Meny

Norsk Transportarbeiderforbunds landsmøte:

Transportarbeiderforbundet vil ha Norge ut av EØS

Transportarbeidernes leder Roger Hansen fikk et enstemmig landsmøte med på krav om å få Norge til å si opp EØS-avtalen. Foto: NTB scanpix.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Som første LO-forbund vedtok landsmøtet i Transportarbeiderforbundet i dag krav om at Norge skal si opp EØS-avtalen.

Landsmøtet i Norsk Transportarbeiderforbund (NTF) vedtok onsdag enstemmig å arbeide for at Norge skal si opp EØS-avtalen, melder organisasjonen.

Den store flommen av utenlandske vogntog som kjøres av sjåfører som blir utsatt for sosial dumping, er noe av det som har vakt størst motvilje mot EØS-avtalens frie flyt i NTF.

Med betingelsene sjåfører fra en rekke EU-land får, blir den norske næringa utkonkurrert av såkalt kabotasje (at utlenlandske operatører frakter gods innenlands i Norge).

I mars 2015 fulgte EL og IT-forbundet opp mer krav om utmelding.

LO vedtok avtalebrudd

LO-kongressen vedtok i fjor at norske arbeidslivsregler skal være overordnet EØS-regler hvis det blir motstrid. I EØS-avtalen har imidlertid norske myndigheter underskrevet på det motsatte, nemlig at EUs regler skal ha forrang ved enhver konflikt.

Les også: - LO-kongressen med viktigste vedtak i norsk politikk om EØS

Dermed valgte transportarbeiderne å si nei til hele avtalen på landsmøtet som pågår i Kristiansand.

Les også: EU har allerede avvist dette kravet

Vil spre EØS-ideen

- Det er jo ikke sikkert at EØS-avtalen blir sagt opp bare fordi vi vedtar det, sier forbundsleder Roger Hansen.

- Men det er minst like viktig å sende et sterkt signal om at mange av våre medlemmer over tid har fått føle negative effekter av EU-lovverk vi må godta på grunn av EØS-avtalen. Vi vil nå ta opp saken med resten av fagbevegelsen blant annet med sikte på å få gjennomslag for vårt standpunkt på neste LO-kongress, sier Hansen etter dagens vedtak.

Les også: Fagforbundet insisterer på å få EØS ut av arbeidslivet

– Stadig strøm truer

Her er landsmøtevedtaket om EU og EØS fra et enstemmig landsmøte i NTF:

Vi vil arbeide for:

  • At Norge sier opp dagens EØS-avtale. En stadig strøm av EU-direktiver og EØS-regler utgjør en trussel mot norske faglige rettigheter, f. eks. vikarbyrådirektivet, postdirektivet, kabotasjereglene og Jernbanepakke 4
  • å samarbeide med den europeiske fagbevegelsens kamp mot høyresidens angrep på faglige rettigheter

Les også: Folket vil heller ha handelsavtale enn EØS

Får gratulasjoner

- Nei til EU håper dette vil skape en fornya EØS-debatt i fagbevegelsen og i samfunnet, der stadig flere vil innse at EØS-avtalen står i veien for et anstendig arbeidsliv, den norske modellen og det norske folkestyret, sier leder for organisasjonen Nei til EU, Heming Olaussen, i en pressemelding.

Les også: - Det er fullt mulig å klare oss uten EØS-avtalen

Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus