– Som i en skrekkfilm

Med litt fantasi kan man kanskje ser for seg noe skummelt i et av vinduene til høyre på dette bildet. Huset der familien bodde da «demonbesettelsene» skal ha funnet sted. Foto: Hammond Police Department.
Med litt fantasi kan man kanskje ser for seg noe skummelt i et av vinduene til høyre på dette bildet. Huset der familien bodde da «demonbesettelsene» skal ha funnet sted. Foto: Hammond Police Department.
Artikkelen fortsetter under annonsen

Historien om en «demonbesatt» familie fra USA sprer seg som ild i tørt gress på tabloide nettmedier. – Høres mer ut som en skrekkfilm enn en klassisk besettelse, sier norsk ekspert.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

200 demoner, spøkelser og svevende, besatte barn.

Den amerikanske lokalavisen The Indianapolis Star skildrer i en lang reportasje historien om et «hjemsøkt hus», med ingredienser som de nevnt over.

Her kan du lese originalartikkelen: «The exorcisms of Latoya Ammons»

Saken går nå sin seiersgang i andre større, tabloide medier på nett og på en rekke mindre nettsteder. Den britiske tabloidavisa Daily Mail har gått grundig til verks, og sendte en egen reporter til stedet. Resultatet er den temmelig uforbeholdne artikkelen «Inside the 'portal to hell'».

Også britiske The Independent, som går for å være noe mer seriøs, kjører saken «Police captain supports claims that family was tormented by 200 demons as eerie picture of figure on porch of empty house emerges ». Andre større medier som har plukket opp nyheten inkluderer New York Daily News og Huffington Post.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

I skrivende stund har også norske Nettavisen slengt seg på bølgen, med artikkelen «— Ingen var hjemme da dette bildet ble tatt», som i hovedsak ser ut til å basere seg på The Stars opprinnelige artikkel, krydret med noen flere forbehold av typen «hevder» og «skal ha».

– Det å lage egne avissaker koster tid og penger. Hvis man får en mer eller mindre ferdig sak fra andre land man kan plukke opp, så gjør man det. Dette med demonbesettelse er veldig avvikende, rart og uvanlig, og slikt blir lett plukket opp av media, sier medieviter og forfatter John Færseth til ABC Nyheter.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Selvsuggesjon

Medieviter og forfatter John Færseth. Foto: Privat. Medieviter og forfatter John Færseth. Foto: Privat.

Færseth har blant annet beskjeftiget seg med alternativbevegelsen, og er fascinert av historien fra USA.

– Jeg tviler ikke et øyeblikk på at dette på en eller annen måte er reelt for henne, sier Færseth og legger til:

– Selvsuggesjon er et vanlig fenomen, og man trenger ikke å være psykisk syk for å oppleve det. I religioner og kulturer der besettelser er vanlig, som innen voodoo og visse områder i Asia vil sunne, friske og normale mennesker kunne gå i transe og si seg besatt.

The Stars journalist har gått grundig til verks; Hun har hatt tilgang på 800 sider med offisielle dokumenter og intervjuet politifolk, barnevernspersonell, psykologer, familiemedlemmer og en katolsk prest.

Moren som står i sentrum for saken Latoya Ammons har latt journalisten få tilgang til medisinske journaler, psykologiske vurderinger og andre dokumenter som ikke vanligvis er offentlig tilgjengelige.

Så blir en besynderlig historie fortalt, uten alt for mange forbehold. Mor og bestemor beskriver hvordan et av barna i familien «svevde over sengen», kontakt med lokale kirker for å få hjelp og hvordan «synske» personer forklarte at huset var «besatt av over 200 demoner».

Artikkelen fortsetter under annonsen

Okkulte symboler

Deretter blir reportasjen bare merkeligere, flere vitner som har observert barn som går på veggen, en politirapport om underlige silhuetter på fotografier, et besøk i hjemmet der uforklarlige fotspor skal ha blitt observert og en prest på jakt etter okkulte symboler under kjellertrappen.

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Denne kvinnen kommer ikke fra en bakgrunn der eksorsisme eller besettelse er vanlig, selv presten i reportasjen har jo ikke peiling, sier Færseth.

– Måten Ammons beskriver disse fenomenene føyer seg inn i en skrekkfilmtradisjon mer enn klassiske beskrivelser av besettelse. Dette er typisk for postmoderne nyreligiøs religionsblanding, legger han til.

Flere representanter for myndighetene uttaler seg i reportasjen om merkelige hendelser i huset.

Til slutt kommer presten på banen med et utdrivelsesrituale (en eksorsisme, journ.anm). Familien flytter, barnevernet overlater barna tilbake til mors varetekt, og «demonaktiviteten» gir seg.

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Ammons prøver å konsultere ulike kirkesamfunn, konsulterer en synsk, og til slutt må presten som skal hjelpe henne ty til populærkultur ved å «lete etter pentagrammer». Også han henter tilsynelatende inspirasjon primært fra skrekkfilmer, sier Færseth.

– Det viser hvordan mange i dag konstruerer sine egne religiøse forestillinger ved å blande fra ulike kilder. Hun leter etter informasjon på nettet, og samtidig som hun får hjelp av en prest «helgarderer» hun seg ved å også trekke inn en kvinne som skal fjerne demonen ved å brenne en lapp med demonens navn.