Norsk Transportarbeiderforbunds landsmøte:

Transportarbeiderforbundet vil ha Norge ut av EØS

Transportarbeidernes leder Roger Hansen fikk et enstemmig landsmøte med på krav om å få Norge til å si opp EØS-avtalen. Foto: NTB scanpix.
Transportarbeidernes leder Roger Hansen fikk et enstemmig landsmøte med på krav om å få Norge til å si opp EØS-avtalen. Foto: NTB scanpix.

Som første LO-forbund vedtok landsmøtet i Transportarbeiderforbundet i dag krav om at Norge skal si opp EØS-avtalen.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Landsmøtet i Norsk Transportarbeiderforbund (NTF) vedtok onsdag enstemmig å arbeide for at Norge skal si opp EØS-avtalen, melder organisasjonen.

Den store flommen av utenlandske vogntog som kjøres av sjåfører som blir utsatt for sosial dumping, er noe av det som har vakt størst motvilje mot EØS-avtalens frie flyt i NTF.

Med betingelsene sjåfører fra en rekke EU-land får, blir den norske næringa utkonkurrert av såkalt kabotasje (at utlenlandske operatører frakter gods innenlands i Norge).

I mars 2015 fulgte EL og IT-forbundet opp mer krav om utmelding.

LO vedtok avtalebrudd

LO-kongressen vedtok i fjor at norske arbeidslivsregler skal være overordnet EØS-regler hvis det blir motstrid. I EØS-avtalen har imidlertid norske myndigheter underskrevet på det motsatte, nemlig at EUs regler skal ha forrang ved enhver konflikt.

Les også: - LO-kongressen med viktigste vedtak i norsk politikk om EØS

Dermed valgte transportarbeiderne å si nei til hele avtalen på landsmøtet som pågår i Kristiansand.

Les også: EU har allerede avvist dette kravet

Vil spre EØS-ideen

- Det er jo ikke sikkert at EØS-avtalen blir sagt opp bare fordi vi vedtar det, sier forbundsleder Roger Hansen.

- Men det er minst like viktig å sende et sterkt signal om at mange av våre medlemmer over tid har fått føle negative effekter av EU-lovverk vi må godta på grunn av EØS-avtalen. Vi vil nå ta opp saken med resten av fagbevegelsen blant annet med sikte på å få gjennomslag for vårt standpunkt på neste LO-kongress, sier Hansen etter dagens vedtak.

Les også: Fagforbundet insisterer på å få EØS ut av arbeidslivet

– Stadig strøm truer

Her er landsmøtevedtaket om EU og EØS fra et enstemmig landsmøte i NTF:

Vi vil arbeide for:

  • At Norge sier opp dagens EØS-avtale. En stadig strøm av EU-direktiver og EØS-regler utgjør en trussel mot norske faglige rettigheter, f. eks. vikarbyrådirektivet, postdirektivet, kabotasjereglene og Jernbanepakke 4
  • å samarbeide med den europeiske fagbevegelsens kamp mot høyresidens angrep på faglige rettigheter

Les også: Folket vil heller ha handelsavtale enn EØS

Får gratulasjoner

- Nei til EU håper dette vil skape en fornya EØS-debatt i fagbevegelsen og i samfunnet, der stadig flere vil innse at EØS-avtalen står i veien for et anstendig arbeidsliv, den norske modellen og det norske folkestyret, sier leder for organisasjonen Nei til EU, Heming Olaussen, i en pressemelding.

Les også: - Det er fullt mulig å klare oss uten EØS-avtalen

Personvernpolicy