USA spionerte under klimatoppmøtet i Danmark

Amerikansk etterretning spionerte aktivt på Danmark og andre land i forbindelse med klimatoppmøtet i København i 2009. Foto: Reuters / NTB scanpix.
Amerikansk etterretning spionerte aktivt på Danmark og andre land i forbindelse med klimatoppmøtet i København i 2009. Foto: Reuters / NTB scanpix.

Amerikansk etterretning spionerte aktivt på Danmark og andre land i forbindelse med klimatoppmøtet i København i 2009.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Dokumentene den danske avisen Information har fått fra den amerikanske avhopperen Edward Snowden, viser hvordan National Security Agency (NSA) kikket andre land i kortene før forhandlingene startet i København.

Ifølge dokumentene planla NSA også å spionere på delegasjonene som deltok under klimatoppmøtet, for «å forsyne beslutningstakerne med enestående, betimelige og verdifulle innblikk i nøkkellandenes forberedelser og mål for konferansen, samt hvilke overveielser om klimapolitikk og forhandlingsstrategier» som ble gjort av det enkelte land.

Les også: - NSA samlet inn 200 millioner tekstmeldinger daglig

Tele- og dataovervåking

De topphemmelige dokumentene nevner spesielt en rapport med «forhåndsdetaljer om det danske forslaget og deres bestrebelser for å sjøsette en redningsplan» for klimatoppmøtet.

NSA-dokumentene viser hvordan amerikansk etterretning planla å drive signaletterretning, det vil si overvåking av delegasjonenes telefon- og databruk under klimatoppmøtet, for «å holde våre forhandlere så godt orientert som mulig» i løpet av de to ukene møtet pågikk.

Grunn til uro

Statsminister Helle Thorning-Schmidt har tidligere hevdet at det ikke er grunn til å tro at USA har drevet ulovlig overvåking i Danmark.

Les også: Nye Snowden-dokumenter: Angry Birds ser deg

Det synet bør hun nå revurdere, mener Peter Lauritsen som leder Forum for overvågningsstudier ved Aarhus Universitet.

– Regjeringen har forsøkt å tone ned bekymringen for NSA ved å si at det ikke er noe å bry seg om, at den ikke har noen mistanke om noe som helst, sier han til Information.

– De nye opplysningene undergraver den uttalelsen, mener han.

Personvernpolicy