Ukrainas president sykmeldt

Ukrainas president Viktor Janukovitsj har sykmeldt seg med influensa. Foto: Reuters / NTB scanpix.
Ukrainas president Viktor Janukovitsj har sykmeldt seg med influensa. Foto: Reuters / NTB scanpix.

Midt i landets dype krise har Ukrainas president Viktor Janukovitsj sykmeldt seg med influensa.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Oleksandr Orda ved Janukovitsjs kontor melder torsdag at presidenten har fått en akutt form for influensa med høy feber og derfor blir sykmeldt.

Janukovitsj står midt oppe i en kamp for sin overlevelse som president. Store folkemengder har i flere måneder okkupert sentrale deler av Kiev for å kreve at han går av.

Krisen har den siste uka toppet seg og for alvor presset Janukovitsj på defensiven. Onsdag vedtok nasjonalforsamlingen med hans partis stemmer å gi amnesti til hundrevis av fengslede demonstranter.

Les også: Lov om amnesti for demonstranter vedtatt i Ukraina

Tidligere i uka opphevet Janukovitsj det omstridte forbudet mot demonstrasjoner, og i tillegg har statsminister Mykola Azarov og hans regjering gått av.

Men til gjengjeld for amnestiet krever myndighetene at protestene opphører, at demonstrantene forlater okkuperte bygninger, og at alle barrikader rives.

Av den grunn unnlot opposisjonen å stemme for amnestiet, og torsdag ignorerte demonstrantene som fyller gatene, kravet. De viste ingen tegn til å ville trekke seg ut av offentlige bygninger som er okkupert.

Les også: Truer med unntakstilstand i Ukraina

Opposisjonslederen Vitalij Klitsjko gjør det klart at demonstrantene ikke gir seg før amnestiet gjøres betingelsesløst, Janukovitsj går av og det holdes nyvalg.

Personvernpolicy