Meny

Voksne menn med ADHD dør oftere i trafikken

Menn med ADHD bør vokte seg vel i trafikken, da de løper langt høyere risiko enn andre for å skade seg eller omkomme i bilulykker. Foto: Reuters / NTB scanpix.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Voksne menn med diagnosen ADHD har 45 prosent høyere risiko for å bli skadet eller omkomme i bilulykker enn andre menn, viser en svensk forskningsrapport.

Forklaringen på den høye ulykkesrisikoen er at personer med ADHD sliter med konsentrasjonen og er mer impulsive enn andre.

Ved medisinering kan risikoen for å havne i alvorlige bilulykker nesten halveres, viser en forskningsrapport utarbeidet ved Karolinska Institutet i Sverige.

Kunne ha vært unngått

41 prosent av trafikkulykkene som involverte menn med ADHD, kunne ha vært unngått dersom de hadde vært medisinert, viser undersøkelsen som er gjengitt i siste utgave av Journal of the American Medical Association (JAMA) Psychiatry.

– Selv om mange med ADHD gjør det bra, viser våre resultater at sykdommen kan få svært alvorlige konsekvenser, sier professor Henrik Larsson.

– Risikoen for transportulykker blant voksne menn med ADHD, synker merkbart dersom de blir behandlet med medisin, sier han.

Les også: - Diskrimineres i Norge, ikke i USA og Tyskland

Legene må opplyse

Undersøkelsen bygger på data om 17.000 mennesker, men forskerne fant det statistiske grunnlaget for lite til å kunne trekke konklusjoner om kvinner med ADHD.

Forskerne mener legene bør bli flinkere til å opplyse ADHD-pasienter om hvilken risiko de løper i trafikken og hvordan medisinering kan redusere denne risikoen.

Les også: Stor andel psykiatri-innlagte barn blir arbeidsuføre

Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus