Meny

Datteren i Gjerdrum-saken: – Jeg er lettet

Dag Svensson (til venstre), som forsvarer den tiltalte moren, i samtale med Harald Stabell, som er stefarens forsvarer. Foto: Terje Bendiksby / NTB scanpix

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Datteren til kvinnen som er kjent skyldig i overgrep i Gjerdrum, orket ikke å møte i retten da kjennelsen falt. – Hun er glad for at hun slipper å forholde seg til moren noe mer, sier bistandsadvokaten.

Moren (49) og den tidligere stefaren (50) ble i Eidsivating lagmannsrett tirsdag kjent skyldige i overgrep mot kvinnens datter.

Overgrepene som de to er kjent skyldige i, skjedde ifølge tiltalen i Gjerdrum kommune i Akershus fra 1990 til 1998, fra jenta var fem år gammel. Kvinnen er tidligere dømt i Alvdal-saken.

Les også: Barnevernet fikk godt inntrykk av Alvdal-moren

Voldtekt

Begge de tiltalte ble dømt i Nedre Romerike tingrett i fjor, men anket. I lagmannsretten ble den 50-årige mannen kjent skyldig på alle punkter, inkludert utuktig omgang med barn under 14 år, voldtekt og mishandling. Jentas mor ble frifunnet på tiltalepunktet etter den daværende «incestparagrafen», men kjent skyldig på de andre punktene.

– Hun hadde forberedt seg på at dette kunne bli utgangen, så sånn sett tok hun det greit. Men hun er selvfølgelig skuffet over resultatet, sier kvinnens forsvarer, advokat Dag Svensson.

Prosedyrer onsdag

Onsdag skal partene holde sine prosedyrer for straffeutmålingen i saken.

– Det blir et spørsmål både om hun skal ha forvaring og eventuelt hvor lang minstetiden skal være, sier Svensson til NTB.

Kvinnen er tidligere dømt til 15 års fengsel for tilsvarende overgrep mot to av sine andre barn, samt to nabobarn i Alvdal i Hedmark. Da saken om forholdene i Gjerdrum var oppe for Nedre Romerike tingrett i fjor, ble hun dømt til 14 års forvaring med en minstetid på sju år.

Erkjente ikke skyld

Kvinnen erkjente ikke straffskyld på noen punkter i lagmannsretten. Det gjorde heller ikke den tidligere stefaren, som i tingretten fikk en straff på seks års fengsel.

– Naturlig nok ble han skuffet. Han har hele tiden fastholdt at han ikke har gjort det fornærmede har anklaget ham for, og han har heller ikke erkjent straffskyld. Men han har også vært forberedt på at dette kunne bli resultatet, og at juryen ville tro på fornærmede, sier forsvareren hans, advokat Harald Stabell.

Slipper flere rettsmøter

Anne Kristine Bohinen er bistandsadvokat for den nå 28-årige datteren. Advokaten hadde en kort telefonsamtale med henne etter at kjennelsen kom i lagmannsretten.

– Hun er lettet. Samtidig er hun på en måte i sjokk. Det er litt vanskelig å forklare, men nå må hun ta innover seg at hun slipper å møte i retten mer og fortelle om dette, forteller Bohinen til NTB.

– Hun har slitt hele livet med å bli trodd, og derfor trenger hun litt tid til å ta dette inn over seg og bearbeide det. Hun er glad for at hun slipper å forholde seg til moren noe mer og slipper å ha noe mer med henne å gjøre. Hun vil komme seg videre i livet, og hun får en mulighet til det, fortsetter bistandsadvokaten.
Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus