Meny

Gledelig gjensyn med boligen som overlevde storbrannen

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Ekteparet Ella og Edvin Fossvik priser seg lykkelig over at huset deres overlevde storbrannen i Flatanger, mot alle odds.

– Det blir bare mer og mer røyklukt jo nærmere vi kommer, sier Ella til NTB idet den lille fiskebåten runder et nes.

De to er på vei tilbake til Åkvika, for første gang siden de ble evakuert natt til tirsdag. Denne gangen kommer de sjøveien.

Se det første møtet med huset etter brannen i videoen øverst i artikkelen.

De får fortsatt ikke lov til å gå i land. Helikoptrene og brannmannskapene kjemper fortsatt mot flammene.

Men gleden er likevel stor idet hjemplassen kommer til syne på andre siden av skjæret, selv om de ikke får se huset på nært hold.

Les også: Gårder utenfor faresonen i Flatanger

Alt står fortsatt

– Det kan ikke se finere ut. Vi trodde at alt skulle være borte. Det var det vi ble fortalt til å begynne med. Men her står jo alt fortsatt, sier Edvin med et bredt smil om munnen.

Den gamle sjømannen og fiskeren ser at både trebrygga, naustet og sjarken er nesten uberørt av flammene som har herjet området.

– Der er det bare å hoppe om bord, sier en fornøyd Edvin om båten han fortsatt bruker for å forsyne seg selv og naboene med fersk fisk.

Rundt bygningene har flammene svidd av nesten alt av gress og lyng. To dieseltanker var også nære ved å bli flammenes rov.

Les også: Forsvaret sender fire helikoptere til Flatanger

Slokker fortsatt

Det sindige ekteparet er nå innlosjert på overnattingsstedet Zanzibar, der de vil bli fram til politiet og brannmannskapene sier det er trygt nok til å flytte hjem.

Onsdag ettermiddag passerte fiskebåten med ekteparet to kystvaktskip som hjelper til med å få kontroll over flammene.

– I går var det hele 30 sekundmeter vind i kastene, sier skipper Arve Bjørsvik, mens han navigerer seg gjennom bølgene.

Selv om vindmåleren i styrehuset på båten viser opp mot 20 sekundmeter vind, flyr tre helikoptre fra Forsvaret og DSB regelmessig mellom vannet og brannområdet med sine enorme vannbøtter.

Heldige

Ikke alle i Flatanger var like heldige som Ella og Edvin. For noen familier er hjemmet gått tapt etter at lyngbrannen spredte seg til hus og bygninger på nesten hele halvøya. Mange er fortsatt evakuert. Til sammen er 55 hus totalskadd.

– Jeg vet ikke hvem som har grepet inn her, og skjermet oss, sier Edvin.

Overraskelsen og gleden er stor over at flammene verken rørte huset hans, huset til søsteren eller det nyoppussede barndomshjemmet som broren nå bruker som feriehus.

– Vi mistet hytte, men det er ikke så farlig. Den var nesten ikke i bruk uansett, forteller Ella.

– Det gledeligste er at barndomshjemmet fortsatt står. Det hadde jeg virkelig ikke trodd, legger Edvin til.

Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus