Ny regjering i Tsjekkia

Tsjekkias president Milos Zeman (foran t.v.) utnevnte i dag Bohuslav Sobotka (t.v.) til ny statsminister. Foto: Reuters / NTB scanpix
Tsjekkias president Milos Zeman (foran t.v.) utnevnte i dag Bohuslav Sobotka (t.v.) til ny statsminister. Foto: Reuters / NTB scanpix

Etter sju måneders maktvakuum, kunne Tsjekkias president Milos Zeman omsider utnevne en ny koalisjonsregjering.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Landets nye statsminister heter Bohuslav Sobotka, og han skal lede en sentrum-venstre-koalisjon bestående av tre partier.

Den nye regjeringen overtar umiddelbart alle departementene, som har vært styrt av et forretningsministerium siden juni i fjor, da sentrum-høyre-regjeringen brøt sammen.

42 år gamle Sobotka er sosialdemokrat, og han har erklært at han vil føre Tsjekkia inn på en mer EU-vennlig kurs, i motsetning til den mer EU-skeptiske forrige regjeringen.

Tsjekkia er ikke med i eurosonen, men Sobotkas mål er å få landet med i valutasamarbeidet. Han har imidlertid ikke kunngjort noen tidsplan.

Den nye regjeringen vil også heve skattenivået, som er lavere enn EU-gjennomsnittet men likevel høyere enn i de fleste av de nye EU-landene.

I tillegg til det sosialdemokratiske partiet består den nye regjeringen av det nye Ano-partiet, som ledes av milliardæren Andrej Babis og det kristeligdemokratiske partiet.

Personvernpolicy