Småbåtbrygge knust av flodbølge på Statland

Sperringer ved stedet hvor et ras og en flodbølge har rammet småbåthavna på Statland i Namdalseid. Beboere i området forteller om store ødeleggelser. Mobilbilde. Større bilder kommer. Foto: Bjørn Tore Ness / NTB scanpix
Sperringer ved stedet hvor et ras og en flodbølge har rammet småbåthavna på Statland i Namdalseid. Beboere i området forteller om store ødeleggelser. Mobilbilde. Større bilder kommer. Foto: Bjørn Tore Ness / NTB scanpix

Både kaianlegg og vei raste ut i fjorden og båter ble kastet om kull da en stor flodbølge slo inn mot havna på Statland i Namdalseid. Beboere forteller om store ødeleggelser.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Det var et ras ved Tjuven på Otterøya på motsatt side av Namsenfjorden som utløste flodbølgen. Vannmassene slo inn mot småbåthavna i Sagvika på Statland og førte også til at store masser raste ut i sjøen ved Sjøtrøa.

Synet som møtte beboerne, var uvirkelig. Påler fra kaien ble dratt langt opp på land, flere naust ble revet opp med rot, og båter lå slengt i fjæra, forteller Oddvar Ledang til NTBs reporter på stedet.

– Det så ut som et krigsområde, sier han.

Ingen meldt savnet

Meldingen om flodbølgen kom klokka 16.31. Onsdag kveld var det ikke varslet om skadde eller savnede, men politiet hadde fortsatt ikke full oversikt.

– Redningsetatene er på stedet og arbeider fortsatt med å skaffe oversikt over situasjonen, opplyser kommunikasjonsrådgiver Asle J. Iversen i Nord-Trøndelag politidistrikt.

Ledang forteller til NTB at han var inne i hallen på snekkerverkstedet i Sagvika da vannmassene slo inn mot land. Plutselig ga veggen etter.

– Sjøen slo inn langveggen og slo meg over ende. Jeg ble sopet 7– 8 meter bortover, sier han.

Ledang ble først liggende helt under, men kom seg raskt på beina igjen.

– Da var det fullt kaos inne i hallen, trematerialer gikk i alle retninger, og det var mellom en halvmeter og en meter vann på gulvet, sier Ledang.

Beboere evakuert

Ifølge politiet er 51 personer evakuert fra stedet. Et evakueringssenter er opprettet på Statland skole.

– Vi priser oss lykkelig for at det iallfall så langt er gitt tilbakemelding fra politiet om at ingen er savnet, sier ordfører Steinar Lyngstad i Namdalseid til NTB.

Kommunen forsøker nå å organisere overnatting for de evakuerte, forteller han. Det er flere småbarnsfamilier blant de 44 personene som hittil har måttet forlate hjemmene sine etter rasulykken.

– Situasjonen oppleves dramatisk, sier ordføreren.

Kommunen har etablert kriseledelse på kommunehuset på Namdalseid, og helsepersonell er på plass på Sortland skole. Politiet vurderer fortløpende behovet for å evakuere flere.

Settefiskanlegg rammet

Settefiskanlegget på Statland er rammet hardt av raset og må slakte all fisk, skriver Trønder-Avisa.

Ifølge Odd Devik, eier av Namdal settefisk, har ikke anlegget fått fysiske skader, heller ingen skader på dem som jobber der. Men anlegget har mistet vanntilførselen, noe som betyr at 15– 20 millioner settefisk må slaktes.

– Dette er en liten naturkatastrofe. Vi vet ikke hvor mye det er snakk om i verdier ennå, men produksjonen ved anlegget er stor, sier Devik.

Geoteknikere på vei

Ifølge politiet er luftambulanse med dykkere, Sea King-helikopter, redningsskøyte og kystvaktskipet KV Njord satt inn i arbeidet på rasstedet.

– Oppgaven videre vil være å sikre at det ikke er folk i risikofylte områder, deretter vil vi avvente geologiske undersøkelser, sier politiets innsatsleder Tore Strøm til NTB.

Helikopter har utført overflatesøk i vannet.

– Vi har dykkere tilgjengelig, men ettersom det ikke er noe sikt i vannet, bruker vi ikke dem før det er konkrete opplysninger om savnede, sier Strøm.

Flere teknikere fra Norges vassdrag- og energidirektorat (NVE) undersøkte onsdag kveld begge sidene av fjorden for blant annet å vurdere faren for nye ras i området, opplyser kommunikasjonsdirektør Kjetil Hillestad i NVE til NTB.

Personvernpolicy