– Medisin som gis til migrenepasienter, virker ikke
Medisinen Neurontin, som gis til pasienter med migrene i Norge, har null effekt mot migrene, ifølge en studie som NTNU-professor har ledet. Medisinen kan gi plagsomme bivirkninger.
Foskningsinstituttet Cochrane, som spesialiserer seg på å granske vitenskapelig forskning, står bak en ny studie der forskerne har evaluert bruken av epilepsimedisiner mot migrene.
Det er svenske Mattias Linde, som er professor ved NTNU og en av Nordens fremste eksperter på hodepine, som har ledet forskningen.
Linde mener å ha avdekket forskningsjuks og sier til VG at medikamentet Neurontin, som blant annet skrives ut mot migrene, har null effekt mot migrene, men de som bruker legemiddelet får plagsomme bivirkninger.
Forskerne bak studiene om gabapentin, som er virkestoffet i Neurontin, har ifølge Linde jukset med effektpresentasjonen.
Les også: Leger må informere om faren for psykiske bivirkninger av Lariam
Produsenten godtok milliardbot
I USA er Neurontin bare godkjent som epilepsimedisin. Produsent Pfizer godtok i 2004 en bot på tre milliarder etter at legemiddelet hadde blitt markedsført til behandling som den ikke er godkjent for, blant ved ADHD, migrene, bipolar lidelse og ulike smertetilstander.
Artikkelen fortsetter under annonsenArtikkelen fortsetter under annonsenFørst nå er produsentens påstand om at Neurontin virker mot migrene gransket:
– Vi har nå studert rapporter som produsenten har holdt skjult for leger, forskere og publikum. Vi har bevist at Neurontin ikke har noen effekt mot migrene. Forsøksstudiene bak medikamentet er basert på forskningsjuks, sier Linde til VG.
Professoren mener forskerne har jukset for å tjene penger, fordi virkestoffet er dyrt og har blitt mye brukt mot migrene i en rekke land, på tross av boten Pfizer fikk i USA i 2004.
Artikkelen fortsetter under annonsenArtikkelen fortsetter under annonsenHan sier videre at han ikke selv var klar over jukset før for ett år siden. I de europeiske retningslinjer for behandling av migrene, som Linde har vært medforfatter av, anbefales fortsatt Neurontin til hodepinepasienter.
– Vi trodde at dette var et effektivt middel. Så jeg har jo selv vært en ufrivillig del av å spre anbefalingene om medisinen, sier Linde til VG.
Artikkelen fortsetter under annonsenLes også: Flere melder om bivirkninger av medisinbruk
– Brukes av mange norske pasienter
Det finnes ikke noen oversikt over hvor mange migrenepasienter som bruker legemiddelet i Norge, fordi Neurontin også brukes ved nervesmerter i kroppen.
Men leder Anne Clark i Norges Migreneforbund bekrefter at Neurontin brukes av mange migrenepasienter.
- Jeg synes det er helt forferdelig og skammelig hvis det er sant, sier Clark til VG om Cochrane-studiens konklusjon.
Hun har også snakket med en rekke pasienter som går på medisinen som forteller om plagsomme birvirkninger, som depresjon, tomhetsfølelse, nummenhet eller at de ble følelsesmessig avflatet.
Les også: - Får medisiner med større bivirkninger enn fordeler
Produsenten: – Har god effekt for noen
Legemiddelprodusenten Pfizer understreker overfor VG at de aldri har reklamert for virkestoffet gabapentin (Neurontin) for forebygging eller behandling av migrene i Norge, fordi legemiddelet ikke er godkjent for denne typen bruk her eller i noen andre land.
Artikkelen fortsetter under annonsenMen de hevder likevel at den har svært god effekt for noen.
Artikkelen fortsetter under annonsen- Det ikke korrekt, hva Linde hevder, at gabapentin ikke er virkningsfullt for å forebygge migreneanfall; det har svært god effekt hos enkelte pasienter, men ikke god nok effekt hos migrenepasienter som gruppe til å vise dette i større studier. Det har derfor ikke generell godkjenning for slik behandling, Erik Hjelvin, medisinsk direktør i Pfizer, til VG.
Han mener Neurontin er et godt alternativ for dem som har prøvd de fleste andre medikamenter først.
Han understreker også at alle kliniske data for gabapentin ble gjort offentlige etter rettssaken i USA.
– Resultatene fra alle studiene med gabapentin er ikke hemmelige, de har vært offentlig tilgjengelige i sin helhet siden 2004, sier Hjelvin til VG.