topp skodd og være trent til å ta det skarpeste av det skarpe i et sivilt samfunn, sier Bolstad, og legger til:

– Det har blitt sagt at man skal satses på beredskap og hverdagsberedskap, og at grunnbemanningen skal opp. Lokalitetene har vært stemoderlig behandlet gjennom flere år, sier Sigve Bolstad.

Takk for at du abonnerer

Motta våre nyheter via Messenger

Jeg godtar brukvervilkårene
Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
14:34 Fire personer fast i område med skogbrann14:31 Venter milliardunderskudd i Norwegian14:28 Turistene rømmer Sri Lanka14:09 Mobbeoffer vant fram mot kommune – får 1,2 millioner i erstatning13:54 Trump møter dronning Elizabeth13:53 Ønsker kraftig poengstraff for rasisme13:52 Amundsen: Uklokt og skuffende av Solberg13:43 Gerhardsen innstilt som ny utdanningsdirektør13:42 Over 50 savnet i gruve i Myanmar13:30 Tor-Kristian Karlsen utsatt for grov vold på åpen gate13:12 IS hevder å stå bak Sri Lanka-terror12:55 Klare posisjoner foran lønnsoppgjøret i staten12:43 Indias statsminister avla stemme12:42 Europa kvitter seg med gjeld12:42 Macron skal presentere reformer12:33 Aksjonist anmeldt under demonstrasjon mot vindkraftverk12:32 Mann skadd i arbeidsulykke i tunnel12:10 Trond Giske og Haddy N'jie snakker ut på TV 212:00 Solskjær: – Spillerne har det vondt11:44 Eksperter: Lokal islamistgruppe fikk trolig bistand utenfra11:36 Tom Tvedt fortsatt i tenkeboksen: – Må vurdere nøye11:20 Kristoffersen-dom kommer trolig neste uke11:12 – Kirkeangrepet var hevn for moskéangrep10:59 NHL tenker grønt og kjøper klimakvoter10:33 Forsvaret: Militær kapasitet redusert etter fregattforlis10:25 Kasakhstans midlertidige president kan få fortsette10:24 Kvinne pågrepet etter drap på journalist i Nord-Irland10:01 Ble antatt før noen hadde lest manuset09:59 Program for malariavaksiner for barn rulles ut i Afrika09:55 Stenger en rekke tjenester denne uken09:21 Fansen gir styret og spillerne skylden for United-kollaps09:19 Helland etter nytt RBK-poengtap: – Vi er litt i slutten av oppkjøringa09:19 Regjeringen vil hente hjem foreldreløse barn av norske IS-krigere08:48 Bolig i Østfold er overtent08:33 Nytt jordskjelv på Filippinene07:58 New York Red Bulls avfeier Henry-samtaler07:57 Normal trafikk på Østfoldbanen etter avsporing07:52 Erna Solberg kritiserer Aps innvandringspolitikk07:41 Sabler ned det norske fagmiljøet07:35 Flere hundre barn bor på hemmelig adresse i Norge07:31 – Syrer tatt inn til avhør om terroren på Sri Lanka07:29 Pogba om Everton-tapet: – Respektløst overfor laget og fansen07:21 BT: Kampflyregningen har steget med 16 milliarder kroner07:03 Ola Hobber Nilsen dømmer toppoppgjør i Egypt06:46 Liverpool-legende presentert som ny Brisbane-trener06:34 Påskefreden over for May06:13 Zuccarello og Dallas til kvartfinale etter sudden death06:08 Norske barn om oppholdet i Syria: Det var kuler og krig06:04 Sørgedag, unntakstilstand og soldater i gatene på Sri Lanka06:02 Dødstallet på Sri Lanka har steget til 31006:01 Låvebrann i Buskerud slukket06:00 Alle alvorlige småbåtulykker i fjor under lupen i ny rapport05:55 Myanmars Høyesterett avviser journalisters anke05:50 Dette skjer i dag05:39 Muslimsk Dialognettverk fordømmer Sri Lanka-terroren05:38 Chelseas stortalent røk akillesen05:30 Dette skjedde i natt05:29 Katolske norsktamiler i sorg etter Sri Lanka-terroren05:18 Studie viser «skremmende rask» smelting av Grønlandsisen04:37 Savnet helikoptermannskap funnet i god behold på New Zealand04:21 Konsernsjef ville beholde navnet NSB03:49 Elleve døde etter jordskjelv på Filippinene03:28 Kontroll på boligbrann i Askim03:18 Jøder protesterer mot brenning av Judas-figur i Polen02:43 Tungvektere forlater KrF02:33 Nye IRA innrømmer og beklager drap på journalist02:07 30 års fengsel for drap på journalist i Bulgaria02:03 Mann til sykehus etter bilulykke i Rogaland01:47 Seks døde da småfly styrtet i Texas01:34 Staten krever 30 millioner i tilleggsskatt fra Sats01:28 Gavepakke for Solskjær og United da Chelsea bare klarte uavgjort01:21 Forlenget fengsling for Chelsea Manning00:52 Vietnams tidligere president Le Duc Anh er død00:49 ESA gransker utbyggingen av Trondheim Spektrum00:38 Nord-Korea bekrefter Kims Russland-besøk00:11 Sri Lanka: 31 utenlandske ofre identifisert23:44 Ti drept da politimann kjørte inn i folkemengde i Nigeria22:58 Algeries rikeste mann pågrepet22:56 Forskere tror tareoppdrett kan gjøre Norge klimanøytralt22:18 Tyrkia nekter å rette seg etter USAs Iran-sanksjoner22:02 VIF med sesongens første bortepoeng22:00 Sri Lanka ble advart om mulig terrorangrep21:35 Evaluering: Trafikkfarlige situasjoner rundt selvkjørende buss21:22 Anand stoppet Carlsens rekordjakt21:21 Preses i Den norske kirke ber regjeringen hente hjem barn av IS-krigere21:20 Leeds snublet og serverte Norwich21:00 Forskere frigjør opptak gjort på havets dypeste område20:44 Taxisjåfør mistet jobben etter å ha nektet å kjøre blind med førerhund20:43 Islandsk trio sendte AaFK til topps20:08 RBK-krisen fortsetter, Horneland fortsatt uten seier etter 0-0 mot Strømsgodset20:07 Knudtzon-scoring mot gamle lagkamerater da Molde tok over tabelltoppen20:07 Poengdeling for Mjøndalen og Tromsø20:06 Bodø/Glimt fortsatt ubeseiret etter uavgjort mot Sarpsborg20:06 To stolpetreff da Kristiansund og Ranheim spilte uavgjort20:03 Historien om da lille Norge skulle begynne å produsere biler19:50 Hjemmeseier for Haugesund over Stabæk19:41 Sri Lanka: 31 utenlandske ofre identifisert19:37 Tredje mann pågrepet etter voldshendelse i Rogaland19:33 Trump hevder ingen trosser hans ordrer19:08 Nok en demokrat vil bli presidentkandidat
Siste nytt
14:34NorgeFire personer fast i område med skogbrann14:31PengerVenter milliardunderskudd i Norwegian14:28ReiseTuristene rømmer Sri Lanka14:09NorgeMobbeoffer vant fram mot kommune – får 1,2 millioner i erstatning13:54PolitikkTrump møter dronning Elizabeth13:53SportØnsker kraftig poengstraff for rasisme13:52PolitikkAmundsen: Uklokt og skuffende av Solberg13:43NorgeGerhardsen innstilt som ny utdanningsdirektør13:42VerdenOver 50 savnet i gruve i Myanmar13:30SportTor-Kristian Karlsen utsatt for grov vold på åpen gate13:12VerdenIS hevder å stå bak Sri Lanka-terror12:55PengerKlare posisjoner foran lønnsoppgjøret i staten12:43PolitikkIndias statsminister avla stemme12:42PengerEuropa kvitter seg med gjeld12:42PolitikkMacron skal presentere reformer12:33NorgeAksjonist anmeldt under demonstrasjon mot vindkraftverk12:32NorgeMann skadd i arbeidsulykke i tunnel12:10PolitikkTrond Giske og Haddy N'jie snakker ut på TV 212:00SportSolskjær: – Spillerne har det vondt11:44VerdenEksperter: Lokal islamistgruppe fikk trolig bistand utenfra11:36SportTom Tvedt fortsatt i tenkeboksen: – Må vurdere nøye11:20SportKristoffersen-dom kommer trolig neste uke11:12Verden– Kirkeangrepet var hevn for moskéangrep10:59SportNHL tenker grønt og kjøper klimakvoter10:33NorgeForsvaret: Militær kapasitet redusert etter fregattforlis10:25PolitikkKasakhstans midlertidige president kan få fortsette10:24VerdenKvinne pågrepet etter drap på journalist i Nord-Irland10:01KulturBle antatt før noen hadde lest manuset09:59Helse og livsstilProgram for malariavaksiner for barn rulles ut i Afrika09:55MotorStenger en rekke tjenester denne uken09:21SportFansen gir styret og spillerne skylden for United-kollaps09:19SportHelland etter nytt RBK-poengtap: – Vi er litt i slutten av oppkjøringa09:19PolitikkRegjeringen vil hente hjem foreldreløse barn av norske IS-krigere08:48NorgeBolig i Østfold er overtent08:33VerdenNytt jordskjelv på Filippinene07:58SportNew York Red Bulls avfeier Henry-samtaler07:57NorgeNormal trafikk på Østfoldbanen etter avsporing07:52NorgeErna Solberg kritiserer Aps innvandringspolitikk07:41Helse og livsstilSabler ned det norske fagmiljøet07:35NorgeFlere hundre barn bor på hemmelig adresse i Norge07:31Verden– Syrer tatt inn til avhør om terroren på Sri Lanka07:29SportPogba om Everton-tapet: – Respektløst overfor laget og fansen07:21NorgeBT: Kampflyregningen har steget med 16 milliarder kroner07:03SportOla Hobber Nilsen dømmer toppoppgjør i Egypt06:46SportLiverpool-legende presentert som ny Brisbane-trener06:34PolitikkPåskefreden over for May06:13SportZuccarello og Dallas til kvartfinale etter sudden death06:08VerdenNorske barn om oppholdet i Syria: Det var kuler og krig06:04VerdenSørgedag, unntakstilstand og soldater i gatene på Sri Lanka06:02VerdenDødstallet på Sri Lanka har steget til 31006:01NorgeLåvebrann i Buskerud slukket06:00NorgeAlle alvorlige småbåtulykker i fjor under lupen i ny rapport05:55VerdenMyanmars Høyesterett avviser journalisters anke05:50NorgeDette skjer i dag05:39NorgeMuslimsk Dialognettverk fordømmer Sri Lanka-terroren05:38SportChelseas stortalent røk akillesen05:30NorgeDette skjedde i natt05:29NorgeKatolske norsktamiler i sorg etter Sri Lanka-terroren05:18VerdenStudie viser «skremmende rask» smelting av Grønlandsisen04:37VerdenSavnet helikoptermannskap funnet i god behold på New Zealand04:21PengerKonsernsjef ville beholde navnet NSB03:49VerdenElleve døde etter jordskjelv på Filippinene03:28NorgeKontroll på boligbrann i Askim03:18VerdenJøder protesterer mot brenning av Judas-figur i Polen02:43PolitikkTungvektere forlater KrF02:33VerdenNye IRA innrømmer og beklager drap på journalist02:07Verden30 års fengsel for drap på journalist i Bulgaria02:03NorgeMann til sykehus etter bilulykke i Rogaland01:47VerdenSeks døde da småfly styrtet i Texas01:34PengerStaten krever 30 millioner i tilleggsskatt fra Sats01:28SportGavepakke for Solskjær og United da Chelsea bare klarte uavgjort01:21VerdenForlenget fengsling for Chelsea Manning00:52VerdenVietnams tidligere president Le Duc Anh er død00:49NorgeESA gransker utbyggingen av Trondheim Spektrum00:38VerdenNord-Korea bekrefter Kims Russland-besøk00:11VerdenSri Lanka: 31 utenlandske ofre identifisert23:44VerdenTi drept da politimann kjørte inn i folkemengde i Nigeria22:58VerdenAlgeries rikeste mann pågrepet22:56NorgeForskere tror tareoppdrett kan gjøre Norge klimanøytralt22:18PolitikkTyrkia nekter å rette seg etter USAs Iran-sanksjoner22:02SportVIF med sesongens første bortepoeng22:00VerdenSri Lanka ble advart om mulig terrorangrep21:35MotorEvaluering: Trafikkfarlige situasjoner rundt selvkjørende buss21:22SportAnand stoppet Carlsens rekordjakt21:21PolitikkPreses i Den norske kirke ber regjeringen hente hjem barn av IS-krigere21:20SportLeeds snublet og serverte Norwich21:00VerdenForskere frigjør opptak gjort på havets dypeste område20:44NorgeTaxisjåfør mistet jobben etter å ha nektet å kjøre blind med førerhund20:43SportIslandsk trio sendte AaFK til topps20:08SportRBK-krisen fortsetter, Horneland fortsatt uten seier etter 0-0 mot Strømsgodset20:07SportKnudtzon-scoring mot gamle lagkamerater da Molde tok over tabelltoppen20:07SportPoengdeling for Mjøndalen og Tromsø20:06SportBodø/Glimt fortsatt ubeseiret etter uavgjort mot Sarpsborg20:06SportTo stolpetreff da Kristiansund og Ranheim spilte uavgjort20:03MotorHistorien om da lille Norge skulle begynne å produsere biler19:50SportHjemmeseier for Haugesund over Stabæk19:41VerdenSri Lanka: 31 utenlandske ofre identifisert19:37NorgeTredje mann pågrepet etter voldshendelse i Rogaland19:33PolitikkTrump hevder ingen trosser hans ordrer19:08PolitikkNok en demokrat vil bli presidentkandidat
Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus