Ukraina overskygger toppmøte i Brussel

Artikkelen fortsetter under annonsen

EU og Russland gjør et forsøk på å rense lufta og holder toppmøte midt i konflikten i og om Ukraina.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Viva Putin, viva diktator!

To Femen-aktivister møtte opp utenfor EUs hovedkvarter tirsdag for å ønske Vladimir Putin «velkommen» til Brussel.

Se video fra demonstrasjonen øverst i artikkelen

Demonstrantene ble halt bort av politiet før den russiske presidenten ankom. Han ble i stedet ønsket velkommen av de to EU-presidentene Herman Van Rompuy og Jose Manuel Barroso, men heller ikke inne i EU-hovedkvarteret var det ventet noe hjertelig møte.

OBS Sterke bilder: Toppløsaktivister tisset på bilde av Ukrainas president

Ukraina-konflikten har dominert oppkjøringen til toppmøtet. Det er et behov for å rense lufta, sa en EU-diplomat før møtestart.

Etter det europeerne ser som betydelig russisk press, valgte ukrainerne bort en samarbeidsavtale med EU i høst. Stemningen har vært kald siden og preget av uroen og opptøyene avgjørelsen har skapt i Ukraina.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Les også: Ukrainas statsminister går av

Toppmøtet i Brussel ble kortet ned med en dag denne uken. Ingen avtaler er ventet tirsdag, ei heller noen felles uttalelser.

EU og Russland har samtidig et omfattende handelsforhold som også er komplisert på flere punkter. Europeerne har klaget russerne inn for WTO, men handelen mellom de to partene er uansett verdifull.

I 2012 handlet EU og Russland med hverandre for rundt 2.800 milliarder kroner, og flere EU-land fester sin lit til russisk gasseksport.