Meny

Ny regjering i Tsjekkia

Tsjekkias president Milos Zeman (foran t.v.) utnevnte i dag Bohuslav Sobotka (t.v.) til ny statsminister. Foto: Reuters / NTB scanpix

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Etter sju måneders maktvakuum, kunne Tsjekkias president Milos Zeman omsider utnevne en ny koalisjonsregjering.

Landets nye statsminister heter Bohuslav Sobotka, og han skal lede en sentrum-venstre-koalisjon bestående av tre partier.

Den nye regjeringen overtar umiddelbart alle departementene, som har vært styrt av et forretningsministerium siden juni i fjor, da sentrum-høyre-regjeringen brøt sammen.

42 år gamle Sobotka er sosialdemokrat, og han har erklært at han vil føre Tsjekkia inn på en mer EU-vennlig kurs, i motsetning til den mer EU-skeptiske forrige regjeringen.

Tsjekkia er ikke med i eurosonen, men Sobotkas mål er å få landet med i valutasamarbeidet. Han har imidlertid ikke kunngjort noen tidsplan.

Den nye regjeringen vil også heve skattenivået, som er lavere enn EU-gjennomsnittet men likevel høyere enn i de fleste av de nye EU-landene.

I tillegg til det sosialdemokratiske partiet består den nye regjeringen av det nye Ano-partiet, som ledes av milliardæren Andrej Babis og det kristeligdemokratiske partiet.

Takk for at du abonnerer

Motta våre nyheter via Messenger

Jeg godtar brukvervilkårene
Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus