Meny

Gårder utenfor faresonen i Flatanger

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Brannmannskaper ser ut til å ha fått kontroll over flammene som blusset opp og truet gårder langs fylkesvei 492.

Det opplyser politiet i en pressemelding like før klokken 22.30 tirsdag kveld.

– Det brenner fortsatt i området, men branngata som brannvesenet etablerte tidligere i dag, holder stand, opplyser kommunikasjonsrådgiver Asle Iversen i Nord-Trøndelag politidistrikt.

Folk og dyr ble evakuert tidligere på dagen og var i trygghet. Raine Ørsnes eier ifølge NRK begge de to gårdene i området Båsvika som var truet av brannen som blusset opp noen timer tidligere. Han og familien er evakuert og befinner seg sammen med mange andre på Drageid leirskole i Osen. Han var naturlig nok fortvilet over situasjonen.

– Vi får jo ikke slippe inn i området så det eneste jeg vet er det jeg ser av bildene på TV og nettavisene, sier han til NRK.

Les også: Brannen truer flere bygninger i Flatanger

Dyrene reddet

Ørsnes driver med sau og hest, og alle dyrene er i sikkerhet.

– Det kom dyretransporter og hentet alle sammen, nå er de i trygghet på to gårder et stykke unna, sier han.

Han eier også til sammen 3.000 mål utmark. Han har heller ikke fått klarhet i om brannen har nådd fram til de områdene.

Ørsnes driver også med fiske og har både en sjark og en lettbåt liggende i båthavn.

Se Forsvarets video av brannen fra luften

Ektepar vet ikke om huset står

Ekteparet Ella og Edvin Fossvik vet ikke om huset de reiste fra, har blitt flammenes rov.

– Vi hadde lagt oss begge to. Så ringte en nabo og sa at det brant i nærheten. Jeg tok med en bunad jeg har brodert til datteren vår og sølvet til den. Sølvtøyet, tøflene våre og noen medisiner ble også med da vi kjørte bort fra huset, forteller Ella til NTB.

Etter å ha forlatt huset i Åkvika i all hast, ble det sindige ekteparet innlosjert på overnattingsstedet Zanzibar på Lauvsnes, omtrent en times kjøretur fra brannområdet.

Edvin synes det hele minnet om en film.

– Vi er ganske rolige begge to. Men det blir nok mye tøffere å komme og se hvordan det ser ut og å se hva som står igjen, sier Ella.

Det er uklart når de to kan reise tilbake.

Branngata holder

Fra klokka 18 og utover tok brannen seg opp nordøstover halvøya.

– Brannen har spredd seg i terrenget langs veien, og brannfolkene jobber på spreng for å holde den på den ene siden av veien. På motsatt side ligger Båsvika, med en gård og flere hytter, sa operasjonsleder Johnny Olsen til NTB tidligere tirsdag kveld.

Han sier flammene ikke var langt unna branngata som deler halvøya i to.

– Men det ser ut til at dette skillet holder stand, i alle fall foreløpig, sier han.

Vinden står på fra sørøst og blåser rett utover halvøya, i samme retning som fylkesveien. Det er en fordel, fordi vinden da verken står rett mot brannfolkene eller mot bebyggelsen som er truet.

I gang med avhør

Samtidig som slukkingen pågår for fullt i Flatanger, har politiet begynt sin etterforskning. Onsdag håper de at krimteknikere kan ta seg inn på brannstedene.

– Det har tirsdag blitt gjennomført vitneavhør i saken, og det er planlagt at kriminalteknikere og etterforskere fra Nord-Trøndelag politidistrikt skal reise ut til brannstedet onsdag. Foreløpig er det lite som tyder på at ilden er påsatt, sier kommunikasjonsrådgiver Asle Iversen hos politiet.

Politimesteren har nedlagt midlertidig forbud mot all bruk av åpen ild i terrenget og truer med fengsel eller bøter for dem som viser uaktsomhet.

Det er også fullstendig ferdselsforbud i området, og fylkesvei 492 er stengt.

Onsdag holder politiet en pressekonferanse om brannen sammen med kommunen, etter at innbyggerne og berørte er informert i et lukket møte på formiddagen

Hytteeier: – Jeg tror vi har vært heldige


Ros fra Anundsen

Justisminister Anders Anundsen (Frp) roste krisehåndteringen da han besøkte Flatanger tirsdag og møtte kriseledelsen i kommunen.

– Mange har jobbet beinhardt gjennom natten og gjennom dagen for å hindre at denne katastrofen skulle bli større, sier Anundsen til NTB.

Han opplyser likevel at Flatanger-brannen må evalueres grundig, på samme måte som brannen i Lærdal.

Statsminister Erna Solberg (H) ga uttrykk for medfølelse med dem som er rammet.

– Heldigvis ser det så langt ikke ut som det er fare for liv og helse, men det er selvfølgelig en fortvilet situasjon for alle som har mistet hus og eiendelene sine, sa Solberg.

Det er dårlig mobildekning i området, og Telenor ba folk i Flatanger om ikke å sende bilder fra mobilene fordi det tar så stor kapasitet.



Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus