Danmarks rødgrønne regjering krymper

Artikkelen fortsetter under annonsen

Socialistisk Folkeparti (SF) har trukket seg fra den rødgrønne regjeringen etter å ha havnet i sin største politiske krise siden regjeringen ble dannet i 2011.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Men regjeringen fortsetter, og SF utgjør en del av dens parlamentariske grunnlag, opplyste SFs partileder Annette Vilhelmsen på en pressekonferanse i København torsdag.

Statsminister Helle Thorning-Schmidt, som også leder det danske sosialdemokratiske partiet, forsikret på en pressekonferanse at regjeringen fortsetter som en koalisjon av hennes parti og det liberale Radikale Venstre.

En ny regjering blir presentert om «kort tid», ifølge Thorning-Schmidt. Danske medier mener det tidligst kan skje fredag. Seks ministre fra SF forsvinner, og politiske kommentatorer mener Thorning-Schmidt kanskje vil benytte anledningen til å endre departementsstrukturen.

Krise og kaos

Etter et krisemøte der SFs folketingsrepresentanter og landsstyre deltok onsdag kveld, meldte tre ledende SFere at de trakk seg fra sine verv.

Torsdag morgen var det klart at minst to av SFs representanter ville boikotte en avstemning i Folketinget. Tidlig på formiddagen meldte danske medier at SF hadde besluttet å trekke seg fra regjeringen. SFs leder hadde også bestemt seg for å gå av.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Som det er blitt kjent, har jeg bestemt meg for ikke å stille på nytt som formannskandidat, sa Vilhelmsen på en pressekonferanse.

– Det vil bli innkalt til ekstraordinært landsmøte, og i den forbindelse vil det bli valgt ny formann.

Pinlig

Senere samme dag ble det kjent at helseminister Astrid Krag skifter parti fra SF til Socialdemokraterne. Det er ikke avklart om Krag fortsetter som helseminister i den nye regjeringen.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

SFs interne opprør mot et forslag som partiet selv har vært med på å utarbeide og godkjenne, har utløst sterke reaksjoner fra partifolk som støtter forslaget.

– SF kan ikke opptre som et ansvarlig parti. Dette er noe av det mest pinlige og latterlige jeg har opplevd, sier SFs kulturpolitiske talsmann Ole Sohn, tidligere partiets gruppeleder i Folketinget.

Ultimatum?

Folketingsmedlem Özlem Cekic skrev på sin Facebook-side at statsminister Helle Thorning-Schmidt hadde varslet at hun kaster SF ut av regjeringen om så mye som en eneste SFer støttet forslaget om å utsette behandlingen av kapitalutvidelsen i Dong Energy.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Det var Enhedslisten på ytre venstre fløy som hadde satt fram forslaget, som torsdag formiddag ble avvist med overveldende flertall i Folketinget.

Thorning-Schmidt avviste seinere på sin pressekonferanse at hun hadde truet med noe slikt.

– Jeg har ikke stilt noen ultimative krav eller truet SFerne. Jeg har ikke på noen måte truet med den slags, sa hun.

Energiselskap

Det er et forslag om kapitalutvidelse av det største og statseide danske energiselskapet Dong Energy som har skapt den intense striden i SF, selv om partiets egne ministre var med på avtalen.

Særlig omstridt er forslaget om at den amerikanske investeringsbanken Goldman Sachs, med sin beryktede historie fra boligkrisen og finanskrisen i USA tidligere på 2000-tallet, skal få kjøpe 19 prosent av aksjene i Dong Energy.

Torsdag ettermiddag stemte imidlertid et flertall i Folketinget for å selge deler av energiselskapet.

Selskapet skal over tid også børsnoteres. Enkelte frykter at Dong Energy da vil ende på utenlandske hender under kontroll av noen som opererer fra postboksselskaper i skatteparadiser.